Computers voor beginners/Inleiding

Uit Wikibooks

Wat is een computer?[bewerken]

Een computer is een apparaat dat in staat is om automatisch een bepaalde opdracht voor jou uit te voeren. Het is eigenlijk een heel complexe rekenmachine, die vlot taken kan opvolgen van mensen. Voorbeelden van computers zijn smartphones, laptops, desktops, tablets… . Eigenlijk zit er tegenwoordig een kleine computer in tal van apparaten, zoals je televiesie, je telefoon...

Wat je in deze cursus zal leren is de basis omtrent de klassieke computer zoals je die dikwijls ziet staan in een bibliotheek of thuis. Zo een computer heet een desktop. We zullen ook de laptop behandelen, dit is een draagbare computer die wel nog over een fysiek toetsenbord beschikt met echte toetsen. Andere moderne apparaten, zoals de tablet of de smartphone, hebben geen toetsenbord. Deze worden in deze gids niet behandeld.

Dikwijls wordt ook het woord PC gebruikt voor een standaard computer. Dit komt van het Engelse personal computer, dit betekent persoonlijke computer.

Hardware en software[bewerken]

In de computerwereld zul je heel vaak de termen ‘hardware’ en ‘software’ tegenkomen.

Dit zijn Engelse termen. Je zult merken dat een groot aantal van de computertermen uit het Engels is overgenomen. Dit komt uiteraard omdat de technologie op gang is gekomen in de Verenigde Staten, en veel landen de termen gewoon hebben overgenomen. Het Engels is echt de taal van de technologie en het internet. Wees gerust, in deze gids zal steeds duidelijk uitgelegd worden wat de termen betekenen. Je moet ook zeker niet een cursus Engels gaan kopen nu je dit te weten bent gekomen. Probeer je gewoon op natuurlijke wijze in contact te laten komen met het Engels, bijvoorbeeld door naar Engelse films te kijken of Engelse artikels te lezen.

Hardware is alle vaste apparatuur die met je computer te maken heeft, alsook je computer zelf. Dit zijn dus ook je beeldscherm, het toetsenbord, de muis, de printer… . Als je je computer op straat legt en er rijdt een vrachtwagen over, is het je hardware die kapot is.

Software is een verzamelnaam voor alle programma’s die op de computer staan, en die de computer de taken laten verrichten die je hem opdraagt. Dit zijn de regels die de computer moet volgen. Software kan je dus niet vastpakken, het is niet fysiek. Het kan zijn dat je computer in perfecte staat is en dat hij toch niet werkt. Dan kan er een probleem zijn in de software. Zonder sofware zou je computer gewoon een mooi stuk plastic in je huis zijn, maar dankzij de software kun je met dat stuk plastic ook tal van dingen doen!

Neem bijvoorbeeld het beroemde verhaal Moby Dick van Herman Melville. Als je dit boek in een emmer water laat vallen, is het boek kapot. De roman zelf blijft echter uiteraard wel bestaan. In dit voorbeeld is het boek de hardware en de woorden van het verhaal de software. Als ik willekeurig letters in een boek druk en dit boek op de markt breng, zal niemand iets aan dat werk hebben. De hardware (het boek) is in perfecte staat, maar de software (de woorden) zijn mis.

Besturingssysteem[bewerken]

Het besturingssysteem is het belangrijkste stuk software op je computer. Het is het eerste programma dat start op het moment dat je de computer opstart. Het is vanuit dit besturingssysteem dat je andere programma’s kan opstarten. Zonder besturingssysteem zou je je computer niet kunnen gebruiken. In het Engels wordt dit het operating system genoemd. Vandaar de veel voorkomende afkorting OS.

Het meest gebruikte besturingssysteem van het moment is Windows 10. Dit is dan ook het besturingssysteem waarvoor deze gids geschreven zal zijn. Alle computers die je nu koopt zullen Windows 10 als besturingssysteem hebben. Enkel de computers van Apple, de zogeheten Mac-computers, draaien een ander besturingssysteem: OS X. Dit wordt in deze gids niet behandeld.

Je bent uiteraard niet verplicht om Windows als besturingssysteem te gebruiken. Er is zelfs een volledig gratis en vrij besturingssysteem dat je zelf op je computer kan installeren: Linux. Ook al is dit de beste manier om echte privacy en een vrij computersysteem te hebben, is dit eerder voor gevorderde gebruikers. Daarom leer je in deze gids eerst de basis voor Windows 10. Eens je dan voldoende geleerd hebt, kan je zelf kiezen of je wilt overstappen op Linux.

Volgende hoofdstuk: 'Voor je begint'

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.