Naar inhoud springen

Huisdierengids goudvis

Uit Wikibooks

Voeding

[bewerken]

Zoals de meeste vissen, zijn goudvissen opportunistische eters, dus eten zij wanneer er voedsel beschikbaar is, of ze nu honger hebben of niet. Deze gewoonte kan fataal voor ze zijn. Hun verteringsgewoonte zorgt er vaak voor dat ze volgepropt raken met voedsel waarbij hun ingewanden openscheuren, waaraan de vissen doodgaan. Ook zal meer voedsel zorgen voor meer afval en uitwerpselen, die het aquarium vervuilen. Goudvissen hebben alleen zoveel voedsel nodig als zij kunnen consumeren binnen drie a vier minuten, en niet meer dan twee keer per dag.

Een effectieve manier om te weten of de goudvis juist te eten krijgt is om te kijken naar hun uitwerpselen. Ze zouden kort en brokkelig moeten zijn, dezelfde kleur als het voedsel dat de vis eet. Lange slierten van afval achter de vis kan een teken zijn van overvoeding.

Zorg moet genomen worden wanneer je de juiste voedsel voor ze kiest, want goudvissen hebben minder eiwitten nodig (die ze bij overvloed niet kunnen verteren) en meer koolhydraten. Hoewel er gespecialiseerd voedsel voor ze op de markt kan worden gevonden. Meestal een vorm van vlokken, die drijven aan de top van het aquarium of pellets, die langzaam naar de bodem zinken.

Een goed goudvissendieet bestaat uit goede kwaliteit drijvend pellet type voedsel samen met voeding van erwten (verwijderd uit hun buitenste vellen), geblancheerde groene bladgroenten, en bloedwormen. Jonge goudvissen hebben profijt van de toevoeging van pekelkreeftjes in hun dieet. Het is een goed idee om een voedingsring in hun bak te doen waar voedsel altijd word geïntroduceerd, dit zorgt niet alleen dat voedsel niet in het filter wordt gezogen maar zorgt er ook voor dat de vissen weten waar ze voedsel kunnen vinden. Binnen een week na de introductie ervan zullen de goudvissen veel tijd bij de voedingsring besteden om eten te zoeken. geblancheerde groenten zouden in de bak geclipt moeten worden waar de goudvissen makkelijk eraan kunnen knagen.

Luxe goudvissen zoals de pauwstaart goudvis en telescoopooggoudvis hebben er profijt van dat hun voedsel eerst geweekt word, omdat voeding aan de oppervlakte het risico van zwemblaasproblemen bij hen kan vergroten. (Waar de vis het drijfvermogen niet goed kan bewaren)

Het is een beter idee om geblancheerde groenten aan de bak te introduceren dan het is om levende planten als voedselbron te gebruiken. Elke plant die snel genoeg kan groeien in een bak vol wellustige goudvissen, zal waarschijnlijk de bak overrompelen, wat kan leiden tot een onderhoudsnachtmerrie. Aan de andere kant, kunnen mildere planten omgeworteld worden, of simpelweg aan stukken gescheurd, door de moeite van de goudvis.

Aquarium condities

[bewerken]
A tank filled with gold fish with a live web camera feed
Webcam webcambeeld van goudvis [1]

De goudvis is een taaie vis, en dat komt gedeeltelijk door de popalairheid ervan. Hun reputatie dat ze in bepaalde gebieden snel doodgaan komt vaak door slechte zorg door ongeïnformeerde kopers die een goedkoop huisdier zoeken. De goudvis wordt gewoonlijk geclassificeerd als koudwatervis, omdat het kan leven in een onverhitte aquarium of in een tuinvijver. In een vijver, zal het zelfs de korte tijd van ijsvorming overleven zolang dat er genoeg zuurstof in het water blijft en het niet dichtvriest.

Zoals de meeste karpers, produceren goudvissen een groot aantal afval in hun poep en door hun kieuwen, waardoor schadelijke chemicaliën vrijkomen in het water. Dit gebeurt ook omdat goudvissen niet overtollige eiwitten kunnen verteren, onals de meeste tropische vissen. Opbouwing van dit afval tot giftige niveau's kan voorkomen in een relatief korte tijd, wat vaak de oorzaak is van de plotselinge dood van een vis. Hoewel goudvissen historisch getoond werden in kleine "vissenkommen", heeft een gezonde en gelukkigge goudvis van normale grootte tenminste 38 liter (10 US gallons) water of meer nodig om zelfs een klein leven te leiden. In feite, zoals , is het echt nodig om 100 US gallons (378 L) voor volwassen vissen te hebben. Andere goudvis experts zeggen dat het het aantal oppervlaktewater is, niet het watervolume, dat bepaald hoeveel vissen er mogen leven in een bak; een vierkante voet oppervlaktewater voor elke inch van goudvis lengte. Bijvoorbeeld als je 3 goudvissen van 4 inches hebt, heb je mogelijk 12 vierkante voet oppervlaktewater nodig. Oppervlaktewater is een inschatting van hoeveel zuurstof in het water kan komen via de lucht. Als het water verder lucht krijgt via een waterpomp, filter of fontein, mogen er meer vissen in de bak.

Een kleine regel om te onthouden voor gewone en goudvissen is 40 gallons voor de eerste vis en 20 gallons voor elke vis die erbij komt, voor de luxere soorten is het 20 gallons voor de eerste vis en 10 gallons voor elke vis die erbij komt.

Een veel voorkomende misvatting is dat luchtstenen de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water niet verhogen. Het grootste deel van de overdracht van zuurstof vindt plaats wanneer de bellen worden gevormd op en rond de luchtsteen, en daarom hebben luchtstenen die kleinere bellen in grote hoeveelheden creëren de voorkeur boven die met minder grotere bellen. De rimpelingen die ze aan het wateroppervlak creëren, vergroten ook het oppervlak en vergemakkelijken daarom zuurstofuitwisseling aan het oppervlak van de tank. Voor de beginner die een goudvis verwerft, is het beste advies dat kan worden gegeven om een 40 liter lange tank te krijgen, deze zijn meestal goedkoop, hebben een enorm oppervlak en zijn meer dan 2 jaar een geschikt vishuis. Beginnersfiltratie kan eenvoudig worden geleverd door een boxfilter dat aan de achterkant van de tank is opgehangen, hoewel filtratie moet worden beoordeeld), omdat de ammoniakniveaus geproduceerd door goudvissen veel hoger zijn dan die geproduceerd door de tropische visfilters meestal worden beoordeeld. Het is ook noodzakelijk dat voldoende biologische filtratie wordt geboden, omdat de afbraak van nitraten veel langzamer plaatsvindt bij de koudere temperaturen waar goudvissen op worden gehouden. Een handig compromis is om het aquarium verwarmd te houden tot een constante 22 ° C (72 ° F), omdat deze temperatuur de vis actief houdt en tegelijkertijd de groei van bacteriën bevordert.

Uiteindelijk kan het gemakkelijker zijn om de goudvis naar een vijver over te brengen in plaats van naar een 100 gallon tank (378 L), omdat maar weinig huizen de grootte kunnen ondersteunen. Dit is een gebied waar de meeste serieuze aquaculturisten het eens zullen zijn, vijvers zijn superieur aan tanks op de lange termijn voor goudvissen.

Aquaria

[bewerken]

Ondanks de kleine omvang van goudvissen, kunnen ze in korte tijd groot worden. Daarom is een goudvisvijver of een enorme bak vaak meer een investering dan normaal wordt verwacht. Goedkope manieren om goudvissen in meer humane omstandigheden te houden totdat een dergelijke omgeving kan worden geregeld door een noodhuis voor hen te bouwen uit grote plastic of glazen containers, die zo eenvoudig kunnen zijn als plastic dozen van 76 tot 151 liter. Deze containers zullen een vis veel beter huisvesten dan een kleine kom, hoewel goede hygiëne nog steeds moet worden gehandhaafd. Een verandering van 20% van het water twee keer per week en het gebruik van een aquariumstofzuiger om eventuele druppels van de bodem te reinigen zijn effectieve methoden om de helderheid van het water te behouden. Extra stenen en planten in de bak helpen om nitraten uit het water te verwijderen en ook de vis bezig te houden. Een meer ideale uiteindelijke oplossing is een 100 tot 200 gallon lange bak, en hoewel dit buitensporig kan lijken, kan gewone goudvis tot een voet (30,5 cm) lang worden en kan het nodig zijn dat zo'n grote bak voldoende ruimte heeft om te zwemmen. Goudvissen die in kleinere bakken worden bewaard, hebben een veel kortere levensduur.

De startfiltratie moet worden verzorgd door een boxfilter dat aan de achterkant van de tank hangt. Undergravel-filters hebben hun nut, maar ze zijn ongepast in een goudvis-tank omdat ze snel verstopt raken met afval. Een ander uitstekend argument tegen grondfilters is dat de nuttige bacteriën soms kunnen afsterven, maar het filter lijkt nog steeds te werken. De resulterende piek in ammoniak is vaak genoeg om elke vis in de tank te doden. Busfilters zijn een andere uitstekende keuze, maar meestal ruim buiten het budget van een beginnende aquaculturist. Nat-droge en eiwitafschuimeropties zijn meestal gereserveerd voor zeeaquaria, dus het zou extreem overdreven zijn om ze hier te gebruiken. Simpel gezegd, de beste optie is om een boxfilter te kopen met een capaciteit van twee keer het volume van uw tank, omdat goudvissen enorme hoeveelheden afval produceren vanwege hun grote omvang. Een externe boxfilter heeft de voorkeur.

Verlichting is het enige gebied waar iemand met een beperkt budget in eerste instantie kan voorkomen dat hij geld investeert. Goudvissen hebben dag- en nachtcycli nodig om gezond te zijn, maar voor tanks onder 30 liter (113 L) zijn de ruimtelichten voldoende, althans tijdelijk. Een ander uitstekend gebied om geld te besparen is op de volledige kappen die vaak worden verkocht tegen hogere kosten dan de tanks zelf in de dierenwinkel. Een veel zuiniger deksel voor de tank kan worden gemaakt van de plastic gaasrug die wordt gebruikt voor het maken van lus- en stikkleden. Dit is gemakkelijk te vinden in elke ambachtelijke winkel en kan worden gesneden om in de filters voor uw tank te passen. Geschikte covers kunnen ook worden gemaakt van spaanplaat, die te vinden is in elke ijzerwinkel. Als er echter een natuurlijke lichtbron beschikbaar is (bijvoorbeeld een raam), zal de vis veel gelukkiger zijn dan wanneer ze onder kunstlicht zou staan.

One last point that should be made for beginning goldfish owners is on the use of a heater. Goldfish may be coldwater fish, but this does not mean they can tolerate rapid changes in temperature. The sudden shift in temperature that comes at night, for example in an office building where a goldfish might be kept in a small office tank, could kill them, especially in winter. Therefore, even for cold water fish under certain circumstances, it is recommended that a tank heater be set to 68-72 °F (20-22 °C) and left in the tank year round. This is especially important for fancy varieties of goldfish, as they are less hardy than their brethren. Bear in mind, however, that temperatures over 25 degrees C can be extremely damaging for goldfish (this is the main reason why they shouldn't be kept in tropical tanks). As long as the room temperature does not fluctuate massively or drop extremely low, a heater can be left out of the aquarium.

Als een voetnoot over tankafmetingen, zal een paar zeer kleine goudvissen prima in een aquarium van 10-15 gallon (38-57 L) voor een paar maanden (met goede filtratie en waterverversingen tweemaal per week). Na deze tijd begint de eigenaar echter het risico te lopen zijn vissen te bedwelmen. Een aquarium van 40-50 gallon zou een paar jaar geschikt zijn voor 4 vissen, maar uiteindelijk moet een aquarium van 100 gallon (of groter) worden verkregen om aan de behoeften van de vissen te voldoen.

Er is een stereotype consument dat goudvissen in kleine kommetjes kunnen worden bewaard. Helaas betekent het risico op dwerggroei, deoxygenatie, ammoniak / nitrietvergiftiging veroorzaakt door een dergelijke kleine omgeving dat dit nauwelijks een geschikt huis is voor een goud, of elk andere vis. Het is echt grappig en verdrietig als iemand zegt dat hun vis '4 jaar in een kom heeft geleefd en maar liefst 3 centimeter groot is geworden!' (7,5 cm) De meeste goudvissen halen de afgelopen week niet in deze ongeschikte omgevingen. Zelfs onder verder uitstekende aquarianen, is er nog steeds een mening dat het acceptabel is om deze vissen in kleine (minder dan 50 gallons) tanks te houden. Misschien hebben deze mensen nog nooit een volgroeide goudvis gezien, en dit is niet verwonderlijk, gezien het lot dat de meeste goudvissen lijden.

Zorg

[bewerken]

Er bestaat een groot aantal conflicterende informatie over de beste manier om voor een goudvis te zorgen, of liever gezegd, FEASIBLE WAYS om voor een te zorgen. De beste oplossing is om een binnenvijver te maken, omdat dit de voordelen oplevert van een buitenvijver zonder het risico te lopen om te worden overvallen door wasberen, ijsvogels, kinderen en het weer. Bij binnenzorg, zijn er een paar tips om te onthouden.

  • Een goed mechanische filtersysteem geschikt voor tenminste twee keer de inhoud van uw bak is optimaal voor de meeste aquaria. Goudvissen produceren

veel afval, en hiermee moet constant rekening gehouden worden om ammoniakvorming te voorkomen.

  • Bodemfilters worden meestal niet aanbevolen voor de meeste goudvis bakken. Deze systemen hebben tot zes maanden nodig om zich te vestigen en goudvissen produceren veel te veel afval. De filterplaat verstopt zich met schadelijke stoffen en wordt binnen enkele weken onbruikbaar. Niet alleen dat, maar deze systemen zijn alleen effectief in tanks onder 40 gallons, terwijl de meeste goudvisparen of trio's 55 gallon tanks nodig hebben tegen de tijd dat ze volgroeid zijn.
  • Drijvende pellets (met name drijvende vijverpellets) zijn een van de beste basisvoedingsmiddelen voor vissen. Ongebruikt voedsel kan gemakkelijk worden verwijderd, en de vissen hebben geen moeite het voedsel te vinden voordat het oplost.
  • Een bak van 75 liter is meestal goede keus voor beginnende vissenhouders 190 liter tegen de tijd dat ze volgroeid zijn

Goudvissen moeten minimaal in een aquarium van 100x40x50 cm worden ondergebracht [1]

  • Een uitstekend idee als de overstap maakt op een groter aquarium om uw oude filter te gebruiken, en een extra identieke eenheid aan het andere uiteinde van de tank toe te voegen. Het is leuk om uw filter zo te plannen dat wanneer u naar een grotere bak gaat, het filter het ook aankan. Twee middelgrote mechanische filters die samenwerken, doen wonderen voor uw waterkwaliteit, en zorgen ervoor dat als een filter zou breken, er ten minste enige filtratie is totdat een vervanging kan worden verkregen.
  • luchtpompen zijn niet krachtig genoeg grotere bakken, en zouden alleen bij kleine bakken gebruikt kunnen worden.

Het geluid van de meeste luchtpompen is irriteert ook. De meeste van deze pompen doen weinig om het zuurstofgehalte van het water te verhogen. Een ander probleem is dat de vissen naar lucht happen als de bak overbevolkt word. Dan kan men beter vissen uit de bak halen, dan aan de pomp te sleutelen.

  • Ten laatste, houd de bak koud. Goudvissen kunnen niet samen met tropische vissen, en inderdaad is het zelfs geen goed idee om ze met andere soorten vissen samen te laten gaan. gevaar voor de goudvis

Verder lezen

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]

[2]

  1. Live Fish Stream. schou.me.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.