Amélie Nothomb/Attentat

Uit Wikibooks

Attentat is de vijfde roman van Amélie Nothomb, uitgegeven in 1997 door Albin Michel.

Nothomb voert twee originele personages op. Épiphane Otos is weliswaar monsterlijk lelijk, maar beschikt over een verlichte, fijne en inventieve geest. Ethel is een jonge actrice, slim maar vooral een ongelooflijke schoonheid. Het verhaal gaat over de liefde en toewijding van Épiphane voor Ethel, maar draait voornamelijk om een discussie over sociale normen.

De mooie actrice ziet in hem de perfecte vertrouweling die geen seksuele aanspraken zal maken. Maar zij vergist zich in zijn ware bedoelingen, en daaruit ontspint zich een drama. Épiphane Otos vindt een onverwacht bestaansmiddel: hij wordt door zijn aparte voorkomen een beroemd model, doordat hij een agentschap ervan weet te overtuigen dat naast hem de schoonheid van de vrouwelijke modellen vertienvoudigd zal worden. Hij heeft zoveel succes dat hij uitgenodigd wordt om in Japan te jureren in een schoonheidscompetitie. De lelijkaard moet nu schoonheid beoordelen, en dat doet hij volgens zijn eigen hoogstpersoonlijke criteria.

Amélie Nothombs bedoeling is om de lezer de vraag voor de voeten te werpen over wat 'normaal' is, wat we begrijpen onder 'norm' en welke rol de samenleving hierin speelt. Nothomb wil de lezer door middel van dialoog over de relatie Schoonheid en Lelijkheid (Ethel en Épiphane Otos) tot het besef brengen dat we worden gevormd door de ogen van anderen, door de manier waarop zij ons zien. Amélie Nothomb nodigt ons uit om zoals in de filosofie van Otos onze zekerheden in twijfel te trekken en de vraag te stellen: de mening die ik over iets heb, een feit, een idee, is het de vrucht van een persoonlijke reflectie of de absorptie van een opvatting die de samenleving mij heeft voorgesteld en die ik niet heb geweigerd?

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.