Naar inhoud springen

Amélie Nothomb/Biografie van Amélie Nothomb

Uit Wikibooks
Amélie Nothomb in 2011

Fabienne Claire Nothomb (schrijversnaam: Amélie Nothomb) werd geboren in een adellijke Belgische familie in Etterbeek op 9 juli 1966. Verschillende van haar voorouders onderscheidden zich in het politieke en culturele leven van het land. Haar overgrootvader is de schrijver en politicus Pierre Nothomb. Haar vader Patrick Nothomb was een diplomaat, die kort na de geboorte van zijn dochter consul-generaal werd in het Japanse Osaka, voordat hij werd uitgezonden naar Peking, New York en Zuidoost-Azië (Laos, Bangladesh, Birma) en Belgisch ambassadeur in Japan. Zijn dochter vergezelde hem steeds naar al die verschillende landen.

Terug in België, rondde zij haar humaniora af aan het Institut des Fidèles compagnes de Jésus in Ukkel en begon daarna aan een eerste universitair jaar Rechten. Zij behaalde het diploma Romaanse filologie aan de Vrije Universiteit Brussel en overwoog een tijdje een carrière als docent na het verkrijgen van een aggregaat.

Na haar studies keerde ze voor het eerst terug naar Japan (waar haar vader werd aangesteld als Belgisch ambassadeur in Tokio). Daar liep ze stage als tolk in een Japans gezelschap, wat haar het materiaal opleverde voor twee romans: Stupeur et tremblements, dat in 1999 de Grand Prix du Roman de l'Académie Française won, en Ni d'Ève ni d'Adam.

Nothombs werken hebben talrijke literaire prijzen en nominaties ontvangen. Ze blijft een productief auteur en publiceert bijna elk jaar een nieuwe roman. Haar eigenzinnige schrijfstijl en thematiek heeft haar een toegewijd lezerspubliek opgeleverd en naar haar romans wordt reikhalzend uitgekeken door fans van hedendaagse Franse literatuur. Amélie Nothomb wordt geprezen om haar vermogen om complexe en gedenkwaardige personages te creëren, evenals haar vaardig taalgebruik en haar vermogen om diepgaande thema's op een beknopte manier aan te pakken. Haar schrijven vervaagt vaak de grens tussen fictie en autobiografie, omdat ze inspiratie haalt uit haar eigen ervaringen en deze in haar verhalen verwerkt. Haar werken onderzoeken vaak thema's als identiteit en individualiteit, terwijl haar verhalen worden gekenmerkt door hun beknoptheid, zwarte humor en introspectieve toon.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.