Naar inhoud springen

Basiskennis chemie 2/Reactievergelijking gebruiken

Uit Wikibooks


Reactievergelijking en massa

Met behulp van de reactievergelijking kun je nu voorspellingen gaan doen over de uitkomst van reacties. Vooral voor de massa van stoffen die je bij elkaar moet voegen om de reactie uit te voeren biedt een reactievergelijking een handvat. Hierbij heb je de molaire massa nodig. Als voorbeeld kijk je weer naar de reactie tussen ijzer en zwavel.

IJzersulfide

De reactievergelijking tussen ijzer en zwavel is:

Je ziet hier dat één atoom ijzer met één atoom zwavel reageert. Dat betekent dus ook dat één mol ijzer-atomen met één mol zwavel-atomen zal reageren. Van één mol atomen van een bepaalde soort is de massa gelijk aan de molaire massa. Er zal dus 55,85 gram ijzer met 32,06 gram zwavel reageren. Dat klinkt niet erg als de verhouding 7:4 die eerder genoemd is, maar als je beide getallen door 8 deelt vind je het volgende:

Stofaantal molmolaire massamolaire massa / 8verwacht%verschil
Fe155,856,981257-0.27
S132,064,00754+0,19
De verschillen tussen de verwachte en de gemeten waarden zijn klein. Tegenwoordig kunnen we dat goed meten. Rond 1800 was dit verschil zo klein dat de balansen dat verschil toen niet konden meten.
IJzer en zwavel

Hoeveel moet je afwegen?

Als controle op de al eerder gevonden verhouding tussen twee reagerende stoffen is het een leuke demonstratie. Je kunt de rekenmethode ook gebruiken om vast te stellen hoeveel stof je in een reactie moet gebruiken. Ook kun je er een indruk mee krijgen hoeveel product je uit een reactie kunt verwachten. De volgende voorbeelden maken een en ander duidelijk.

{{Paginalink | Inhoud = Basiskennis chemie 2/Inhoud | Index = Basiskennis_chemie 2/Index | VorigePagina = Basiskennis chemie 2/Reactievergelijking opstellen/Opgaven | VolgendePagina = Basiskennis chemie 2/Reactievergelijking gebruiken Al → Al2O3

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.