Naar inhoud springen

Computers voor beginners/De muis

Uit Wikibooks

De muis is naast het toetsenbord de belangrijkste manier om met een computer te communiceren. Het gebruik van een muis is zeer intuïtief.


Hoe ziet een muis eruit?[bewerken]

Een muis heeft meestal een gebogen vorm en is zo gemaakt dat je er comfortabel je hand op kan laten rusten. Elke muis die je met Windows kunt gebruiken, heeft minstens twee knoppen: de linkermuisknop en de rechtermuisknop. Soms wordt deze ook respectievelijk de 'primaire' en de 'secundaire' knop genoemd. Deze twee knopppen palmen meestal elk een volledige helft van de muis in. Het is de bedoeling dat je je hand zo laat rusten op de muis dat je met je wijsvinger op de linker knop kan drukken, en met je middelvinger op de andere knop. Een muis gebruik je met je rechterhand. Dikwijls bevindt zich in het midden tussen de twee knoppen een verticaal wieltje: het scrolwiel. Dit kan je doen draaien door erover te wrijven met je wijsvinger, die je dan even opheft van de linkermuisknop.

Een muis kan zowel een kabel hebben als draadloos zijn, al is het in beide gevallen de bedoeling dat je de muis kunt bewegen over een vlak oppervlak. In de meeste gevallen gaat dit gewoon rechtstreeks op het oppervlak, maar indien nodig zijn er ook muismatjes te koop om onder een muis te leggen om de precisie van de bewegingen te verbeteren.

Sommige muizen hebben nog extra knoppen die allerlei specifieke functies kunnen hebben. Deze zijn echter uniek aan dat type muis en worden hier niet besproken. De handleiding van de muis in kwestie kan meer informatie bieden.

Wat doe je met de muis?[bewerken]

Door middel van de muis zul je de muisaanwijzer of muiscursor op het scherm kunnen verplaatsen. Dit is in de meeste gevallen een pijltje dat beweegt als er met de muis bewogen wordt. Dit pijltje zul je gebruiken om door de verschillende menu's en opties van een computer te navigeren. Als je de linker of rechtermuisknop indrukt, zal dit effect hebben op de plaats waar het pijltje zich op het scherm bevindt.

Dit klinkt allemaal wat abstract, maar het is in feite zeer eenvoudig.

Op iets klikken.[bewerken]

Als je op iets klikt, betekent dit dat je eerst je muis beweegt over het oppervlak waarop deze ligt totdat de muisaanwijzer op je scherm op dat 'iets' staat. Veervolgens druk je kort op de linkermuisknop. Het kan ook zijn dat je rechts op iets moet klikken, dan zul je moeten zorgen dat je muisaanwijzer op het gewenste object staat en vervolgens op de rechtermuisknop tikken.

Dubbelklikken[bewerken]

Het befaamde dubbelklikken is iets waar veel leken het in het begin wat moeilijk mee kunnen hebben. Net zoals bij gewoon klikken, moet je eerst je muis bewegen tot de muisaanwijzer op hetgeen staat waar je op wilt klikken. Vervolgens moet je echter twee keer kort na elkaar op de linkermuisknop tikken. Je kan dit vergelijken met 2 korte signalen die je in morse code zou doorsturen. Je zult onder andere moeten dubbelklikken om een programma te starten vanaf het bureaublad en om mappen en bestanden te openen in de verkenner. Meer hierover later!

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.