Gebruiker:Marjon/test

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

http://nl.wikibooks.org/w/index.php?title=Gebruiker:Marjon/test&printable=yes

Inleiding[bewerken]

Welkom bij de Inleiding Mediawiki. In deze handleiding staat hoe wiki werkt en wat je er mee kunt doen. Hiernaast zie je rechts een overzicht van alle pagina's in deze handleiding, die op alle pagina's terugkomt. Zo kun je gemakkelijk heen en weer springen tussen de verschillende onderwerpen.

Dit is een inleiding. Als je meer wilt weten over een onderwerp, kijk dan bijvoorbeeld bij:

Wikibooks
Wikipedia
Project sites
Andere talen

Wat betekent wiki?[bewerken]

'Wiki' komt van het Hawaïaanse woord "wiki wiki" en betekent "snel, vlug, beweeglijk". Als je al bekend bent met wiki's zul je meteen snappen waarom dit een goede naam is. De veranderingen die worden opgeslagen in een wiki, zijn meteen zichtbaar op internet.

De naam 'wiki' wordt gebruikt voor zowel de software als het project waar het voor gebruikt wordt. De computerprogrammatuur is geschreven om het mogelijk te maken om allerlei mensen samen aan een stuk tekst te laten werken. De inhoud van wiki's is meestal vrij te bewerken. Wikipedia is het bekendste voorbeeld van een wiki, maar een wiki hoeft niet per se een encyclopedie te zijn.

Er worden verschillende namen gebruikt met "wiki" erin, wat een beetje verwarrend kan zijn. Zie Namen voor een uitleg van de verschillende betekenissen van "wiki".

Kenmerken van wiki's[bewerken]

Samenwerking[bewerken]

Wiki draait om samenwerken aan een tekstje, via hetzelfde computerprogramma. Het programma staat op een server, en alle tekst wordt centraal opgeslagen. Wiki kan draaien op een internetserver, maar ook op een besloten netwerk.

Er is geen beheerder die vooraf bijdragen moet goedkeuren, en elke deelnemer aan een project kan de tekst plaatsen die hij wil. Op de overlegpagina's bij alle artikelen kun je met mensen overleggen, zodat de artikelen mooi en goed te lezen blijven. Zo kom je samen met anderen tot een werkstuk. Dat betekent soms wel dat je bijdrage aan een artikel weer wordt verwijderd, omdat anderen het er niet mee eens zijn.

Versies[bewerken]

Een wiki houdt van alle pagina's alle versies bij. Dat betekent dat je altijd kan terugzoeken wie welk stukje geschreven heeft. Ook kun je daarom heel gemakkelijk een oude versie terugzetten, en door de verschillende versies heen bladeren om te zien wat er in de loop van de tijd is veranderd.

Wiki-gemeenschap[bewerken]

Op een wiki werk je zelden alleen. Er zijn nog vele anderen die bezig zijn met hetzelfde project. Daarom maak je deel uit van een wiki-gemeenschap (community). Het gemeenschapsgevoel is een van de belangrijkste drijvende krachten achter wiki's. Zonder gemeenschap is een wiki bijna niet op te zetten en te onderhouden.

Alle gebruikers van een wiki zijn samen verantwoordelijk voor de invulling van het project. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen helpt de wiki netjes te houden.

Gebruikersgemak[bewerken]

De bewerkingen die mensen schrijven, worden meteen opgeslagen en kunnen ook direct door anderen bekeken worden. Het kan dus zijn dat iemand anders vlak daarna verder gaat waar jij gebleven was. Bovendien hoef je geen speciale taal te leren, alles wat je wilt doen kan door middel van het intypen van een paar eenvoudige tekens, of door het gebruiken van de werkbalk boven het bewerkscherm.

Hierdoor werkt een wiki heel doorzichtig en gemakkelijk. En de inhoud kan heel snel veranderen, daarom dus de naam Wiki! De beste manier om erachter te komen wat het leuke is aan een wiki, is door er gewoon mee te gaan werken.


Namen[bewerken]

Het woord "wiki", en afgeleiden daarvan wordt in verschillende contexten gebruikt. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende betekenissen en projecten, zodat je verwarring kunt voorkomen. Hieronder de betekenis van de verschillende namen.

wiki[bewerken]


wiki is een algemene term die gebruikt wordt voor een website waar wordt samengewerkt door diverse gebruikers, en die bewerkt kan worden door iedereen.

  • wiki (als een bijvoeglijk naamwoord), de wiki-manier, en het tegengestelde on-wiki worden ook wel gebruikt om de filosofie van de wiki-gemeenschap aan te duiden. (bijvoorbeeld: "dat is niet erg wiki").
  • Wiki (met een hoofdletter 'W') en WikiWikiWeb worden soms gebruikt om te verwijzen naar de allereerste wiki, de Portland Pattern Repository, zie https://en.wikipedia.org/wiki/Portland_Pattern_Repository (Engelse pagina).
  • wikiprogrammatuur (wiki software) en wikisysteem (wiki engine) zijn termen die verwijzen naar stukken software waar wiki-websites op draaien. Er zijn veel verschillende soorten wiki-software, sommige zijn heel eenvoudig anderen hebben heel geavanceerde en specifieke uitbreidingen.

Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/WikiWiki voor meer uitleg.

Wikipedia[bewerken]


Wikipedia is een vrije encyclopedie in allerlei talen, die gezamenlijk wordt ontwikkeld met behulp van een wiki. De naam "Wikipedia" is een handelsmerk, en mag niet gebruikt worden als algemene term.

Wikimedia[bewerken]


Wikimedia is de verzamelnaam voor verwante projecten die als doel hebben via internetsamenwerking kennis bij elkaar te brengen. Wikipedia, Wiktionary, Wikisource, Wikibooks zijn daar voorbeelden van. Ook "Wikimedia" is een handelsmerk. Wikimedia wordt ook wel gebruikt als afkorting van de Wikimedia Foundation.

  • The Wikimedia Foundation is de organisatie zonder winstoogmerk die deze projecten beheert. De website van de Foundation
  • De term Wikimedia-servers wordt gebruikt voor de hardware waar alle Wikimedia-projecten op draaien. De servers worden beheerd door vrijwel alleen maar vrijwilligers.
  • De Wikimedia Meta-Wiki, die meestal wordt aangeduid met "Meta", is de wiki waar onderwerpen worden besproken die van invloed zijn op alle Wikimedia-projecten. Hij wordt ook gebruikt om de ontwikkeling van MediaWiki-software te bespreken.
    • Meta moet niet verward worden met MetaWiki, een zoekmachine die verschillende wiki's tegelijk doorzoekt. Deze zoekmachine is geen onderdeel van de Wikimedia-projecten.

MediaWiki[bewerken]


MediaWiki is het wiki-systeem dat speciaal ontwikkeld is voor Wikipedia en andere Wikimedia-projecten. Het is "open source", dat wil zeggen dat iedereen het mag gebruiken (en verbeteren). Kopieën van het systeem worden gebruikt door allerlei projecten over de hele wereld.


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.