Naar inhoud springen

Gebruiker:Joerivanzeebroeck/Review rapport

Uit Wikibooks

Inleiding[bewerken]

Steeds meer en meer online leerinitiatieven komen naar boven. Het begon met OpenCourseWare (OCW) later gevolgd daar MIT OCW en in 2009 met de Khan Academy. MIT heeft verschillende andere instituten aangemoedigd om net zoals hen hun cursusmateriaal beschikbaar te maken als openlijke educatieve bronnen. Tegenwoordig zie je dat elke universiteit zijn eigen open online leerplatform heeft, zoals MITx, HarvardX, BerkleyX, ... Deze eerste 2 universiteiten zetten nu hun cursusmateriaal online beschikbaar op het leerplatform edX.

Deze review zal enkele leerplatformen beschrijven in wat ze willen bereiken en aanbieden.

Online leerplatformen[bewerken]

MIT OCW[bewerken]

MIT OCW is een initiatief van het Massachusetts Institute of Technology. Hun doel was om educatieve materialen van hun opleidingen gedeeltelijk gratis en openlijk beschikbaar te stellen voor iedereen ter wereld. Het maakte gebruik van niet vrije Creative Commons licentie "Attribution-NonCommercial-ShareAlike. Er staan nu al meer dan 1900 cursussen online hoewel sommige gelimiteerd zijn te enkel lezen van discussieonderwerpen.

Wat heeft dit zoal te bieden:

  • Huiswerkopgaven
  • Examenvragen met antwoord
  • Interactieve webdemonstraties.
  • Sinds 2009 zijn er al meer dan 27 opleiding volledig gefilmd.

Khan Academy[bewerken]

De Khan Academy is een non-profitorganisatie gecreëerd door Salman Khan die een leerplatform vrij ter beschikking stelde op het internet. De website beschikt over een gratis online verzameling van meer dan 2150 lesfragmenten die op YouTube zijn gebracht. Voorlopig zijn er enkel lessen over wiskunde, geschiedenis, fysica, chemie, biologie en economie. Khan wilde niet dat de persoon aan een bord moest staan. Daarom koos hij om de leerstof op een manier uit te leggen dat de persoon net naast je zit de oefening ui te werken. Khan heeft dus een product uitgevonden dat zowel leerkrachten als studenten handig kunnen en willen gebruiken doordat het in een bescheiden manier is uitgelegd en het eenvoudig te gebruiken is. Dit alles is begonnen met een totaal onbekend brand herkenning en toch zorgde hij ervoor dat voor een gelijke of misschien zelfs grotere impact als OCW. De traditionele klas gebeuren zal aangepast worden volgens de Khan Academy. Door software te gebruiken kan men nieuwe evaluatiemethode ontwikkelen, onderzoeken naar struikelblokken van leerlingen en leerlingen de nodige prikkels geven naar gelang hun niveau.

De Khan Academy biedt aan:

  • Een videobibliotheek met meer dan 2150 video's over allerlei verschillende onderwerpen.
  • Geautomatiseerde oefeningen op basis van niveau, bekwaamheid en prestatie van de leerling.
  • Lesgeven onder gelijken, peer-to-peer, op basis van objectieve gegevens verzameld door het systeem.

De video's van Khan Academy beschikken over een licentie van Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareALike.

MITx[bewerken]

MITx is een leerplatform waar MIT cursussen gratis en online ter beschikking wordt gesteld aan de virtuele studenten. Het zou een verrijking moeten zijn aan de klas– en laboratoriumervaringen.

Wat biedt het leerplatform aan:

  • Het presenteren en organiseren van cursusmateriaal voor de online studenten
  • Interactieve instructies
  • Online laboratoriums
  • Communicatie tussen de studenten zelf en tussen student en professor
  • Beoordelingen op het werk dat de studenten hebben verricht
  • Aanbieden van certificaten, wel eens waar wordt er een bijdrage gevraagd
  • Werkt met open source, er kunnen dus steeds verbeteringen aan het platform worden aangebracht. Het staat ook ter beschikking voor andere onderwijsinstellingen

Het platform is uitgebracht in het begin van 2012. Met dit leerplatform wil MIT het leren op de campus versterken als ook online studenten aantrekken van over de hele wereld. Met hun reputatie zou dit geen probleem mogen vormen. MITx is een non-for-profit initiatief maar wil toch een netto inkomen vergaren door onder meer een bijdrage te vragen voor certificaten, wat niet het zelfde is als een diploma! Het verwacht ook schenkingen van stichtingen om hun project te steunen en verder uit te bouwen.

edX[bewerken]

Het is een leerplatform opgericht door MIT en Harvard University. Online lessen zullen op dit platform gratis aangeboden worden van beide universiteiten. Dit is het eigenlijke vervolg van MITx en zal in september 2012 zijn eerste lessen online zetten. Het zal dan ook ongeveer hetzelfde aanbieden als MITx alleen wordt dit nu nog uitgebreider doordat beide universiteiten zullen samen werken.

Enkele functies zijn:

  • Zelfstudie
  • Online discussiegroepen
  • Op wiki gebaseerd samen leren
  • Kliksysteem, om te zien waar studenten het meeste problemen mee heeft.

edX zal ook werken met badges. Je zou kunnen zeggen dat badges een belangrijke rol kan spelen bij de waardering van gepersonaliseerd onderwijs. Sommige zien het dan als een soort van certificaat. Het 1e jaar zou edX nog gratis certificaten geven, maar dit zal dan ook al snel weer veranderen. Ook zien ze de mogelijkheid om, tegen betaling, lessen aan te bieden aan bedrijven of zeer specifieke instanties. De idee dat het onderwijs gratis is en voor iedereen toegankelijk wordt zo weer ontzet.

Het “bizarre” is dat ook Berkeley University zijn lessen op edX online zet. Berkeley zette immers zijn lessen al online op Coursera, een commercieel leerplatform.

Het maakt dus ook gebruik van open source software waardoor het, zoals bij alle andere, zichzelf steeds kan verbeteren en aanpassen. Al de gegevens zullen worden opgeslagen en onderzocht worden door beide universiteiten om zo het onderwijsproces beter te kunnen begrijpen en indien mogelijk te veranderen.

Toepassingen in ons onderwijs[bewerken]

Deze leerplatformen zijn naar mijn mening een zeer grote uitbreiding van Smartschool. Daar worden sommige documenten, activiteiten en lessenroosters geplaatst, maar nog geen effectieve video lessen. Dit is dus wel het geval voor boven beschrijven leerplatvormen. Of ik zulke leerplatformen zou kunnen gebruiken bij het onderwijzen van de lessen Lichamelijke Opvoeding (LO) is nog maar de vraag. In een praktische opleiding of vak als LO is de praktische kant zeer essentieel, en is het vaak nodig dat men directe uitleg en demo’s kan geven. Ik weet dus niet of de virtuele demo’s en uitleg genoeg zouden zijn voor de leerlingen. Het is zeker mogelijk om dit te verwezenlijken, kijk maar naar het groepswerk van LO 3, waar de bedoeling was om de leerkracht te helpen bij het geven van demo’s. Op dezelfde manier kunnen onze lessen vervangen worden. Alleen is de vraag of leerlingen niet liever in groep met de aanwezigheid van een docent willen oefenen ipv voor een computer.

Voor de lessen onderwijstechnologie zie ik deze online lessen wel zeker zitten. Doordat men reeds voor de computer zit voor deze lessen, kan men dan ook direct de theorie die gegeven wordt gaan toepassen. De vele communicatiemogelijkheden maakt het ook mogelijk dat als er zich problemen vormen men direct info kan vragen aan medeleerlingen of professor. Ook de extra oefeningen die online kunnen gezet worden ivm de lessen, kunnen helpen bij het beter begrijpen van de cursus onderwijstechnologie. Het knelpunt dat ook hier weer terug zal keren is het beoordelingssysteem. Het werken met Badges lijkt me een oplossing hoewel deze nog lang niet op punt staat.

Besluit[bewerken]

Al deze leerplatformen zijn open source en zijn non-profit, op coursera na dat een commercieel leerplatform is. Allen willen ze ervoor zorgen dat leerlingen hun studeerervaringen verrijken en door online lessen aan te bieden de het onderwijs wereldwijd zal verbeteren. Hoewel ze allen gratis zijn vragen ze toch een extra bijdrage bij het uitreiken van certificaten, dat geen vervanging is van een diploma. Als het gaat om het onderwijs gratis open te stellen voor iedereen vind ik dat de Khan Academy daar het beste in slaagt door zijn lessen op zo een bescheiden manier aan de man/vrouw brengt. De huidige en toekomstige leerlingen en studenten zullen er alleszins gebruik van maken aangezien de oprichters van de leerplatformen zorgen voor directe links naar Facebook, Twitter en andere sociale netwerken. Dit maakt het nu eenmaal aantrekkelijk voor hen.

Ik ben er van overtuigd dat deze online leerplatformen het klas gebeuren in de tijd zullen veranderen. Dat het een aanvulling en verrijking is op de leerstof is zeker maar dat het de klaslokalen definitief zal vervangen is nog maar de vraag.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.