Programmeren in Python/Gebruik van variabelen en strings

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vorige: Python programma's maken Index Volgende: Gebruik van Wiskunde

Een variabele gebruiken[bewerken]

Een variabele is een stukje geheugen met een naam. De waarde die in het stukje geheugen zit kan veranderen. In Python zijn variabelen sterk getypeerd ("strongly typed" in het Engels). Dit is eigenlijk jargon van de computerwetenschapper, en het betekent bijvoorbeeld dat een variabele die een getal bevat niet zomaar kan gebruikt worden in de plaats van een variabele die letters bevat. We bekijken een eerste voorbeeld van een programma dat een variabele gebruikt:

 #!/usr/bin/python
 
 name = 'Ada Lovelace'
 print("Tot ziens, " + name + '!')

Oh help! Waarom staan er apostroffen (') rond Ada's naam, en aanhalingstekens (") rond "Tot ziens"? Beide tekens worden gebruikt om een tekenreeks af te bakenen. Die tekenreeks wordt hier in de variabele met de naam name gestopt. In Python mogen we zowel ' als " gebruiken om tekenreeksen af te bakenen, met dien verstande dat we ze twee aan twee dienen te gebruiken. Wat bijvoorbeeld verboden is, is een tekenreeks zoals deze: 'Begint met apostrof en eindigt met aanhalingsteken". Bovendien zien we hier ook hoe Python toelaat om twee tekenreeksen aan elkaar vast te hangen: gebruik gewoon een plusteken om de stukken samen te voegen. Sommige stukken mogen vast gecodeerde tekenreeksen zijn, en andere stukken mogen uit een variabele komen. Wat denk je dat het volgende programma afdrukt?

 #!/usr/bin/python
 print("+"+'+'+'"'+"'")

Een programma waarin we een vaste naam (Ada Lovelace) eerst in een variabele stoppen, en dan de variabele afdrukken is niet erg nuttig natuurlijk. Het is helemaal niet duidelijk waarom we in dit voorbeeld een variabele nodig hebben -- er varieert immers niets. Daarom gaan we meteen over tot een tweede voorbeeld, waarin de variabele wel van pas komt.

input()[bewerken]

 #!/usr/bin/python
 
 print('Tik uw naam in alstublieft')
 name = input()
 print('Hey, ' + name + ', hoe gaat het met jou?')

Wat denk je dat input() doet? Het vraagt naar invoer van jou, de gebruiker van het programma. Telkens als je het programma uitvoert kan je een andere naam intikken. Die naam komt in de variabele met de naam name terecht en kan verderop in het programma gebruikt worden, bijvoorbeeld om een welkomstbericht op het scherm af te beelden.

Vorige: Gebruik van variabelen en strings Index Volgende: Strings en series
Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.