Naar inhoud springen

Beeldend leren/The Butterfly Effect

Uit Wikibooks

De film "The Butterfly Effect" uit 2004 illustreert enkele principes van de chaos-theorie en de toepassing op vrij leren.

In de film ontdekt de hoofdpersoon, gespeeld door Ashton Kutcher, dat kleine veranderingen in zijn verleden grote en onvoorspelbare gevolgen hebben voor zijn toekomst. Dit weerspiegelt het principe van de chaos-theorie dat kleine veranderingen in een complex systeem grote en onvoorspelbare gevolgen kunnen hebben. Het leerproces kan ook worden beschouwd als een complex systeem, waarbij kleine aanpassingen in de leermethode of -omgeving grote invloed kunnen hebben op de leerervaring en -resultaten.

De hoofdpersoon in de film gebruikt vervolgens zijn vermogen om terug te gaan in de tijd en veranderingen aan te brengen in zijn verleden om verschillende uitkomsten te verkennen en te experimenteren met verschillende benaderingen. Dit is vergelijkbaar met het principe van vrij leren, waarbij lerenden de vrijheid hebben om verschillende leermethoden en benaderingen te proberen en te experimenteren om te ontdekken wat het beste werkt voor hen.

In de film ontdekt de hoofdpersoon dat sommige van zijn veranderingen onverwachte en negatieve gevolgen hebben, en dat het moeilijk is om te voorspellen welke veranderingen het beste zullen werken. Dit weerspiegelt het idee dat vrijheid in het leren kan leiden tot onzekerheid en onvoorspelbaarheid, en dat lerenden verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun eigen leerproces en bereid moeten zijn om van fouten te leren en hun benaderingen aan te passen.

Kortom, de film "The Butterfly Effect" laat zien hoe principes van de chaos-theorie van toepassing kunnen zijn op vrij leren, waarbij kleine veranderingen en experimenten grote gevolgen kunnen hebben en lerenden de vrijheid hebben om verschillende benaderingen te proberen en te leren van hun fouten en successen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.