Naar inhoud springen

Hengelsport/Werphengel

Uit Wikibooks

Er zijn twee verschillende soorten werphengels die ook nog weer eens onder te verdelen zijn in hengels speciaal voor een vissoort. De meest gebruikte werphengel is de hengel met een molen. De molen hangt als het ware onder de hengel. Ook de zogenaamde ogen van de hengel, waar de vislijn door geleid wordt, zitten aan de onderkant. De spoel van de molen waar de lijn op zit, zit aan de voorkant en staat gelijk in richting op de hengel. Deze hengel kan worden gebruikt om op alle vissoorten te vissen.

De andere variant van de werphengel is de hengel met een reel. Met een reel is men na een leercurve in staat om zuiverder te werpen. In tegenstelling tot de gewone werphengel zit bij de werphengel de reel bovenop evenals de geleidingsogen. De spoel zit hier dwars op de hengel en kan de krachten van de vis beter overbrengen op de hengel. De hengels met een reel worden vaak bij het vissen op zee gebruikt en om grote vissen als Snoek te vangen.

Zoals al eerder vermeld zijn de hengels verder onder te delen naar de vissoort of de manier van vissen. Zo vereist het vissen met kunstaas op snoek een andere hengel als het feedervissen. Ook zijn er verschillende zwaartes die worden ingedeeld naar werpgewicht. Dat wil dus niet zeggen dat je met een "lichte" hengel geen snoek kan vangen van meer dan tien kilo.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.