Basisvaardigheden wiskunde/Inleiding

Uit Wikibooks

Doel[bewerken]

Tijdens de opleiding aan de Havo of het Vwo zul je bij een bètaprofiel en in mindere mate bij een alfaprofiel te maken krijgen bij diverse vakken met probleemstellingen waar enige wiskundige vaardigheden bij noodzakelijk zijn. Deze cursus is ervoor bedoeld om ervoor te zorgen dat je daar in ieder geval niet meer over struikelt, en je je kunt richten op het begrijpen van de natuur- en scheikunde zelf.

Werkwijze[bewerken]

Deze cursus zal een aantal onderwerpen beslaan uit de wiskunde. Je docent zal aangeven aan welke onderwerpen je moet werken, en welke wellicht pas later aan bod komen. In principe moet je de meeste vaardigheden al bij het vak wiskunde hebben gehad, maar wellicht is het een beetje weggezakt. Dan is dit een mooie opfriscursus. Misschien heb je het nooit echt begrepen, dan is dit je mogelijkheid.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling je grafische rekenmachine te gebruiken. De getallen zijn met opzet zo gekozen dat de sommen zonder rekenmachine zijn te maken, tenzij anders vermeld. Schrik er niet van om er een kladblaadje bij te nemen, soms maak je onnodig fouten als je dat niet doet. Wanneer vermeld wordt dat je een rekenmachine mag gebruiken, gebruik dan een normale rekenmachine, en geen Grafische Rekenmachine.

Opbouw[bewerken]

De cursus is opgebouwd uit hoofdstukken over de verschillende onderwerpen. Iedere hoofdstuk bevat een inleidende toets. Deze toets bestaat uit een aantal vragen met min of meer oplopende moeilijkheidsgraad. Maak deze voor je begint aan het hoofdstuk, en volg de aanwijzingen nauwgezet. Kijk de sommen na het maken na met het antwoordvel. Niet spieken, dit werkt alleen maar tegen je. Maak alle sommen, en ga daarna pas nakijken. Gebruik geen formulekaart tenzij anders is aangegeven. Als je met deze sommen geen enkele moeite hebt, is het waarschijnlijk dat je de stof wel beheerst.

Hierna volgt een algemene uitleg over de stof. Deze is over het algemeen gericht op de toepassing. Soms is diepere uitleg geboden om inzicht te bieden. Er staat aangegeven wat uit het hoofd geleerd moet worden. Als je deze uitleg met voorbeelden hebt doorgewerkt, kun je een paar dagen wachten voor je verder gaat om de stof te laten bezinken. Werk het dan nogmaals door, en wacht nogmaals minimaal een dag.

Nu volgt weer een serie vragen. Maak deze serieus, en kijk wederom pas na als je helemaal klaar bent. Wees streng voor jezelf. Hiermee toets je of je de stof nu snapt. Kijk vervolgens met behulp van het antwoordvel na. Ga vervolgens kijken of je de fouten kunt verbeteren (met berekening). Mocht je er niet uitkomen, is er uiteindelijk nog het vel met de uitwerkingen.

Voor zover beschikbaar kun je deze laatste stap meermalen herhalen. Eventueel kun je je docent vragen om extra opgaven te maken.

Hoofdstukken[bewerken]

Momenteel zijn er verder nog geen hoofdstukken beschikbaar.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.