Gender en diversiteit/Discriminatie

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waar we voorbeelden geven, slaan die vaak op het Nederlands taalgebied. Later kunnen deze worden uitgebreid worden tot andere gebieden, door de expertise van andere auteurs.

Enkele voorbeelden van discriminatie[bewerken]

"Stel: je bent een man en je voelt je ook zo, maar je wilt liever in rok naar je werk omdat het een belangrijk aspect is van je identiteit. Zou je dan net zoals je collega in maatpak op promotie kunnen rekenen? Of stel: je bent een zeer masculiene vrouw: struis gebouwd, houthakkershemd en ultrakort haar. Zou je als stone butch evenzeer een trapje hoger kunnen als je feminiene vrouwelijke collega in mantelpak? Of nog: je wilt als transgender-vrouw je geboortegeslacht behouden, zijn je mannelijke geslachtsdelen dan een belemmering voor je vrouwzijn? En wat wanneer je als lesbienne ook een losse relatie met een homo-man hebt? Ben je dan wel een ‘echte’ lesbeau? En is hij dan wel ‘echt’ gay?" -- Gender Actie Groep, interview met ZiZo

Vormen van discriminatie[bewerken]

In het algemeen kunnen we discrminiatie op drie niveaus onderscheiden: individueel, structureel, en ideologisch. Deze niveaus zijn natuurlijk verbonden en versterken elkaar. Een extreem voorbeeld om het duidelijk te maken: in apartheidsregimes (zoals vroeger in Amerika en Zuid-Afrika) waren er wetten die "blanken" meer rechten gaven dan "zwarten" (structureel), was er een door propaganda versterkt en diep in de (blanke) samenleving doordrongen gevoel van superioriteit van de blanken tov de zwarten (ideologisch)

Discriminatie op legaal vlak[bewerken]

In veel landen zijn er problemen met officiële erkenning van genderidentiteit, geslachtsvermelding, en voornaamwijziging. In België bijvoorbeeld moet er voor enkele zaken een advocaat in dienst worden genomen, wat de procedure tijdrovend en kostelijk maakt, vaak juist op een punt in het transitieproces dat veel mensen die extra problemen niet kunnen gebruiken omdat ze al genoeg aan hun hoofd hebben.

Verder hangt het af van de willekeur van de verstrekkers of je je diploma's en getuigschriften kan vernieuwen met je nieuwe naam.

Discriminatie in het alledaagse leven[bewerken]

De samenleving waarin wij leven gaat niet zo goed om met diversiteit. Dit is een probleem dat vaak veel moeilijker is om op te lossen, en veel meer tijd nodig heeft, dan bijvoorbeeld enkele wetsaanpassingen.

Culturele discriminatie[bewerken]

Dit klinkt misschien onbelangrijk, maar in veel media, in fims en boeken, is er een probleem met diversiteit: er is er geen. Het aantal soaps waarin enkel blanke mensen rondlopen in buurten die in de echte wereld veel meer een mix zijn, is niet te tellen. Films met enkel heteroseksuele relaties, zonder aandacht voor genderdiversiteit behalve om te "lachen" ermee (bijvoorbeeld het cliché travestie karakter). Zoiets veroorzaakt problemen, namelijk o.a. dat mensen die zich niet in die hokjes thuisvoelen, te weinig eigen cultuur vinden, wat een soort veerscharling let zich meebrengt, of een drang om dan toch maar te conformeren aan wat de filmbeelden tonen.


Aanpakken van discriminatie[bewerken]

Meer hierover in het volgende hoofdstuk.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.