Aquaristiek/Zoetwater - kreeftachtigen
Mensen die meer weten over het houden van kreeftachtigen, worden uitgenodigd hier info over toe te voegen.
Garnalen
[bewerken]De garnaal kan nuttig werk verrichten doordat het algen en overgebleven voedselresten eet. Zo helpt het water en de bodem schoonhouden.
-
Japanse garnaal
(Caridea japonica)
Rivierkreeften
[bewerken]Inleiding
[bewerken]Rivierkreeften zijn boeiende dieren en zijn vrij gemakkelijk te houden in je aquarium. Ze hebben een stevig pantser en tien poten waarvan het voorste paar grote scharen bevatten. De andere poten hebben kleine klauwtjes waarmee ze de bodem aftasten en voedsel naar hun mond brengen. Door met hun staart te slaan kunnen ze snel achterwaarts weg zwemmen. Kreeften worden afhankelijk van de soort twee à drie jaar. De rest van deze tekst gaat over het houden van de Amerikaanse rivierkreeften die het meeste voorkomen in de Belgische wateren.
Leefomgeving
[bewerken]Rivierkreeften hebben graag schuilplaatsen waarin ze zich kunnen verbergen voor hun vijanden. In de natuur maken ze vaak holen in de modder of ze kruipen tussen en onder stenen. Kreeften eten planten dus plaats geen dure of breekbare planten in het aquarium. Vissen lopen weinig gevaar, want slechts heel zelden gebeurt het dat een kreeft een vis kan vangen. Zieke en dode vissen worden wel opgeruimd. Kleine kreeften kunnen door grotere opgegeten worden. Maar voldoende holen kunnen helpen om dat te voorkomen.
Aquarium of homarium
[bewerken]Een homarium is een lage bak die speciaal bedoelt is voor het houden van kreeften en krabben, aangezien die enkel in de breedte en niet in de hoogte van het aquarium leven. Als je ervoor kiest enkel kreeften te houden, dan kan je eigenlijk beter gebruik maken van een homarium.
Voeding
[bewerken]Kreeften zijn alleseters en dit is letterlijk te nemen. Je kan kreeftenvoer kopen in sommige speciaalzaken maar ze eten ook gewoon visvoeder, vlokjes en korrels, zolang het maar naar de bodem zinkt.
Vervellen
[bewerken]Na een tijdje groeien de kreeften uit hun pantser en dan hebben ze nood aan een nieuw. Die wisselfase noemt men het vervellen. Het oude pantser breekt open en de kreeft kruipt eruit. Dat moment heeft hij totale rust nodig. Wordt hij aangevallen, kan hij zich niet verweren. Het nieuwe pantser is de eerste dagen nog kwetsbaar en wordt de kreeft ‘boterkreeft’ genoemd.
Vastpakken en terugzetten
[bewerken]Als je een kreeft moet vastpakken doe je dat best als volgt. Benader de kreeft langs boven en pak hem met het pantser tussen je duim en wijsvinger. Daar ben je veilig voor de scharen. Bij het terugzetten kun je de kreeft het beste op zijn rug net onder het wateroppervlakte in het aquarium plaatsen. Zo kan de lucht ontsnappen die onder zijn pantser is gekomen.