Naar inhoud springen

Elektrochemie voor MBO/Conductometrie in oplossingen

Uit Wikibooks


Stroom door een oplossing

Stroom door een oplossing laten gaan, betekent dat elektriciteit op een of andere ,nier in de oplossing moet komen, en er ook weer uit. In een eerdere paragraaf is aangegeven dat daarvoor bij voorkeur inerte elektrodes gebruikt worden. Je hebt dan in ieder geval geen last van reacties van het elektrode-materiaal.
Inerte Elektrode

Stroom

Stroom is in twee soorten leverbaar: gelijkstroom en wisselstroom. In eerste instantie lijkt het een kwestie van stroom is stroom, niet zeuren. Maar gelijkstroom heeft een nadeel: elke elektrode heeft een vaste potentiaal. De negatieve elektrode zal positieve ionen aantrekken en de positieve allemaal anionen. Het gevolg is twee files van ionen vlak rond de elektrodes, en dat was het dan. De elektrode heeft een potentiaal, de ionen eromheen zijn tegengesteld geladen waardoor al op korte afstand van de elektrode niets meer van een elektrisch veld te merken is, en verderop in de oplossing merk je niet eens dat er überhaupt zoiets als elektrodes in de oplossing staan.
Daarnaast is e een ander probleem: negatief geladen ionen kunnen elektronen afstaan, positieve ionen kunnen elektronen opnemen: er treedt elektrolyse op. Vooral het opstapelen van tegengesteld geladen ionen tegen de elektrodes vergroot het risico van reacties.

Dit is de voornaamste reden dat er in de conductometrie geen gebruik gemaakt wordt van gelijkstroom, maar van wisselstroom.
Wisselstroom

Effect wisselstroom

Onder invloed van wisselstroom, de elektrodes worden om de beurt positief en negatief geladen, is het risico van een ionen-file vrijwel nul. Tegen de tijd dat er een ionen-file dreigt te onstaan verandert het teken van de elektrode en worden de ionen die eerst aangetrokken werden afgestoten en andersom. Dit wordt nog versterkt door niet gebruik te maken van de standaard 50 Hz van het elektriciteitsnet, maar van een frequentie van 1000 Hz. Het mogelijk optreden van elektrolyse wordt hiermee ook voorkomen.
Voordelen wisselstroom




Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.