Basiskennis informatica/Primair geheugen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
=== Geheugenchips ===
 
Van oudsher zijn er twee typessoorten geheugensgeheugen aanwezig in een computer: RAM en ROM. Hierbij is RAM (random access memory) geheugen waarin gelezen en geschreven kan worden (bijvoorbeeld een buffer om een tussenresultaat van een bewerking in op te slaan) en is ROM (read only memory) geheugen waaruit enkel gelezen kan worden (bijvoorbeeld om firmware in op te slaan). Maar daar niet iedereen hier even gelukkig mee is, is er nog een tussenoplossing van hybride oplossingentussenoplossing. Dit zijnbetreft geheugens waarvan de inhoud met een speciale procedure gewijzigd kan worden, maar waarinhoewel dit bestbeter niet heelte vaak gebeurdmoet gebeuren (bijvoorbeeld om een firmware upgrade mogelijk te maken). Hieronder zullen we de meest voorkomende types van elke klasse bespreken:
 
'''====RAM'''====
 
RAM bestaat uit twee families: DRAM (dynamisch) en SRAM (statisch). Het grote verschil tussen beide is de levensduur van de data. SRAM kan een waarde die erin gestopt is onbeperkt behouden, dit komt doordat SRAM gebaseerd is op de flipflop als schakeling, terwijl DRAM een waarde maar vluchtig, d.w.z. gedurende een korte tijd, kan behouden, daar DRAM gebaseerd is op een transistor en een condensator als bouwsteen. Daar een condensator altijd een zekere ontlading vertoont, is het nodig dat deze periodiek opnieuw geladen (refreshed) wordt, aangezien anders de inhoud van het geheugen verloren gaat. Hoewel DRAM dus schakelingen nodig heeft die het herladen verzorgen, wordt DRAM toch veel toegepast, omdat een condensator en een transistor zeer weinig chipoppervlakte met zich meebrengen, zodat DRAM zeer goedkoop is.
 
'''====Hybride'''====
 
Hybride geheugens zijn geheugens die wel gewijzigd kunnen worden en waarbij wijzigingen niet vluchig zijn en worden bewaard, in tegenstelling tot RAM, na een stroomuitval. Een nadeel is dat het herhaaldelijk schrijven nefast kan zijn voor de levensduur van de chip. Veelvoorkomende types zijn hier EEPROM en Flash, welke hier besproken worden:
Flash is te vergelijken met EEPROM, maar hier wordt herschreven in blokken ipv gans de chip, flash is goedkoper dan EEPROM maar zal sneller slijten, al na een 10.000 cycli. Maar doordat enkel blokken herschreven worden kan een aangepast bestandsysteem gebruikt worden (bvb jffs2, jffs) zodat het geheel overal evenredig slijt. Toepassingen hier zijn vooral draagbare muziek spelers, embedded routers en dergelijke.
 
'''====ROM'''====
 
Twee types ROM zullen hier besproken worden: PROM en EPROM:
2.408

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu