Naar inhoud springen

Bekende filosofen uit de geschiedenis/Phintys van Sparta

Uit Wikibooks

Phintys van Sparta was een Griekse filosofe uit de pythagoreïsche school. Ze leefde ca. 400 v.Chr. Ze was de dochter van Kallicrates en wordt vernoemd als een van de veertien pythagoreïsche vrouwen in de Eclogae, een anthologie die de letterkundige Stobaeus schreef voor de opvoeding van zijn zoon.

Er is weinig met zekerheid geweten over haar leven, en zelfs de veronderstelling dat ze tot de school van Pythagoras behoorde is onderwerp van controverse.

Werk[bewerken]

Van haar filosofische werk Over de matiging bij de vrouwen zijn twee fragmenten bewaard gebleven, die terug te vinden zijn in het eerste deel van Mary Ellen Waite over de geschiedenis van vrouwelijke filosofen. [1] Een van deze fragmenten is online te lezen in een Engelse vertaling met de titel Pandemonium and Silence at Corinth. De twee overgeleverde fragmenten van haar werk zijn ongeveer één pagina lang. Zij handelen over de noodzaak voor een vrouw om kuis te zijn met het argument dat ze anders onrecht doen aan de goden en de natuurwet. De vrouwelijke deugd bij uitstek is volgens haar voorzichtigheid. De vruchten van de deugd van voorzichtigheid zijn fatsoen, bescheidenheid en terughoudendheid. Deze deugden geven gratie aan vrouwen.[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken]

Women Philosophers (website)

  1. volume 1 History of Women Philosophers ed. by Mary Ellen Waithe.
  2. Richard Hawley; Barbara Levick: Women in Antiquity: New Assessmentspp. 129, 130. Routledge, 1995.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.