Naar inhoud springen

Etiquette voor het internationaal zakendoen/Zuid-Korea

Uit Wikibooks

Introductie

[bewerken]

Zuid-Korea is een land in Azië en ligt tussen Japan en China in. Het heeft 49 miljoen inwoners, waarvan de meesten in de grote steden wonen. De grootste steden zijn Seoul, Busan, Daegu en Incheon.

Het klimaat is vergelijkbaar met dat in Noord-Europa qua temperatuur en seizoenen. De meeste neerslag valt echter in de zomer.

Zuid-Korea is conservatief en traditioneel in zakendoen; het is echter een hoogontwikkeld land met een hoge opleidingsgraad. Er wordt sterk belang gehecht aan een zakelijke relatie tussen personen en die dient opgebouwd te worden.

Reizen

[bewerken]

De meeste mensen die naar Korea reizen vanuit Europa komen binnen via het vliegveld Incheon dat ongeveer een uur rijden van Seoul ligt. Het is echter ook mogelijk om het land binnen te komen via diverse andere vliegvelden, waarvan Jeju een belangrijke spil is.

Seoul heeft naast Incheon een tweede vliegveld, Gimpo, dat in de stad ligt en goed bereikbaar is per metro vanuit de stad.

Incheon

[bewerken]

Vanaf Incheon kan men op verschillende wijzen verder reizen in het land. Er vertrekken vluchten naar de overige steden binnen Korea, hoewel het is aan te bevelen een transfer naar het Gimpo-vliegveld te overwegen omdat die veel meer transfervluchten aanbiedt.

Via de in 2007 gereedgekomen treinverbinding is het reizen naar Gimpo bijzonder eenvoudig; het is een goedkope verbinding met een reistijd van 35 minuten. De treinverbinding zal in de toekomst doorverbonden worden naar het centraal station van Seoul alwaar men verder kan reizen in Korea met de hogesnelheidslijn.

Uiterlijk

[bewerken]

Conservatief: donker pak en niet-opvallende das; lichte kleuren voor het overhemd. Wit bijvoorbeeld is nog steeds overheersend. Donkere schoenen en donkere sokken. Vergeet niet de sokken te controleren; het komt vaker voor dat je in een restaurant de schoenen uittrekt, een gat in de sokken valt dan erg op.

Een korte haardracht is bestemd voor de monniken of personen die problemen hebben met de maatschappij. Hoewel men accepteert dat dit in de westerse samenleving niet geldt, wordt er toch raar aangekeken tegen een geschoren of kort geknipt hoofd.

Manieren

[bewerken]

Begroeten: neem genoeg visitekaartjes mee. Heb je ze niet: laat ze maken. Zonder visitekaartjes word je niet voor vol aangezien. Het visitekaartje is zeer belangrijk om de positie en het vermogen voor het nemen van beslissingen in te kunnen schatten. Geef een kaartje altijd af met twee handen en lees het ontvangen kaartje, dit geeft aan dat je aandacht hebt en hem/haar als waardevol persoon beschouwt.

Vroeger werd er voornamelijk gebogen als begroeting, tegenwoordig is de handdruk een vast onderdeel van het begroetingsritueel.

Geschenken behoren tot een relatie; een klein cadeautje kan wonderen doen. Aangezien de heren nogal stevig kunnen drinken, past een fles cognac als cadeau prima.

Eten en drinken

[bewerken]

Het leven van een Zuid-Koreaan vindt plaats dicht bij de vloer. In de meeste betere en traditionele restaurants zit men op de grond. De kleermakerszit dient geoefend te zijn.

De (Zuid-Koreaanse) gastheer zal meestal het restaurant kiezen. Indien men niet goed weet hoe de gast zal reageren op traditioneel Koreaans eten, wordt meestal een veilige keuze gedaan: de Koreaanse barbecue. Traditioneel Koreaans eten is gezond, met name de Kimchi (een gegiste groente in scherpe saus) staat bekend om zijn gezonde bijwerkingen.

Het inschenken

Communicatie

[bewerken]

Fooi

[bewerken]

Er worden geen fooien gegeven in Korea.

[bewerken]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.