Computers voor beginners/De computer opstarten en afsluiten

Uit Wikibooks

De computer opstarten[bewerken]

Eens je alle stappen van het vorige hoofdstuk doorlopen hebt, zou je computer klaar moeten zijn voor gebruik.

Een computer opstarten is zeer eenvoudig. Het enige wat je moet doen is de opstartknop vinden en hier kort op drukken. Je hoeft de toets dus niet ingedrukt te houden, een korte indrukking zoals je met een deurbel zou doen is voldoende. De opstartknop zit bij een laptop meestal ergens aan de rand van het toetsenbord. Soms vind je het aan de zijkant van de laptop of onderaan. Bij een desktop is de toets meestal aan de boven- of voorkant te vinden.

Bij een laptop zal het scherm vanzelf aangaan. Bij een dekstop dien je ook het scherm handmatig aan te schakelen. Ook hierbij zul je ergens aan de rand een knop vinden die je kort moet indrukken.

Geef je computer voldoende tijd om op te starten. Er moeten een heleboel programma's opgestart worden die deel uitmaken van het besturingssysteem vooraleer je de computer kan gebruiken. Als de computer volledig klaar is met opstarten, verschijnt het bureaublad of het loginscherm.

Het loginscherm[bewerken]

Het loginscherm is iets dat je eventueel kan te zien krijgen voor het bureaublad verschijnt. Het is pas vanaf het bureaublad dat je de computer echt zal kunnen gebruiken, maar waarom verschijnt dat loginscherm dan?

Een computer kan je beveiligen met een wachtwoord. Dit zorgt ervoor dat niemand anders dan jij de computer kan gebruiken en dat je persoonlijke gegevens enkel voor jou toegankelijk zijn. Het is op het loginscherm dat je je wachtwoord zult moeten ingeven. Bij een nieuwe computer zul je het wachtwoord moeten kiezen bij het instellen.

Elke computer heeft ook een of meerdere gebruikers. Dit zorgt ervoor dat meerdere mensen dezelfde computer kunnen gebruiken, zonder dat ze elkaars bestanden of instellingen kunnen of moeten zien. Het is ook op het loginscherm dat je zal kiezen als welke gebruiker je wilt inloggen. Elke gebruiker kan dus zelf kiezen of ze een wachtwoord willen gebruiken of niet, en wat dat wachtwoord dan is. Dit is opnieuw allemaal in te stellen bij aankoop van een computer, maar ook achteraf kun je relatief eenvoudig gebruikers toevoegen en wachtwoorden aanpassen.

Een voorbeeld ter verduidelijking:

Jan en Marie gebruiken samen dezelfde computer. Jan is vergeetachtig en kan moeilijk wachtwoorden onthouden, en is toch niet van plan persoonlijke dingen op zijn computer te doen. Marie is zich echter bewuster van haar privacy en gebruikt een wachtwoord. Op het moment dat ze de computer opgestart hebben, zal uiteindelijk het loginscherm verschijnen. Als Jan de computer wil gebruiken, klikt hij gewoon op zijn naam en de computer toont zijn bureaublad. Als Marie de computer wilt gebruiken, klikt ze op haar naam, geeft vervolgens met haar toetsenbord haar wachtwoord in en drukt op de entertoets op het toetsenbord. Vervolgens krijgt ze haar bureaublad te zien. De bestanden en instellingen van Jan en Marie zijn gescheiden, maar Marie kan als ze dat wil wel het bureaublad van Jan gebruiken, terwijl Jan dat nooit zal kunnen bij Marie zolang hij haar wachtwoord niet kent.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.