Naar inhoud springen

Chemie Centraal/Atomen

Uit Wikibooks
  Een atoom is van ieder scheikundig element het kleinste deeltje dat nog de eigenschappen van het element heeft

De term atoom komt van het Griekse woord atomos, dat ondeelbaar betekent. Een aantal ervan staat in het periodiek systeem. Soms worden er ook nog nieuwe atomen ontdekt.

Ooit werden atomen beschouwd als de meest elementaire deeltjes die er zijn. Inmiddels weten we dat een atoom niet ondeelbaar is, maar opgebouwd is uit subatomaire deeltjes: protonen, neutronen en elektronen (en die bestaan zelf ook weer uit nog kleinere deeltjes). Maar die deeltjes hebben niet meer de kenmerken die het atoom tot atoom van een bepaald element maken.

Atoommodel van Dalton[bewerken]

Het atoommodel van Dalton beschouwt een atoom als een ondeelbare massieve bol. John Dalton stelde daarvoor de volgende regels op:

  1. Alle materie is samengesteld uit kleine ondeelbare deeltjes: de atomen.
  2. Elk element wordt gekarakteriseerd door de massa van het atoom; atomen van hetzelfde element hebben dezelfde massa en atomen van verschillende elementen hebben een verschillende massa.
  3. Bij het ontstaan van nieuwe stoffen verandert alleen de manier waarop atomen met elkaar verbonden zijn; de atomen zelf veranderen niet.

Zoals elk model, beschrijft ook dit model de werkelijkheid niet geheel juist of volledig, maar op een manier die voor bepaalde doeleinden toereikend is. Later wordt een ander model geïntroduceerd.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.