Naar inhoud springen

Help:TemplateStyles

Uit Wikibooks

De extensie TemplateStyles geeft gebruikers de mogelijkheid om CSS-opmaakstijlen te definiëren in een gemeenschappelijk bestand.

De weergavestijl van alle elementen van een bepaald type of class kan zodoende bepaald worden dmv. één regel in het stijlbestand, en hoeft deze niet meer bij elk element apart vermeld te worden. Ook opent dit de mogelijkheid om CSS-rules toe te passen, waarmee de weergave afhankelijk kan worden gemaakt van de eigenschappen van scherm, printer of PDF-uitvoer.

Stijlbestanden kunnen toegepast worden op een enkele pagina of sjabloon, maar ook op een compleet boek of een groep sjablonen. De definities in een centraal geplaatst stijlbestand kunnen zelfs in alle modules gebruikt worden.

Gebruik[bewerken]

1: Plaats de volgende tekst op de eerste regel van het document:

<templatestyles src="style.css" />{{Gebruikt TemplateStyles}}

Dit verbindt het bestand Sjabloon:Style.css met het document, waarna de daarin gedefiniëerde stijlen toegepast kunnen worden.

Het genoemde bestand is bedoeld voor algemene stijlen die in alle pagina's en sjablonen op Wikibooks toegepast kunnen worden.

NB.: Omdat de naamruimte "Sjabloon" de default is voor stijlbestanden hoeft in dit geval de naamruimte niet opgegeven te worden. Voor stijlbestanden in andere naamruimtes moet dit wel, op deze manier:

<templatestyles src="Sjabloon:Style.css" />

Een nieuw stijlbestand krijgt bij voorkeur dezelfde titel als de pagina of sjabloon waar het bij hoort. Voor bv. een sjabloon Sjabloon:Test wordt dit dus Sjabloon:Test/style.css.

Plaats een nieuw aangemaakt stijlbestand in de juiste categorie door deze tekst op de laatste regel in te voegen:

/* [[Categorie:Wikibooks:TemplateStyles-pagina's]] */

2: Het zg. "inhoudsmodel" van het stijlbestand moet "Opgeschoonde CSS" zijn. Dit kan voor nieuwe bestanden door een moderator via de link "Paginagegevens" (?action=info) aangepast worden.

3: Geef de HTML-elementen die beïnvloed moeten worden een unieke id (als het om één uniek element gaat) of class (als er meer van hetzelfde type zijn). Neem, als het stijlbestand al bestaat, de daarin gebruikte class of id letterlijk over.

<pre class="compact"> (inhoud) </pre>

Waarschuwing[bewerken]

Een stijlbestand dat in een sjabloon is gelinkt kan alle elementen van de pagina's waarin dat sjabloon is opgenomen beïnvloeden! Dit kan voorkomen worden door alle stijldefinities specifiek op een bepaald type element, class of id van toepassing te maken. In stijlbestanden die voor een bepaald boek of project gemaakt zijn kan het daarentegen juist gemakkelijk zijn.

Rechten[bewerken]

  • Stijlbestanden kunnen door alle gebruikers gemaakt en bewerkt worden, behalve die in naamruimtes "Gebruiker" en "Overleg gebruiker".
  • Wijzigen van het "inhoudsmodel" kan alleen door een moderator gedaan worden. Plaats hiertoe een verzoek op Wikibooks:Verzoekpagina voor moderatoren.

Links[bewerken]

Werk in uitvoering.
Deze pagina bevindt zich nog in de opbouwfase.
De auteur ervan heeft zich voorgenomen de genoemde onderwerpen verder uit te werken.
Indien u wilt bijdragen, doe dat dan gerust.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.