Huisdierengids hond/Ontwikkeling

Uit Wikibooks
Cocker Spaniel-pup van 3 dagen
Cocker Spaniel-pup van 3 dagen

Geboorte van een pup[bewerken]

Een loopse teef zal na een gelukte dekking drachtig worden. Gemiddeld duurt een zwangerschap bij honden ongeveer 64 dagen. Wanneer de teef een groot nest verwacht kan de geboorte enkele dagen eerder plaatsvinden, wanneer de teef weinig pups verwacht, kan de geboorte enkele dagen later plaatsvinden. De pups zijn de eerste tien tot vijftien dagen nog blind. Het duurt een aantal dagen voordat de ogen geheel zijn geopend. De teef zal haar pups ongeveer drie weken lang zogen. Daarna zullen de opkomende tandjes van de puppy's haar pijn doen en zal de teef het zogen steeds minder toestaan.

Puppyfasen[bewerken]

Moederskindje[bewerken]

Vanaf de geboorte tot ongeveer 3 weken wordt de pup gezoogd en slaapt hij ongeveer 70% van de tijd. Daarna wordt de pup meer zelfstandig. De moeder stopt met het schoonlikken van de pups en het opeten van de uitwerpselen. Vanaf ongeveer 8 weken worden pups meestal naar de toekomstige baasjes gebracht.

Kleutertijd[bewerken]

In de kleutertijd van de pup, van ongeveer de 8e tot de 12e week, is zijn leven gericht op vier basisbehoeften: slapen, eten, behoefte doen, en spelen.

Peutertijd[bewerken]

Hierna volgt een periode waarin de pup zijn eigen gedrag laat zien. Van ongeveer 12 tot 16 weken zullen de puppies hun onafhankelijkheid verder ontwikkelen. Zijn hersenen stoppen met groeien na ongeveer 12 weken. In deze periode gaan de puppies de wereld verkennen.

Puppypuberteit[bewerken]

Ongeveer van de 6e tot de 9e maand kan je stellen dat de pup in de puberteit is. Tussen 6 maanden en twee jaar ontwikkelen hormonen zich in zijn lichaam en kan voortplanting plaatsvinden.

De tiener (bijna volwassen)[bewerken]

Ongeveer van de 9e maand tot de 12e maand kan je spreken van de laatste fase voor volwassenheid. Het is een lastige 'tiener' maar begint rustiger te worden en goed te reageren op de commando's van de baas. Na een jaar spreekt men gewoonlijk niet meer over pup.

 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.