Gebruiker:Nieuwsgierige Gebruiker/Kladblok

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorstel
De onderstaande tekst is een voorstel dat momenteel geen deel uitmaakt van de regels en richtlijnen op de Nederlandstalige Wikibooks.
Raadpleeg de overlegpagina voor discussie over dit voorstel.

Zoals altijd worden er pagina's en/of de bijbehorende inhoud of logboekvermelding - dus denk hierbij aan bewerkingssamenvattingen van een bewerking/logboekvermelding, de bewerking/logboekvermelding zelf en/of de gebruikersnaam - verwijderd. Soms is dat gewenst, maar wanneer dat mag wordt hier beschreven als richtlijn.

Verwijderen van pagina's[bewerken]

Hoofd[bewerken]

 1. Pagina die aangemaakt is door een LTA. Sommige pagina's zijn eerder een creatie van iemand die langdurig misbruik maakt van zijn bewerkingsrechten en sokpoppen. Vergeet niet dat zulke pagina's die gecreëerd zijn door een LTA over het algemeen ongewenst is.
 2. Geen zinvolle inhoud. Zo'n pagina ken je misschien wel, een pagina met geen zinnige inhoud. Om een voorbeeld van zo'n onzinpagina te geven is: "Help! Hoe moet ik Wikibooks bewerken?"
 3. Zandbakpagina. In zo'n pagina blijkt er te zijn getest tijdens het aanmaken door een gebruiker. Zulke pagina's zijn ongewenst, want een experiment hoort in de zandbak.
  Nota bene: Soms kan de inhoud van de pagina vervangen zijn voor een experiment als "asnjkdkjnsnfidnsdn", dus vergeet daarom NOOIT om de laatste revisie te bekijken.
 4. Cyberpesten. Cyberpestpagina's mogen hier echt niet, want zulk soort pagina's vallen onder de categorie persoonsbeschadiging. Bovendien kan de gepeste daar de rest van zijn/haar leven last van hebben, dus het is nota bene verplicht om ook contact op te nemen met school of bedrijf als dat via hun IP-adres gebeurd is.
 5. Privacyschending. Zo'n pagina bevat privacygevoelige inhoud van een persoon. Zulk soort pagina's mogen hier niet zomaar staan, want dit onder anderen te maken met het privacybeleid van de WMF en de AVG-wet van de EU.
 6. Auteursrechtschending. Zo'n pagina bevat tekst wat van een ander medium is overgenomen, mogelijk ook zonder toestemming. Zie ook Wikibooks:Auteursrechten.
 7. Buiten het projectdoeleinden. Sommige pagina's zijn op een manier geschreven die hier niet thuishoren, bijvoorbeeld omdat een artikel aks een encyclopedisch artikel geschreven is.
 8. Reclame. Zo'n pagina bevat reclameteksten als "De Toyota Avensis is een automodel van het Japanse automerk Toyota. Dit model is een zeer betrouwbare auto."
 9. Spam. Zo'n pagina bevat spam die geschreven is door een spammer of door zo'n spambot.
 10. Op aanvraag auteur.

Huishouden[bewerken]

 1. Lege categorie. Sommige categorieën zijn leeg of worden leeg aangetroffen. Vaak komt het doordat er geen pagina's zijn die zo'n categorie hebben. Let op: bepaalde categorieën waaronder Categorie:Wikibooks:Nuweg hebben al met onderhoud te maken, dus verwijder ze NIET.
 2. Doorverwijzing die verbroken is, totaal onnodig of verkeerd is. Sommige doorverwijzingen zijn om bepaalde redenen onnodig of verkeerd, of ze zijn verbroken omdat ze naar een rode link verwijzen.
 3. Bestand staat (al) op Commons. In sommige gevallen uploadt hier iemand een bestand die niet van de Nederlandstalige Wikibooks is of hoort te zijn. Zorg dan ervoor dat het bestand naar Commons zelf wordt verplaatst of het staat daar al, maar dan is er blijkbaar een lokale variant aangemaakt. In dat geval, ook na verplaatsing naar Commons, hoort het bestand verwijderd te worden.

Verwijderen van een bewerking of logboekvermelding[bewerken]

Verwijderen van bewerkingen[bewerken]

 1. Cyberpesten;
 2. Privacyschending;
 3. Auteursrechtschending;
 4. Potentieel lasterlijke gegevens.

Verwijderen van logboekvermeldingen[bewerken]

 1. Wanneer de logboekvermelding cyberpestende of privacyschendende inhoud bevat;
 2. Impersonatie of gebruikersnamen die namen van andere gebruikers bevatten;
 3. Zeer aanstootgevende of beledigende logboekvermeldingen en/of gebruikersnamen in de logboekvermelding.

Categorie:Wikibooks:Voorstellen

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.