Besturingssystemen/Windows versus Linux

Uit Wikibooks

Een vergelijking tussen twee besturingssystemen is niet gemakkelijk: wat voor de ene een voordeel is, is voor de andere een nadeel. Ook is er niets zoals "Dé Windows" en "Dé Linux". Daarom is onderstaande vergelijking bewust beperkt gehouden. Zo is er niets vermeld i.v.m. de hardwareondersteuning, omdat dit van situatie tot situatie afhangt. Zo kan het perfect zijn dat je hardware volledig ondersteund wordt door Linux, maar niet door Windows (of net omgekeerd).

Linux Microsoft Windows
Voordelen voor Linux
Pakketmanager, die afhankelijkheden regelt. Deze update alle programma's, zoals kernel, Firefox, LibreOffice,... (als die tenminste geïnstalleerd zijn d.m.v. de pakketmanager). Er is al jaren een Updatemanager, maar deze update enkel programma's van Microsoft (kernel, MSIE, Microsoft Office).
Daarnaast is er recent de Windows Store, waarvan het aantal beschikbare programma's blijft toenemen.
Kan gratis geïnstalleerd worden. Betalend
(Bijna) geen Linux-malware. Heel veel Windows-malware
Makkelijk om meerdere talen in eenzelfde installatie te installeren. Standaard niet mogelijk om meerdere talen binnen eenzelfde installatie te installeren.
Voordelen voor Windows
Sommige software werkt niet onder Linux, bv. vele games, Adobe CS (Photoshop,...),..[1] Heel wat software werkt en is geschreven voor Windows. Er kan onderzocht worden of er alternatieven bestaan en voldoen (bv. Gimp i.p.v. Photoshop), maar er moet rekening gehouden worden met een leercurve.
Linux heeft een klein marktaandeel en als je tegen problemen aanloopt kan het soms moeilijk zijn om een oplossing te vinden. Op internetfora zullen velen je echter wel bijstaan, maar zo'n support is voor digibeten vaak geen optie. Uiteraard bestaat er betaalde support (bv. voor bedrijven), maar deze zal je niet vinden in een klassieke computerwinkel. Windows heeft een heel groot marktaandeel. Bij eventuele problemen of vragen kan je snel ondersteuning vinden: in je familie, in de buurt, maar ook in pc-winkels of gespecialiseerde bedrijven.
Verschillen tussen Linux en Windows
Distro: verzamelnaam/begrip (Ubuntu, Fedora,...). Merknaam
Heel veel verschillend keuze, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. Weinig verschillende keuze.
Swappartitie Swapbestand (wisselbestand)
Alles zit in mappen, met '/' als hoofdmap Je hebt drives (A, C, D, E,...), met daaronder de mappenstructuur.
De onderdelen van een programma zitten verspreid over de mappenstructuur:

bv. /usr/bin: map met uitvoerbare bestanden

bv. /etc/: map met configuratiebestanden

De onderdelen van een programma zitten samen in een map, vaak onder Program Files.

Bv. C:\Program Files\Mozilla Firefox\

Open Source (Free as in speech, not as in beer) Closed Source

Linux: misverstanden[bewerken]

Er zijn enkele misverstanden/mythes rond Linux:[2]

  • “Linux is enkel voor nerds”:
    • Heel wat bedrijven (Google, IBM,...) werken met Linux.
    • Merk op dat de installatie, configuratie en onderhoud van een Windows-pc ook vaak door een persoon wordt uitgevoerd die al iets meer weet van pc's.
  • Linux wordt ontwikkeld door hobbyisten, die enkel in hun vrije tijd er aan kunnen werken”.
    • Bijna twintig procent van alle kernelwijzigingen is afkomstig van vrijwilligers, wat behoorlijk veel is. Daar staat tegenover dat bijna driekwart van alle kernelontwikkeling wordt gedaan door programmeurs die betaald worden door bedrijven als Red Hat, die met bijna twaalf procent van de wijzigingen koploper is. Novell en Intel nemen met respectievelijk 6,4 en 6,2 procent de tweede en derde plek in.[3]
  • This year is the year of the Linux Desktop”: zou kunnen, maar men zegt dit al járen. Maar merk toch ook op dat Linux buiten de desktop toch meer wordt gebruikt dan je zou denken.

Linux: distro[bewerken]

Een linuxdistributie is een compilatie van software die op elkaar is afgestemd rondom de linuxkernel. Die software is verre van allemaal geschreven door de linuxdistributeur (in tegenstelling tot een kale installatie van Windows).

Zo kiest het bedrijf Canonical voor hun linuxdistributie Ubuntu voor oa. hun eigen Unity als shell interface, GNOME als desktopomgeving (ontwikkeld door The GNOME Project), LibreOffice als kantooromgeving (ontwikkeld door The Document Foundation), Firefox als browser (ontwikkeld door de Mozilla Foundation).

Er zijn zeer veel distributies die ieder hun eigen doel nastreven; zo zijn er distributies specifiek voor het gebruik als server en distributies die zich vooral toegelegd hebben op een taalgebied.

  1. Mogelijke oplossing: installeren van Wine, CrossOver, Cedega of VMware, VirtualBox, Parallels. Succes is echter niet gegarandeerd.
  2. Zie ook zin en onzin over Linux
  3. Bron: Buyssens Adrian (2012). Shuttleworth verdedigt bijdrage Canonical aan Linux. Geraadpleegd op 6 april 2012, [1]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.