Naar inhoud springen

Geneeskunde/Arts

Uit Wikibooks

De opleiding tot arts bestaat uit verschillende stappen. Om je in te schrijven voor de studie geneeskunde moet je in het bezit zijn van een VWO-diploma (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs). Geneeskunde is een populaire studie, waarvoor geloot moet worden. Des te hoger je eind-gemiddelde op op de middelbare school, des te groter de kans dat je ingeloot wordt. Met een gemiddelde van een 8 of hoger ben je zelfs zeker van een plaats. Verder bestaat er nog de mogelijkheid bij een aantal universiteiten om via de 'decentrale selectie' toegelaten te worden. Dit houdt in dat je moet bewijzen dat je gemotiveerd en slim genoeg bent om geneeskunde te studeren.

De studie geneeskunde wordt verzorgd door een aantal universiteiten in Nederland: de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit (Amsterdam), de Radboud Universiteit (Nijmegen), de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Maastricht, de Erasmus Universiteit (Rotterdam) en Universiteit Leiden.

De studie zelf bestaat uit een theoretisch deel en een praktisch deel (de coassistentschappen). In totaal duurt de studie 6 jaar. Een aantal universiteiten biedt een korter traject aan, waarvoor het wel noodzakelijk is dat er eerst een andere studie (bachelor) is afgerond (bijvoorbeeld het SUMMA-traject (Selective Utrecht Medical Master) aan de Universiteit Utrecht.

Nadat je afgestudeerd bent, ben je basisarts. Er bestaat nu een groot aantal mogelijkheden om je te specialiseren, van huisarts tot neurochirurg. De meeste opleidingen tot specialist duren tussen de 4 en 6 jaar.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.