Naar inhoud springen

Dwerg management

Uit Wikibooks

Dwerg Management en Coaching
Een methode van coaching van en management van organisaties in opstart, verandering en ontwikkeling


voorwoord[bewerken]

Dwergen zijn coaches; Reuzen zijn grote ondernemingen.

Reuzen zijn sterk, maar lijken door hun trage massa ook dom. Dat ze niet dom zijn blijkt uit het feit dat de meest succesvolle ondernemingen ook reuzen (kunnen) zijn van een ongekende omvang. Denk maar aan de VOC en Apple om er eens twee te noemen... Toch heeft ook de reus regelmatig training en coaching nodig.

Dwergen zijn klein, slim, snel. Ze bewegen zich vrij rond de reus en zien (vaak al ver van te voren) hoe de reus zal bewegen en wat dat kan veroorzaken.

In dit boekje worden reus en dwerg met elkaar in contact gebracht om de reus beter te laten presteren en de dwerg er ook wat aan te laten verdienen.

Rens ten Hagen

Inleiding[bewerken]

Dwerg Management (coaching) is in de Westerse landen (mede in de Westerse landen omdat in sommige niet-westerse landen de figuren Dwerg en/of Reus een bepaalde betekenis heeft die afbreuk doet aan het onderstaand verhaal) een vorm van management én managementcoaching bij het ontwikkelen van het bedrijf waar het management dat gecoacht wordt voor verantwoordelijk is.

Dwergmanagement (vanaf hier zonder coaching) is het managen van ontwikkelingsprocessen van (grotere) bedrijven (of afdelingen van multinationals) die met verschillende systemen werken, met personeel in dienst dat in teamverband samen werkt en grote of specifieke producten of diensten aanbieden.

Dwergmanagement is een proces van inzicht, verbetering, verandering en controle dat zich afspeelt op verschillende niveaus in de organisatie.

Dwergmanagement is een traject waarin door de verhaallijn van de Dwerg en de Reus problemen in de organisatie duidelijk worden en oplossingen gevonden kunnen worden in een leerproces van het productieapparaat en het management. De Dwerg is het geweten van de organisatie, de luis in de pels en de kleine leermeester tegelijk. De Reus is het management, het productieapparaat en het (of een) personeel(-slid).

Het verhaal van de Dwerg en de Reus is een verhaal in tien kleine hoofdstukjes. Voor elke hoofdstukje geldt dat de Dwerg iets constateert wat de Reus zelf niet ziet of niet weet of nog niet kan. Per hoofdstuk is er een verklarende uitleg wat de Dwerg bedoelt en wat de Reus daar mee of aan zou moeten doen.

Reus en Management[bewerken]

Dwerg Management Activiteit / instrument Komt overeen met De Reus is Relevante items en Toelichting
Hoofdstuk 1
DOEN
Luieren versus Werken Weten waar je goed in bent, maar wil je dat ook startende ondernemer of opstartende / doorstartende afdeling Zelfonderzoek uit voeren
Hoofdstuk 2
Gereedschap
Gereedschap kiezen Weten dat je ergens goed in bent en dat je dat ook wil doortastend doorstartend Je zelf herkennen. Organiseren.
Hoofdstuk 3
Het goede gereedschap
Het gereedschap of Tools (leren kennen) gaan gebruiken De juiste middelen organiseren om de wil om te zetten in daden in opbouwfase Samenwerken. Personeel goed uitrusten. Analyse instrumenten gebruiken om de markt te verkennen en producten te zoeken. BCG[1]: Zwaktes en Sterktes herkennen.
Hoofdstuk 4
Het goede gereedschap goed om
Het Gereedschap de Tools goed gaan gebruiken, de dingen op de goede manier doen De middelen allemaal op de best mogelijk manier inzetten zoekende in de eigen organisatie Samenwerken verbeteren. In teams leren werken. Leren organiseren. BCG: zwaktes elimineren of ontwijken; sterktes herkennen en ontwikkelen.
Hoofdstuk 5
De Bijl Slijpen
Efficiëntie Op de spits drijven en de randen opzoeken Opleiden, Scherp krijgen, de middelen aanscherpen verbeterend in de eigen organisatie Personeel motiveren. Systemen perfectioneren. BCG: sterktes naar boven halen.
Hoofdstuk 6
De juiste Boom
Effectiviteit de goede dingen doen Met het juiste (de juiste) product(en) naar de klant ontwikkelen van het eigen product Marktanalyse zijn werk laten doen. Meeliften op kansen. BCG: kansen en bedreigingen.
Hoofdstuk 7
Het Juiste Bos
De goede dingen goed doen én de juiste plaats en tijd Met de juiste producten naar de juiste klant producerend Productieproces onder de loep. Het Doel: bottleneck herkennen en productieprocessen flexibel inzetten. PPPP[2]: Product versus Plaats en Promotie
Hoofdstuk 8
De Boom is om
Goed vallen Met de juiste producten naar de juiste klant als deze er voor klaar is producten aan het leveren CRM en andere tools. BCG: bestaande markt goed bedienen. PPPP: de juiste Prijs en Promotie tegen de best mogelijke Prijs.
Hoofdstuk 9
De Rivier
Goede Rivier Op de markt letten en op het juiste moment meedoen introduceren en veroveren BCG: nieuwe markten goed bedienen; kansen en bedreigingen. PPPP: Promotie en SCOREN!
Hoofdstuk 10
Het werk is klaar
Feest Vieren Belonen, dividend uitkeren, echt een feest geven verdienen Zorg er voor dat je je succes echt viert, met personeel, aandeelhouders en vooral met jou zelf.
Samenvattend

Ontwikkelen Ontwikkelen bedrijf, zelfstandig ondernemerschap, afdelingen, product, dienst, markt in ontwikkeling naar een product op een markt waar hij succes heeft Succes behalen, succes vieren.

Het verhaal van de kleine Dwerg en de grote Reus[bewerken]

Hoofdstuk 1: Doen[bewerken]

DOEN, de kleine Dwerg leert de heel grote Reus te doen.

De Reus zit een beetje te dutten...

Op een dag komt de kleine Dwerg in het bos de grote Reus tegen.
De Reus zit met zijn rug tegen een Boom.
Onder luid gesnurk, wordt er flink geslapen.
dag Reus, zegt de Dwerg
De Reus schrikt wakker
dag kleine Dwerg, gaaaaaaap
ben je aan't doen Reus?
nou niet zeuren Dwerg, zie je niet dat ik bezig ben... (de Reus krabt aan zijn Neus)
oh
ja, ik ben bezig met uitrusten. (nog een heel grote gaaaaap)
oh
want ik heb heel hard nagedacht. (De Reus krabt aan zijn kont)
oh
en sta niet zo te ohhen, (de Reus is nu een beetje humeurig)
jaha, dat weet ik wel, maar ik vind het zo stom wat je zit te doen. zegt de Dwerg heel zachtjes
OH!!!! Schreeuwt de Reus nu heel erg boos en in het bos schrikken alle vogels op, rennen alle herten weg en kruipen alle konijnen in hun holletje.
WAT MOET IK DAN!!! Schreeuwt de Reus nog harder. Zal ik jou eens plat stampen? Kleine opdonder! En de Dwerg staat er bij en schudt zijn wijze muts.
als ik jou was, zegt de Dwerg, dan zou ik wat gaan DOEN, bijvoorbeeld een Boom naar de Houtmolen brengen, daar kan je wat mee VERDIENEN...
nou, daar heb ik geen tijd voor en geen zin in... Wat is dat trouwens... verdienen?
nouhou, zegt de Dwerg, verdienen is iets overhouden als je voor een ander werkt, en de Houtmolen is op zoek naar mooie Bomen, echt waar... en de Dwerg spuugt heel hard tussen zijn vingers door... dat zweer ik op de oude heks.
zozo, zegt de Reus, verdienen... ik zal der eens over nadenken.
moet je doen...Binnen het Dwergmanagement is het constateren van de uitgangssituatie van cruciaal belang. Het is, zoals dat in de Duitse taal heet, de IST situatie, die beschrijft hoe de huidige staat of toestand is. (Naast de SOL situatie waarin de juiste zaken of de juiste situatie(s) worden voorgesteld). Van de IST situatie wordt een rapportage geproduceerd die tenminste vastlegt wat de extern waarnemer ziet. De organisatie kan hier natuurlijk van alles van vinden, maar "je op de teentjes getrapt voelen" mag een verdere ontwikkeling van het proces en de begeleiden niet in de weg staan.
De lessen die geleerd worden in het eerste proces zijn:

 • acceptatie van spiegelen;
 • meedenken in vastleggen van bestaande patronen;
 • bereid zijn om alle niveaus uit de organisatie mee te laten praten;
 • onder ogen zien dat de meest uitgebreide rapportage van de IST situatie het meest duidelijk maakt HOE men nu bezig is;
 • bereid zijn om zaken als WAT en WANNEER voorlopig even lost te laten;
 • er is geen eenduidig SOL, dat komt later;
 • vertrouwen hebben in jouw Dwerg... Plat stampen kan altijd nog...

Hoofdstuk 2: Gereedschap[bewerken]

GEREEDSCHAP, de kleine Dwerg leert de heel grote Reus Gereedschap te gebruiken.

De Reus probeert de boom omver te duwen...

Op een dag komt de kleine Dwerg in het bos de Reus weer tegen.
De Reus heeft zijn enorme armen om een Boom heen geslagen en onder luid gekreun, gepuf en gehijg wordt er flink aan de Boom gesjord.
dag Reus, zegt de Dwerg
dag kleine hijghijghijg Dwerg, hijghijg
ben je aan't doen Reus?
nou niet zeuren Dwerg, zie je niet dat ik bezig ben... pufsteun
oh
ja, ik ben bezig met de Boom pufsteun
oh
die moet om kreunkreun
oh
en sta niet zo te ohhen, want jij weet best wat ik aan het doen ben!! (de Reus is nu een beetje boos)
jaha, dat weet ik wel, maar ik vind het zo stom wat je staat te doen... mompelt de Dwerg bijna onverstaanbaar.
OH!!!! Schreeuwt de Reus nu heel erg boos en in het bos schrikken alle vogels op, rennen alle herten weg en kruipen alle konijnen in hun holletje.
WAT MOET IK DAN DOEN!!! Schreeuwt de Reus nog harder en de Dwerg staat er bij en schudt zijn wijze muts.
als ik jou was, zegt de Dwerg, dan zou ik GEREEDSCHAP gebruiken...
nou, daar heb ik geen tijd voor en geen zin in... Wat is dat trouwens... gereedschap?
nouhou, zegt de Dwerg, gereedschap, dat zijn dingen die jij in jouw handen kan nemen en daarmee kan je gemakkelijker die Boom om krijgen. Echt waar... en de Dwerg spuugt heel hard tussen zijn vingers door... dat zweer ik op de oude toverheks.
zozo, zegt de Reus, Gereedschap... ik zal der eens over nadenken.
moet je doen...

Hoofdstuk 3: het Goede Gereedschap[bewerken]

Het Goede Gereedschap, de kleine Dwerg leert de grote Reus het Goede Gereedschap te gebruiken.

De Reus gaat met gereedschap werken... (als dat maar goed gaat!)

Op een dag komt de kleine Dwerg in het bos de Reus weer tegen.
de Reus heeft een enorme hamer en staat er mee te zwaaien. Onder luid gekreun, gepuf en gehijg wordt er flink tegen de boom aan geslagen en er zitten al veel deuken in de boom.
dag Reus, zegt de Dwerg
dag kleine Dwerg, BAMBAM
ben je aan't doen Reus?
nou niet zeuren Dwerg, zie je niet dat ik bezig ben... BAMBAMBAM
oh
ja, ik ben bezig met de Boom BAMBAM
oh
die moet om BAMBAMBAM
oh
en sta niet zo te ohhen, want jij weet best wat ik aan het doen ben (de Reus is alweer een beetje boos)
jaha, dat weet ik wel, maar ik vind het zo stom wat je staat te doen.
OH!!!! Schreeuwt de Reus nu heel erg boos en in het bos schrikken alle vogels op, rennen alle herten weg en kruipen alle konijnen in hun holletje. WAT MOET IK DAN!!! IK HEB NU GEREEDSCHAP!!! WAT IS ER NIET GOED AAN??? Schreeuwt de Reus nog harder en de Dwerg staat er bij en schudt zijn wijze muts.
Als ik jou was, zegt de Dwerg, dan zou ik ANDER GEREEDSCHAP gebruiken...
Nou, daar heb ik geen tijd voor en geen zin in... hoezo, ander gereedschap?
Nouhou, zegt de Dwerg, ander gereedschap is het goede gereedschap dat er speciaal voor gemaakt is, daarmee kan je gemakkelijker die Boom om krijgen. Echt waar... en de Dwerg spuugt heel hard tussen zijn vingers door... dat zweer ik op de oude toverkol.
Zozo, zegt de Reus, Het goede Gereedschap... ik zal der eens over nadenken.
moet je doen...

Hoofdstuk 4: het Goede Gereedschap Goed Om[bewerken]

Het Goede Gereedschap Goed Om, de kleine Dwerg leert de heel grote Reus het Goede Gereedschap Goed te gebruiken.

De Bijl van de Reus

Op een dag komt de kleine Dwerg in het bos de Reus weer tegen.
de Reus heeft een bijl te pakken om de Boom om te hakken. Met veel gepuf en gehijg wordt er flink tegen de boom aan geslagen, maar met de verkeerde kant van de Bijl.
dag Reus, zegt de Dwerg
dag kleine Dwerg, KlapKlap
ben je aan't doen Reus?
nou niet zeuren Dwerg, zie je niet dat ik bezig ben... KlapKlap
oh
ja, ik ben bezig met de Boom KlapKlapKlap
oh
die moet om KlapKlapKlap
oh
en sta niet zo te ohhen, want jij weet best wat ik aan het doen ben (de Reus is voor de vierde keer een beetje boos)
jaha, dat weet ik wel, maar ik vind het zo stom wat je staat te doen.
OH!!!! Schreeuwt de Reus nu heel erg boos en in het bos schrikken alle vogels op, rennen alle herten weg en kruipen alle konijnen in hun holletje. WAT MOET IK DAN, IK HEB NU TOCH EEN BIJL!!! Schreeuwt de Reus nog harder en de Dwerg staat er bij en schudt zijn wijze muts.
Als ik jou was, zegt de Dwerg, dan zou ik dat GEREEDSCHAP eens goed gaan gebruiken...
Nou, daar heb ik geen tijd voor en geen zin in... hm... goed gebruiken... hmmm.... hoezo goed gebruiken?
Nouhou, zegt de Dwerg, gereedschap, dat dat moet je goed gebruiken. De Bijl heeft ook een scherpe kant en daarmee kan je gemakkelijker die Boom om krijgen. Echt waar... en de Dwerg spuugt heel hard tussen zijn vingers door... dat zweer ik op de oude feeks.
Zozo, zegt de Reus, Het Gereedschap goed gaan gebruiken... ik zal der eens over nadenken.
moet je doen...

Hoofdstuk 5: De Bijl Slijpen[bewerken]

De Bijl Slijpen, de kleine Dwerg leert de heel grote Reus zijn Bijl te Slijpen.

De Reus heeft zijn bijl geslepen

Op een dag komt de kleine Dwerg in het bos de Reus weer tegen.
Onder luid gekreun, gepuf en gehijg wordt er flink op de boom in gehakt en de spaanders vliegen in het rond.
dag Reus, zegt de Dwerg
dag kleine Dwerg, hijghijg
ben je aan't doen Reus?
nou niet zeuren Dwerg, zie je niet dat ik bezig ben... pufsteun
oh
ja, ik ben bezig met de Boom pufsteun
oh
die moet om kreunkreun
oh
en sta niet zo te ohhen, want jij weet best wat ik aan het doen ben (de Reus is heftig verontwaardigd)
jaha, dat weet ik wel, maar ik vind het zo stom wat je staat te doen.
OH!!!! Schreeuwt de Reus nu heel erg boos en in het bos schrikken alle vogels op, rennen alle herten weg en kruipen alle konijnen in hun holletje. WAT MOET IK DAN!!! IK STA TOCH MET DE BIJL TE HAKKEN!!! WAT IS ER NOU WEER NIET GOED??? Schreeuwt de Reus nog harder met een onduidelijk accent en de Dwerg staat er bij en schudt zijn wijze muts.
Als ik jou was, zegt de Dwerg, dan zou ik de Bijl slijpen...
Nou, daar heb ik geen tijd voor en geen zin in... Wat is dat trouwens slijpen?
Nouhou, zegt de Dwerg, als jij de bijl slijpt wordt de bijl scherper en dan kan je gemakkelijker die Boom om krijgen. Echt waar... en de Dwerg spuugt heel hard tussen zijn vingers door... dat zweer ik op de oude toverfee.
Zozo, zegt de Reus, Slijpen... ik zal der eens over nadenken.
moet je doen...

Hoofdstuk 6: De Boom[bewerken]

De Boom, de kleine Dwerg leert de heel grote Reus een Goede Boom uit te kiezen.

De Reus denk dat hij een goede Boom heeft gevonden...

Op een dag komt de kleine Dwerg in het bos de Reus weer tegen.
onder luid gekreun, gepuf en gehijg wordt er flink op de boom in gehakt en de spaanders vliegen in het rond.
dag Reus, zegt de Dwerg
dag kleine Dwerg, hijghijg
ben je aan't doen Reus?
nou niet zeuren Dwerg, zie je niet dat ik bezig ben... pufsteun
oh
ja, ik ben bezig met de Boom pufsteun
oh
die moet om kreunkreun
oh
en sta niet zo te ohhen, want jij weet best wat ik aan het doen ben (de Reus is niet echt verontwaardigd en hakt er lustig op los)
Dan begint de Boom te vallen met flink gekraak en een doffe dreun. De Boom ligt.
De Reus kijkt triomfantelijk naar de Dwerg en zegt, prima werk toch?
ja, zegt de Dwerg, prima werk, goed gereedschap, scherpe bijl, helaas, verkeerde BOOM!!!
OH!!!! Schreeuwt de Reus nu heel erg boos en in het bos schrikken alle vogels op, rennen alle herten weg en kruipen alle konijnen in hun holletje. WAT MOET IK DAN!!! IK STA TOCH MET DE SCHERPE BIJL DE BOOM OM TE HAKKEN!!! WAT IS ER NEIT GOED AAN DIE BOOM??? Schreeuwt de Reus nog harder met een onduidelijk accent en de Dwerg staat er bij en schudt zijn wijze muts.
Als ik jou was, zegt de Dwerg, dan zou ik eens goed om me heen kijken, volgens mij kan je beter een andere boom nemen...
Nou, daar heb ik geen tijd voor en geen zin in... Wat is dat trouwens: andere boom?
Nouhou, zegt de Dwerg, als jij een andere boom neemt dan kan jij gemakkelijker die Boom om krijgen en de molen heeft echt wat aan een andere Boom. Echt waar... en de Dwerg spuugt heel hard tussen zijn vingers door... dat zweer ik op dat oude toverwijf.
Zozo, zegt de Reus, Andere Boom... ik zal der eens over nadenken.
moet je doen...

Hoofdstuk 7: Het Bos[bewerken]

Het BOS, de kleine Dwerg leert de heel grote Reus het Juiste Bos uit te kiezen.

De Reus heeft volgens hem een prima Bos gevonden...

Op een dag komt de kleine Dwerg in het bos de Reus weer tegen.
onder luid gekreun, gepuf en gehijg wordt er flink op een heel mooie boom in gehakt en de spaanders vliegen in het rond.
dag Reus, zegt de Dwerg
dag kleine Dwerg, hijghijg
ben je aan't doen Reus?
nou niet zeuren Dwerg, zie je niet dat ik bezig ben... pufsteun
oh
ja, ik ben bezig met de Boom pufsteun
oh
die moet om kreunkreun
oh
en sta niet zo te ohhen, want jij weet best wat ik aan het doen ben (de Reus is niet echt verontwaardigd en hakt er lustig op los)
Dan begint de Boom te vallen met flink gekraak en een doffe dreun. De Boom ligt.
De Reus kijkt triomfantelijk naar de Dwerg en zegt, prima werk toch?
ja, zegt de Dwerg, prima werk, goed gereedschap, scherpe bijl, goede Boom, helaas, verkeerde BOS!!!
OH!!!! Schreeuwt de Reus nu heel erg boos en in het bos schrikken alle vogels op, rennen alle herten weg en kruipen alle konijnen in hun holletje. WAT MOET IK DAN!!! IK STA TOCH MET DE SCHERPE BIJL DE GOEDE BOOM OM TE HAKKEN!!! WAT IS ER NOE WEER NEIT GOED AAN DIE GOEIE BOOM??? Schreeuwt de Reus nog harder met een wel heel onduidelijk accent en de Dwerg staat er bij en schudt zijn wijze muts.
Als ik jou was, zegt de Dwerg, dan zou ik eens goed om me heen kijken, volgens mij kan je beter in een ander bos zo een zelfde Boom nemen...
Nou, daar heb ik geen tijd voor en geen zin in... Wat is dat trouwens: ander bos?
Nouhou, zegt de Dwerg, als jij een ander bos neemt dan kan jij gemakkelijker die Boom om en mee krijgen. Daar hebben ze echt wat aan bij de molen. En jij ook! Echt waar... en de Dwerg spuugt heel hard tussen zijn vingers door... dat zweer ik op het oude tovervrouwtje.
Zozo, zegt de Reus, Ander Bos... ik zal der eens over nadenken.
moet je doen...

Hoofdstuk 8: De Boom is om[bewerken]

De Boom is om, de kleine Dwerg leert de heel grote Reus De Boom Goed Om te Krijgen.

De Boom moet wel op een goede manier vallen, anders... komt ie niet in de Rivier op weg naar de Fabriek!

Op een dag komt de kleine Dwerg in een ander bos de Reus weer tegen.
onder luid gekreun, gepuf en gehijg staat de Reus flink in te hakken op een heel mooie boom en de spaanders vliegen in het rond.
dag Reus, zegt de Dwerg
dag kleine Dwerg, hijghijg
ben je aan't doen Reus?
nou niet zeuren Dwerg, zie je niet dat ik bezig ben... pufsteun
oh
ja, ik ben bezig met de Boom pufsteun
oh
die moet om kreunkreun
oh
en sta niet zo te ohhen, want jij weet best wat ik aan het doen ben (de Reus is niet echt verontwaardigd en hakt er lustig op los)
Dan begint de Boom te vallen met flink gekraak en een doffe dreun. De Boom ligt.
De Reus kijkt triomfantelijk naar de Dwerg en zegt, prima werk toch?
ja, zegt de Dwerg, prima werk, goed gereedschap, scherpe bijl, goede Boom, goede Bos, helaas, verkeerd Gevallen!!!
OH!!!! Schreeuwt de Reus nu heel erg boos en in het bos schrikken alle vogels op, rennen alle herten weg en kruipen alle konijnen in hun holletje. WAT MOET IK DAN!!! IK STA TOCH MET DE SCHERPE BIJL DE GOEDE BOOM IN HET GOEDE BOS OM TE HAKKEN!!! WAT IS ER NOE WEER NEIT GOED AAN HET VALLEN VAN DIE GOEIE BOOM??? Schreeuwt de Reus nog harder met een wel heel onduidelijk accent en de Dwerg staat er bij en schudt zijn wijze muts.
Als ik jou was, zegt de Dwerg, dan zou ik eens goed om me heen kijken, volgens mij kan je beter de Boom in een ander richting om laten vallen...
Nou, daar heb ik geen tijd voor en geen zin in... Wat is dat trouwens: andere richting om laten vallen?
Nouhou, zegt de Dwerg, als jij een andere richting kiest dan kan jij gemakkelijker die Boom mee krijgen. Echt waar... en de Dwerg spuugt heel hard tussen zijn vingers door... dat zweer ik op die oude Vrouw Holle.
Zozo, zegt de Reus, Andere Richting... ik zal der eens over nadenken.
moet je doen...

Hoofdstuk 9: De Rivier[bewerken]

De Rivier, de kleine Dwerg leert de heel grote Reus de Boom ook Goed Weg te Krijgen.

De Reus moet zijn Boom in de rivier krijgen, op het juiste moment, bij de ander Bomen die allemaal naar de Fabriek gaan.

Op een dag komt de kleine Dwerg in een ander bos de Reus weer tegen.
onder luid gekreun, gepuf en gehijg staat de Reus flink in te hakken op een heel mooie boom en de spaanders vliegen in het rond.
de Reus kijkt regelmatig de helling af in de richting van de rivier
dag Reus, zegt de Dwerg
dag kleine Dwerg, hijghijg
ben je aan't doen Reus?
nou niet zeuren Dwerg, zie je niet dat ik bezig ben... pufsteun
oh
ja, ik ben bezig met de Boom pufsteun
oh
die moet om kreunkreun
oh
en sta niet zo te ohhen, want jij weet best wat ik aan het doen ben (de Reus is niet echt verontwaardigd en hakt er lustig op los)
Dan begint de Boom te vallen met flink gekraak en een doffe dreun. De Boom ligt nog even stil, begint dan te rollen en rolt de rivier in... en weer uit aan de andere kant. De boom ligt stil in een grote zandbank naast de rivier.
De Reus kijkt triomfantelijk naar de Dwerg en zegt, prima werk toch?
ja, zegt de Dwerg, prima werk, goed gereedschap, scherpe bijl, helaas, goede Boom, goede Bos, goed Gevallen, maar Verkeerde Moment!!!
OH!!!! Schreeuwt de Reus nu heel erg boos en in het bos schrikken alle vogels op, rennen alle herten weg en kruipen alle konijnen in hun holletje. WAT MOET IK DAN!!! IK STA TOCH MET DE SCHERPE BIJL DE GOEIE BOOM IN HET GOEIE BOS OM TE HAKKEN DIE IN DE GOEIE RICHTING VIEL!!! WAT IS ER NOE WEER NEIT GOED AAN HET MOMENT??? Schreeuwt de Reus nog harder met een wel heel onduidelijk accent en de Dwerg staat er bij en schudt zijn wijze muts.
Als ik jou was, zegt de Dwerg, dan zou ik eens goed naar de rivier kijken, volgens mij kan je beter de Boom op een ander moment om laten vallen...
Nou, daar heb ik geen tijd voor en geen zin in... Wat is dat trouwens, op een ander moment om laten vallen?
Nouhou, zegt de Dwerg, als jij een andere moment kiest dan kan jij gemakkelijker die Boom mee krijgen want dan staat het niveau van de rivier hoger, drijven er ook ander bomen in en blijft hij drijven. Echt waar... en de Dwerg spuugt heel hard tussen zijn vingers door... dat zweer ik op de oude tante toverstok.
Zozo, zegt de Reus, Andere Moment... ik zal der eens over nadenken.
moet je doen...

Hoofdstuk 10: Het werk is klaar[bewerken]

Het Werk zit er op, de kleine Dwerg leert de heel grote Reus wat te doen als het werk er op zit.

De Reus heeft genoeg verdiend om een Feestje te vieren...

Op een dag komt de kleine Dwerg in een ander bos de Reus weer tegen.
onder luid gekreun, gepuf en gehijg staat de Reus flink in te hakken op een heel mooie boom en de spaanders vliegen in het rond.
de Reus kijkt regelmatig de helling af in de richting van de rivier. De rivier is hoog want het heeft de afgelopen dagen geregend en af en toe komt er een mooie Boom voorbij.
dag Reus, zegt de Dwerg
dag kleine Dwerg, hijghijg
ben je aan't doen Reus?
nou niet zeuren Dwerg, zie je niet dat ik bezig ben... pufsteun
oh
ja, ik ben bezig met de Boom pufsteun
oh
die moet om kreunkreun
oh
en sta niet zo te ohhen, want jij weet best wat ik aan het doen ben (de Reus lijkt heel blij en hakt er lustig op los)
Dan begint de Boom te vallen met flink gekraak en een doffe dreun. De Boom ligt nog even stil, begint dan te rollen en rolt de rivier in, schommelt wat na en drijft dan met de stroom mee, tussen alle andere bomen, naar de zaagmolen.
De Reus kijkt triomfantelijk naar de Dwerg en zegt, prima werk toch?
ja, zegt de Dwerg, prima werk, goed gereedschap, scherpe bijl, heel erg goed, goede Boom, goede Bos, goed Gevallen, goed Moment!!! Nou vooral niet het allerlaatste wat je nu nog goed kunt doen vergeten!
OH!!!! Schreeuwt de Reus nu heel erg boos en in het bos schrikken alle vogels op, rennen alle herten weg en kruipen alle konijnen in hun holletje. WAT MOET IK NOE WEER!!! IK STA TOCH MET DE SCHERPE BIJL DE GOEIE BOOM IN HET GOEIE BOS OM TE HAKKEN DIE IN DE GOEIE RICHTING VIEL OP HET JUISTE MOMENT!!! WAT IS ER NOE WEER NEIT GOED AAN HET HELE WERK??? Schreeuwt de Reus nog harder met een wel heel onduidelijk accent en de Dwerg staat er bij en schudt zijn wijze muts.
Als ik jou was, zegt de Dwerg, dan zou ik eens een feestje gaan vieren, want dat heb je wel verdiend...
Nou, daar heb ik geen tijd voor en geen zin in... Wat is dat trouwens: feestje vieren?
Nouhou, zegt de Dwerg, als jij eens een goede mede gaat drinken met een lekker stuk kaas, en je laat mij mee doen... Dan ga jij de volgende keer nog gemakkelijker die Boom om krijgen want er is niets mooier om het vallen van de boom te vieren dan met een feestje. Echt waar... en de Dwerg spuugt heel hard tussen zijn vingers door... dat zweer ik op de oude zwarte madam MikMak.
Zozo, zegt de Reus, een feestje vieren... ik zal der eens over nadenken.
moet je doen... zegt de kleine Dwerg. En mag ik dan ook mee doen?
Als je niet meer zo zeurt! Zegt de grote Reus, en hij rost de kleine Dwerg eens flink over zijn kleine bolletje zodat zijn rode puntmutsje een tuimeling maakt door de lucht.

Toepassing[bewerken]

Dwergmanagement wordt toegepast in middelgrote tot grote organisaties of onderdelen van multinationals (de Reuzen). De Dwerg kan worden gespeeld door een team van (coachende en begeleidende) professionals, waarbij de taken van deze professionals zijn te scheiden in:

 • luisteren, kijken en spiegel voorhouden;
 • (begeleiden om te komen tot) voorstellen van veranderingen en verbeteringen;
 • terugkoppelen van de veranderingen en verbeteringen, doorgaan naar de volgende fase.

Het voorstel voor de adviseurs is om de rollen ook fysiek te scheiden, dus meerdere coaches aan te stellen. Daarbij kan één coach ook de rol van de pratende Dwerg goed invullen.

Voor coach en organisatie is het van belang om het er van te voren over eens te zijn WELKE hoofdstukken van het verhaal van toepassing zijn.

Referenties[bewerken]

 1. Boston Consulting Group
 2. De vier P's: Product, Plaats, Promotie, Prijs
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.