Naar inhoud springen

Gitaar/Inleiding & inhoud/Elektrische gitaar

Uit Wikibooks

Elektrische gitaar[bewerken]

 1. Kop
 2. Brug
 3. Stemmechanieken
 4. Fretten
 5. Trekstang
 6. Toetsen
 7. Hals
 8. Halsverbinding
 9. Klankkast
 10. Elementen
 11. Volume- en toonregelknop(pen)
 12. Kam
 13. Slagplaat

Soorten Knoppen[bewerken]

Op een elektrische gitaar komen meestal 2 soorten knoppen voor: schakelaars en draaiknoppen.

Schakelaars[bewerken]

De schakelaar heeft, afhankelijk van het model van de gitaar 2, 3 of 5 standen. De schakelaar bepaalt welk element de trillingen van de snaren zal opvangen en naar de versterker sturen. Elk element heeft immers door zijn aard en positie ten opzichte van de snaren een ander geluid. Op gitaren zoals de Fender Jaguar zijn er meerdere schakelaars. Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld elk element apart aan of uit te zetten.

Draaiknoppen[bewerken]

De draaiknoppen op een gitaar zijn meestal volumeregelaars of laagdoorlaatfilters. De volumeregelaars kunnen dan nog eens afzonderlijk het volume van één bepaald element of van alle elementen tegelijk regelen. De laagdoorlaatfilters zorgen ervoor dat de hoogste frequenties van de gitaar minder goed hoorbaar zijn, afhankelijk van hun positie. Als er een batterij in de gitaar zit, is het ook mogelijk dat er draaiknoppen zijn die andere filters bedienen, waarbij een volledige 3-band equalizer tot de mogelijkheden behoort.

Versterker[bewerken]

Een Rickenbacker 330 JG voor een versterker van het merk VOX (Valvetronix AD60VT). De gitaar is via een audiokabel aangesloten op de versterker.

Omdat een elektrische gitaar geen klankgat heeft, moeten de trillingen die de snaren maken worden versterkt. Dit gebeurt door de versterker.

Knoppen[bewerken]

Versterkers kunnen een groot arsenaal aan knoppen hebben die elke versterker verschillend maken en ook afschrikkend kunnen werken. Op de meeste versterkers komen echter, vaak met andere namen, veel dezelfde knoppen voor. In de meeste gevallen kom je al een volumeknop tegen, die vaak de naam "master volume" draagt. Een "gain" bepaalt hoe hard je signaal versterkt wordt, wat het mogelijk maakt te oversturen. "Treble", "Mid", "Bass" en "Tone" zijn allemaal toonregelaars. Die zorgen ervoor dat er bepaalde frequenties van de gitaar uitgefilterd worden of juist versterkt.

Ingebouwde effecten[bewerken]

Knoppen waar "drive" bijstaat regelen vaak de oversturing, maar zorgen er, in tegenstelling tot "gain", in mindere mate voor dat je gitaar harder klinkt in stand 10 dan in stand 1. Vaak staat er op de versterker dan nog een schakelaar om tussen twee kanalen te switchen: het cleankanaal en het overdrivekanaal. Het overdrivekanaal kan weer een aparte set van knoppen hebben die de toon en het volume voor dat kanaal alleen regelen.

Als er op je versterker een knop voor "Reverb" staat, dan is het mogelijk om weerkaatsing van verschillende kamers te simuleren. Naargelang het model kunnen er dan weer knoppen zijn die dit effect afstemmen naar je voorkeur. Een delayknop zal bepalen hoelang je geluid blijft nagalmen en een knop waar "wet/dry" of "dry mix" bijstaat regelt dan weer hoe hard die galm hoorbaar is.

Pedalen[bewerken]

Met footswitches – voetschakelaars – kun je met de voet versterkers of effectapparatuur op afstand bedienen. Ze kunnen de in de versterker ingebouwde effecten aan- of uitzetten en/of van kanaal wisselen.

Effectpedalen[bewerken]

Effectpedalen of stompboxes vervormen en manipuleren het gitaargeluid. Sommige gitaristen zijn er gek van, terwijl iemand als Angus Young alleen vertrouwt op zijn versterker (Marshall) en zijn gitaar (SG).

Enkele vaak gebruikte effecten:

 • overdrive
 • distortion
 • fuzz
 • wah-wah
 • flanger
 • tremolo
 • compression
 • chorus
 • pitch shifter
 • ...

Multi-effectpedalen[bewerken]

Multi-effectpedalen combineren een aantal effecten in een enkel (groot) pedaal. Vaak kun je de effecten in geheugenplaatsen opslaan, om ze zo de volgende keer in één keer op te roepen.

Geluidsfragmenten[bewerken]

Smoke On The Water - intro met powerchords.
Typische gitaarintro van Chuck Berry
Sunshine of your love gitaarriff
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.