Naar inhoud springen

Fries/Nivo 1

Uit Wikibooks

Part 1: Yntroduksje (Introductie)[bewerken]

(part ien)

Inleiding[bewerken]

  • Het Fries is een taal die in 3 gebieden wordt gesproken. Het Westlauwers Fries wordt gesproken door 350.000 mensen als hun moedertaal in de provincie Fryslân en in het westen van de provincie Groningen. Daarnaast zijn er 100.000 tweede taal-sprekers en waarschijnlijk een nog iets groter aantal moedertaalsprekers buiten de provincie. Het Westlauwers Fries is de tweede rijkstaal binnen Nederland. Door de Europese Unie zijn de Friezen erkend als nationale minderheid en is de taal erkend als minderheidstaal. Door deze erkenning wint het Fries binnen de provincie Fryslân aan terrein als officiële standaardtaal. Het Westlauwers Fries mag binnen de provincie Fryslân in vrijwel alle overheidsdocumenten worden gebruikt. Ook hebben burgers recht op Friese rechtspraak wanneer zij dat wensen.

Men kan universitair Fries studeren in Amsterdam, Groningen, Kiel (Duitsland) en Flensburg (Duitsland). Aan verschillende universiteiten wereldwijd (Verenigde Staten, Tsjechië en Japan) kan men Fries als bijvak kiezen op de universiteit

  • Zie zeker Fries voor nog meer algemene informatie.

Grammatica[bewerken]

De grammatica en de uitspraak lijken in veel opzichten op die van het Engels, maar er zijn ook veel overeenkomsten met het Nederlands. Het opvallendste kenmerk van het Fries zijn de vele diftongen.

De woordenlijst[bewerken]

Woordenlijst 1
  • tegearre m, [tugjère]: Samen
  • Feriene Steaten [Verinustitten]: de Verenigde Staten van Amerika
  • Yntroduksje , [ientroduksje]: inleiding, invoering, het inbrengen
  • ien , [(y)en]: één, een, ene
U kent nu 4 woorden.
Problemen met het schrift? Lees aandachtig de !!!-rubriek van Partie 2 ↓...
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.