Naar inhoud springen

Klarinet/Studeertips

Uit Wikibooks

Klarinet

Algemeen
Familie
Repertoire

Onderdelen:

Riet
Mondstuk
Tappen
Accessoires

Achtergronden:

Boring

Bespelen:

Vingerzetting
Hoge noten
Ondertoon
Studeertips
Klank
Staccato
Vocht
Onderhoud


Klarinettips:

Start

[bewerken]

Als je je klarinet in elkaar hebt gezet, speel dan niet zo maar wat in de rondte, maar begin altijd goed te spelen, met een mooie toon, goede embouchure, goede houding. Als je dat niet doet, wen je jezelf aan dat slordig spelen ook goed is. Dat wordt in je hersenen opgeslagen, en dat moet je dan mogelijk ook weer afleren.

Structuur oefeningen

[bewerken]
  1. Begin altijd met basisoefeningen, bijv. ademtechniek, vingerzetting, lange noten, toonladders etc.
  2. Daarna studeer je op de leukere stukken, je repertoire.

Bij terugkerende fouten in een stuk

[bewerken]

Merk je dat je telkens dezelfde fout maakt, of dezelfde aarzeling hebt, kies dan een paar maten uit met die fout. Herhaal die maten tien keer, zodat je ze foutloos kan spelen. De volgende dag doe je dit opnieuw, totdat je jezelf aangeleerd hebt om het fragment direct goed te spelen.

Lukt het je niet om een bepaalde greep snel te plaatsen, dan kan het zijn dat je vingers niet boven de gaten zweven. Kijk in de spiegel naar de stand van je vingers, vooral ook als ze niet op een gat rusten.

Snelle loopjes

[bewerken]

Oefen deze vaak. Begin met het eerste kort stukje, en dan steeds langer. Beginnen met het laatste stukje, en dan naar voren toe verder aanvullen is een andere manier. Als je het loopje niet snel genoeg gebonden kunt spelen, speel dan eerst staccato, daarna gebonden

Repertoire oefeningen

[bewerken]
  • Speel elk stuk meerdere keren, en kies elke keer een andere focus. Bijv. eerst alleen concentreren op de noten, spelen wat er staat. Dan een keer vooral op het ritme letten. Vervolgens met oog op de momenten waarop je adem moet halen. Daarna nog een keer met het oog op een mooie toon. Afhankelijk van je eigen studieniveau en problemen kies je een aandachtspunt.
  • Speel het stuk met een metronoom, eerst zo langzaam dat je het makkelijk kan bijhouden, vervolgens steeds sneller. Noteer het resultaat, het hoogste tempo dat je nog kon spelen zonder fouten. Maak er een sport van om het de volgende dag nog sneller te kunnen.
  • Speel het stuk ten slotte zo muzikaal mogelijk, alsof je het zou zingen.

Zorg voor feedback

[bewerken]
  • Zorg voor feedback, neem bijvoorbeeld jezelf op en bekijk of beluister de opnamen om van je fouten te leren.
  • Gebruik een spiegel om je houding en de posities van je vingers te bekijken.
  • Vraag een huisgenoot.
  • Neem vooral les. Soms is het zo moeilijk van jezelf in te zien wat er precies niet goed gaat. Voor je het weet heb je iets helemaal verkeerd aangeleerd.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.