Overklokken/Koeling: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
727 bytes toegevoegd ,  15 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (titel 'Overklokken/koeling' gewijzigd in 'Overklokken/Koeling': Hoofdlettergebruik)
Geen bewerkingssamenvatting
Let bij de aanschaf van een processorkoeling op de luchtverplaatsing als u een luchtgekoelde koeler wilt kopen. Wat ook erg belangrijk is, is het soort materiaal waaruit de koeler is opgebouwd. Over het algemeen worden koelers van twee types gemaakt: Aluminium en Koper. Aluminium is in vergelijking met koper minder goed in staat om warmte te transporteren, maar is daarentegen ook goedkoper.
 
Behalve processorkoeling kan het bij overklokken op hoger niveau ook praktisch zijn om de Northbridge te koelen. Deze chip stuurt het datapad aan tussen de processor en het geheugen, oftewel de FSB. Standaard wordt de northbridge vaak gekoeld met een heatsink, wat een passieve vorm van koeling is. Door een actieve koeling toe te passen zoals een ventilator of waterkoeling kan deze chip de FSB aansturen op een hogere frequentie.Er zijn ook koelers voor het RAM-geheugen, zowel luchtkoeling onder de naam van heatspreaders, of waterkoeling. Als er veel van het geheugen wordt gevraagt ontstaat ook hier veel warmte.
[[Afbeelding:Mobo123.JPG]]
 
[[Afbeelding:Mobo123.JPG|frame|Overzicht van een moederbord]]
Om nog meer uit uw PC te halen kunt u overwegen om voor een alternatieve koeling te kiezen. De laatste jaren is de warmteontwikkeling gestegen van de processoren door de hogere klokfrequenties. In veel gevallen is het zo dat de hardware wel verder overgeklokt kan worden, maar dat de warmte dat niet toelaat. Daarom is vanuit de tweakerscultuur een aantal alternatieven bedacht die ik u niet wil onthouden.
 
Om nog meer uit uw PC te halen kunt u overwegen om voor een alternatieve koeling te kiezen. De laatste jaren is de warmteontwikkeling gestegen van de processoren door de hogere klokfrequenties. In veel gevallen is het zo dat de hardware wel verder overgeklokt kan worden, maar dat de warmte dat niet toelaat. Daarom is vanuit de tweakerscultuur een aantal alternatieven bedacht die ik u niet wil onthouden.<br /><br />
Waterkoeling
Waterkoeling is een zeer populaire manier van alternatieve koeling in het heden. Wat zorgt dat water een hoge koelingsgraad heeft is te danken aan de hoge soortelijke warmte. Soortelijke warmte is de hoeveelheid energie die er per massa in een bepaalde stof gestopt moet worden, om deze een graad warmer te laten worden. Ook binnen deze categorie zijn weer verschillen te vinden. Zo kan er gekozen worden voor water met een reservoir of zonder, conventionele waterkoeling, of on-die. Bij on-die waterkoeling maakt het water direct contact met de hardware zodat deze in staat is om meer warmte te transporteren. Waterkoeling brengt echter ook het gevaar van lekkage en condensaat met zich mee.
 
'''Waterkoeling''' <br />
Peltier-Koeling
Waterkoeling is een zeer populaire manier van alternatieve koeling in het heden. Wat zorgt dat water een hoge koelingsgraad heeft is te danken aan de hoge soortelijke warmte. Soortelijke warmte is de hoeveelheid energie die er per massa in een bepaalde stof gestopt moet worden, om deze een graad warmer te laten worden. Ook binnen deze categorie zijn weer verschillen te vinden. Zo kan er gekozen worden voor water met een reservoir of zonder, conventionele waterkoeling, of on-die. Bij on-die waterkoeling maakt het water direct contact met de hardware zodat deze in staat is om meer warmte te transporteren. Waterkoeling brengt echter ook het gevaar van lekkage en condensaat met zich mee.<br /><br />
Peltierkoeling is het koelen van de processor door middel van een thermoelectrisch apparaat, in het engels een TEC genaamd. Door een spanningsverschil en een verschil van weerstand te creeren wordt het plaatje aan de ene kant koel en aan de andere kant erg warm. Door de warmte aan de warme kant te koelen, wordt het plaatje aan de koude kant koeler. Ook hier komt het gevaar van condensaat terug.
 
'''Peltier-Koeling''' <br />
Stikstof
Peltierkoeling is het koelen van de processor door middel van een thermoelectrisch apparaat, in het engels een TEC genaamd. Door een spanningsverschil en een verschil van weerstand te creeren wordt het plaatje aan de ene kant koel en aan de andere kant erg warm. Door de warmte aan de warme kant te koelen, wordt het plaatje aan de koude kant koeler. Ook hier komt het gevaar van condensaat terug.<br /><br />
 
'''Stikstof''' <br />
Stikstof is de meest extreme en prijzige koeling die toepasbaar is. Hierbij wordt een stroom van koude vloeibare stikstof langs de processor gevoerd die de processor vaak onder het vriespunt brengt. Het opgewarmde stikstof verdwijnt als gas en is niet te hergebruiken dus dient men te werken met stikstofpatronen. Het huidige wereldrecord is gevestigd met behulp van stikstof: Een standaard processorklok van 3,8 Ghz naar een duizelingwekkende 7,1 Ghz.
90

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu