Gebruiker:Haytjes/beta's/DNA en RNA

Uit Wikibooks

DNA[bewerken]

-> Wat is DNA?


DNA staat voor Deoxyribo Nucleic Acid. Vrij vertaald is dat Desoxyribonucleïnezuur of Desoxyribonucleïnezuur. DNA is de drager van het erfelijk goed Dit bepaalt je bloedgroep, de kleur van je ogen, kans op bepaalde erfelijke ziekten ... Het bepaalt dus heel je uiterlijk en nog veel meer. DNA bevat alles over hoe je lichaam gemaakt wordt en dat in één molecule.

-> 0ntdekking

Men begint te spreken over DNA vanaf 1800, toen is het DNA gevonden. Eerst geloofde men niet dat dit de drager van het erfelijk goed is, omdat ze de molecule te simpel vonden of omdat men niet geloofde in erfelijk overdraagbaarheid. Pas in 1952 werd het duidelijk dat DNA wel degelijk het erfelijk goed bevatte door een onderzoek van Alfred Hershy en Martha Chase. Zij toonden aan dat een virus alleen door middel van DNA een cel kon besmetten. Sindsdien is het DNA al meerdere malen onderzocht en is de kennis van DNA dramatisch toegenomen.

-> (Chemische) structuur

DNA is eigenlijk redelijk simpel. Het is ook daarom dat men eerst niet wou geloven dat dit ons erfelijk goed bevatte.

Het DNA bestaat maar uit 3 componenten:

1. een fosfaatgroep (H3PO4/H2PO4-/HPO42-/PO43-)

/* wat is een fosfaatgroep precies */ /* foto fosfaatgroep*/

2. een dioxyribose (een pentose)

3. een base

Aan iedere deoxyribose-groep zit een van de vier basen: Adenine (A), Thymine (T), Cytosine (C) of Guanine (G). Er komen dan 2 basen tegen elkaar staan. Het is niet gelijk welke base tegen welke hangt, want niet iedere base kan tegen elke base hangen. Alleen A-T en G-C kunnen tegenoverelkaar hangen

RNA[bewerken]

-> Wat is RNA

DNA zit in de celkern van een cel. In een celkern zijn er kleine openingen, maar die opneningen zijn niet groot genoeg om het DNA erdoor te nemen. Toch worden de eiwitten buiten de celkern gemaakt. Dus moet er een manier zijn om toch die code te kunnen uitlezen. Die is er in de vorm van RNA. RNA is eigenlijk een klein stukje gekopieert van DNA. Dit wordt dan buiten de celkern gebracht, waar er dan eiwitten kunnen gemaakt worden.

-> Ontdekking

...

-> (Chemische) structuur

...

-> Werking ...

Structuur van een chromosoom[bewerken]

...


bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dna

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.