Naar inhoud springen

Cascading Style Sheets/Linked CSS

Uit Wikibooks

CSS

CSS toepassen
 1. Inline CSS
 2. Embedded CSS
 3. Linked CSS
Opmaak
 1. Tekstopmaak
 2. Alineaopmaak
 3. Kleur
 4. Borders
 5. Nieuw in CSS3
Appendices
 1. Properties
 2. Zie ook

Bij linked CSS maak je gebruik van een extern stijlblad. Dat betekent dat je CSS code in een apart .css bestand staat en dat je vervolgens in je pagina het stijlblad oproept. Dit is de beste manier om gebruikt te maken van CSS. Hierdoor kunnen meerdere pagina's met exact dezelfde stijlen worden opgemaakt. Je hoeft dan niet een pagina per pagina aanpassen als je de opmaak wilt veranderen. Een extern stijlblad oproepen kan via twee manieren. Het vertrouwde element style of het element link.

Het extern stijlblad

[bewerken]

Je moet, om linked CSS te gebruiken, eerst een extern stijlblad aanmaken. Dit kan gewoon via je normale editor. Plaats hierin je CSS code en sla het op met als extensie .css.

p {
     text-align: center;
}

Oproepen met style

[bewerken]

Een extern stijlblad oproepen met stijl is heel simpel: je gebruikt hiervoor @import daarachter komt de naam van het stijlblad:

<style type="text/css">
@import "stijlblad.css";

// je kunt hier achter nog extra CSS code toevoegen
</style>

Het voordeel van style gebruiken is dat je dan nog extra CSS code kunt toevoegen die je alleen maar wilt voor die bepaalde pagina.

[bewerken]

Het element link moet je net zoals style in de head plaatsen van de pagina

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">

Als je link kent dan ken je ook misschien zijn attributen. Het attribuut rel bepaalt wat de link betekent voor de pagina; in dit geval is dat een stijlblad dus moet stylesheet worden opgegeven. Met type bepaal je welk type bestand het is; hier moet je, net zoals bij style, text/css invullen. En het attribuut href bepaalt waar het bestand te vinden is. In dit voorbeeld werd "style.css" vermeld, dit wil zeggen dat de HTML pagina en het CSS bestand zich in dezelfde map moeten bevinden.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.