Bitcoin voor beginners

Uit Wikibooks
Ga naar: navigatie, zoek

Werk in uitvoering.
Aan dit artikel wordt voorlopig nog (druk) gewerkt. Gelieve dit artikel niet te bewerken, totdat dit sjabloon is weggehaald.

Bitcoin, kan je dat eten? Helaas, bitcoins hebben geen bite. Het is een soort virtuele valuta.

Wat is een bitcoin[bewerken]

Een bitcoin is een stukje code wat je op kan slaan op je computer, een USB-stick of eventueel zelfs uitgeprint op papier. Dat laatste ziet er dan uit als één grote letterbrij. Er zijn geen tastbare munten, de afbeeldingen die je wel eens ziet van bitcoins zijn geen echte bitcoins. Er zijn wel mensen die een uitgeprinte code voor een bitcoin in een fysieke munt hebben verwerkt, maar de fysieke munt is in dat geval niet meer dan een verpakking voor de code. De bitcoin was de eerste van zijn soort die de blockchain techniek gebruikt.

Geschiedenis[bewerken]

Al in 1998 beschreef Wei Dai op de cypherpunks-mailinglist het concept van een virtuele munt, maar het zou nog tot 2009 duren voor de eerste implementatie daarvan het daglicht zou zien. Satoshi Nakamoto maakte de eerste bitcoinsoftware openbaar en gaf daarbij ook direct de broncode, evenals toestemming om die aan te passen en kosteloos te verspreiden. De broncode van software is een soort blauwdruk. Met de broncode kan je het programma veranderen, doorgronden en vertalen zodat het op allerlei verschillende computerchips kan draaien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een laptop en een telefoon: zonder de broncode kan het heel lastig of zelfs onmogelijk zijn om een programma dat op de laptop staat te laten werken op de telefoon. Vele duizenden programmeurs gingen aan de slag met de broncode, ze lieten bitcoin op allerlei systemen draaien en maakten vele varianten zoals de Litecoin, de Gulden en de Dogecoin. De Gulden is bedacht door een Nederlander als munt die geschikter zou moeten zijn voor consumenten onderling. De Dogecoin is een "grapmunt", gebaseerd op een running gag op internet (een zogeheten meme) rond een foto van een Shiba. (Japans hondenras) De munt was bewust en openlijk zo ontworpen dat deze onmiddelijk onderhevig zou zijn aan hyperinflatie. Desondanks had de virtuele munt in nog geen 2 maanden een marktwaarde van 44 miljoen euro. Voor zover er toen nog iemand twijfelde: de gekte was begonnen.

Blockchain uitgelegd met bloemen en kabouters[bewerken]

Opmerking vooraf[bewerken]

De volgende metafoor gebruikt bloemen en kabouters om de technologie van de blockchain uit te leggen. Een gegevensblok is hierin hetzelfde als een block. Deze uitleg is een enigszins vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid en gaat vooral in op de blockchain variant zoals gebruikt in de bitcoin. Een aantal zaken zoals afgesplitste blokken zijn bewust weggelaten. Daarnaast kunnen in werkelijkheid eenmaal gecreëerde blokken (tuinen) naderhand niet meer aangepast worden. In nieuwe blokken (tuinen) kan in werkelijkheid aangegeven worden dat een bitcoin (bloem) die men bezit voortaan het eigendom van iemand anders is. De bitcoin zelf blijft na zijn schepping altijd in hetzelfde blok zitten. Om de metafoor niet al te abstract te maken worden de bloemen hierin herplant.

De metafoor[bewerken]

Kabouters gebruiken geen munten om elkaar te betalen. In plaats daarvan planten ze bloemen (coins) voor elkaar als blijk van waardering en om te betalen voor goederen en diensten. Maar deze (nooit verwelkende) bloemen mogen ze niet zomaar overal planten: alleen in speciaal daarvoor gemaakte vierkante tuintjes (gegevensblokken) waar na aanleg geen nieuwe bloemen meer in geplant mogen worden. En alle bloemen moeten geplant worden door een per tuintje aangewezen tuinier. Aan iedere bloem maken ze een kaartje vast waarop staat voor wie de bloem is. De kabouters kunnen bloemen die ze gekregen hebben uit bestaande tuintjes halen, van een nieuw naamkaartje voorzien en ze in een nieuw tuintje planten. Ieder nieuw aangelegd tuintje moet altijd strak tegen het vorige tuintje aanliggen, anders past het niet in het bestemmingsplan van de kabouters. (eisen die de bitcoinsoftware stelt aan gegevensblokken)

Behalve hele bloemen kunnen ze ook een naamkaartjes bevestigen op een enkel bloemblaadje of zelfs een klein stukje daarvan. (opgedeelde coin)

Het aanleggen van een tuintje is echter niet zo eenvoudig. Eerst geven alle kabouters die een bloem willen laten herplanten (een transactie willen doen) aan uit welke tuin(tjes) ze bloemen willen herplanten, hoeveel en voor wie ze dan moeten worden. De bloemen moeten in nette rijtjes staan die mooi aansluiten op het vorige tuintje. Alle bloemen moeten op volgorde van de kleuren van de regenboog staan èn de bloemen aan de zijde die aansluit op het vorige tuintje moeten op het naamkaartje een naam hebben staan die met dezelfde letter begint als de kleur van de aangrenzende bloem in het vorige tuintje. Bijvoorbeeld Rebecca - Rood, in de metafoor is dit de hash van het vorige blok.

Dat is dus flinke puzzelen (minen) voor de kabouters om een tuintje te ontwerpen dat aan al die eisen voldoet. Als een kabouter een volgorde denkt te hebben gevonden die aan alle eisen voldoet dan controleren de andere kabouters dat. Is het inderdaad juist, dan mag die kabouter het nieuwe tuintje aanleggen. (het block minen) Tijdens het aanleggen groeien daar op dat moment ook vanzelf éénmalig een paar nieuwe bloemen waar de tuinierende kabouter naamkaartjes met de eigen naam op kan bevestigen. De kabouters die graag een bloem herplant wilden zien halen meestal één blaadje van de bloem af en leggen dat los naast de bloem. De tuinier kan ook daar het eigen naamkaartje op bevestigen, als beloning voor het herplanten. Het losmaken van een blaadje is niet verplicht. Maar als er geen los blaadje kan de tuinier zomaar weigeren om de bloem te herplanten. Voor niets gaat de zon op.

Een aantal kadasterkabouters (clients die behalve hun eigen wallet(s) de volledige blockchain opslaan) leggen ook nog nauwkeurig op papier vast welke tuintjes, bloemen, blaadjes en naamkaartjes er allemaal zijn. Wanneer een kabouter een bloem herplant kunnen ze altijd controleren of daar niet mee is gesjoemeld. Veel kabouters bewaren alleen de gegevens van de tuintjes waar ze zelf bloemen hebben. (clients die hun eigen wallet(s) en een gedeelte van de blockchain opslaan) Dat is meestal voldoende, maar ze zijn er wel van afhankelijk dat er voldoende kadasterkabouters zijn om toch herplantingen te kunnen controleren wanneer dat nodig is. Er zijn ook kabouters die niets bewaren maar wel hun eigen naam op de naamkaartjes hebben staan. (client met alleen een wallet) Ze kunnen zelf niet zoveel controleren, maar de bloemen staan veilig op hun eigen naam. Tenslotte zijn er nog de luie kabouters: die hebben niet hun eigen naam op de naamkaartjes staan, maar laten dat door een andere kabouter regelen. (bitcoins gekocht met een account op een website die niets op het systeem van de gebruiker opslaat) Als de kabouter die ze hun bloemenzaken in beheer hebben gegeven de benen neemt zijn ze alles kwijt.

Begrepen, snel rijk worden dus! Toch?[bewerken]

Nee, net zo min als aandelen een middel zijn om snel rijk te worden. Uiteraard: wie in 1992 aandelen Microsoft heeft gekocht, 10 jaar later aandelen van Google en de afgelopen 70 jaar dividend heeft getrokken van aandelen Shell zit er warmpjes bij. Maar niet iedereen heet Warren Buffett. En juist hij is lange tijd wars geweest van investeringen in technologiebedrijven, Google en Microsoft heeft hij niet gekocht. Niemand weet wat bitcoin in de toekomst gaat doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat op den duur er een andere virtuele munt komt die zoveel beter is dan de bitcoin dat mensen hun bitcoins gaan omwisselen voor die nieuwe munt. Op dat moment zou de koers van de bitcoin enorm kunnen kelderen.

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.