Gitaar/Inleiding & inhoud

Uit Wikibooks

De gitaar is een snaarinstrument dat zowel in een akoestische als een elektrische variant te vinden is. Een standaardgitaar heeft zes snaren, maar er bestaan ook gitaren met zeven en twaalf snaren. Het doel van dit boek is om informatie te geven over de gitaar, en hoe dit muziekinstrument wordt bespeeld.

Soorten gitaren[bewerken]

Akoestische gitaar[bewerken]

De belangrijkste bron van het geluid in een akoestische gitaar is de snaar, die wordt geplukt of aangeslagen met de vinger of met een plectrum. De snaar trilt op een bepaalde frequentie, waarbij ook harmonische tonen worden gehoord. De frequenties die worden geproduceerd hangen af van de lengte, de dikte en de spanning van de snaar. De snaar laat het dunne bovenblad en de klankkast van de gitaar trillen, waardoor het geluid versterkt wordt. De kwaliteit van de klank bij een akoestische gitaar is, veel meer dan bij een elektrische gitaar, afhankelijk van de constructie en de gebruikte houtsoorten. Vooral het bovenblad is belangrijk, dat bij duurdere gitaren dan ook gemaakt is uit massief hout in plaats van uit 'plakhout' (fineer).

Elektrische gitaar[bewerken]

"The frying pan" van Rickenbacker

Solid body elektrische gitaren hebben een massieve kast en brengen nauwelijks geluid voort zonder versterker. Elektromagnetische opnemers ('elementen' of 'pickups') zetten de trilling van de stalen snaren om naar elektrische signalen die via een kabel of zender worden doorgegeven naar een versterker. Deze gitaar wordt veel gebruikt in de blues en de rock 'n' roll, en daarnaast in genres als metal, ska, punk, rock en hardrock. Rickenbacker nam in 1931 de eerste elektrische gitaar ("The "frying pan"/de koekenpan) in productie, deze was ontworpen door George Beauchamp.

Waar let ik op bij het kopen?[bewerken]

Gitaar leren spelen is leuk, en kan een hobby voor het leven worden. Mogelijk is het zelfs je eerste stap naar het meespelen in een band! De aankoop van een eerste gitaar is voor een beginnend gitarist erg belangrijk. Een slecht instrument ontneemt je al gauw de moed om verder te oefenen, en een duurdere gitaar is niet voor iedereen weggelegd. Niemand kan je echt raad geven, maar misschien heb je wel iets aan een soort stappenplan om je te helpen beslissen. De belangrijkste elementen die je beslissing kunnen beïnvloeden zijn: je budget, je keuze voor elektrisch of akoestisch, de stijl waarin je wil spelen, research en... je hart volgen!

Gitaarstemming[bewerken]

In dit hoofdstukje leer je meer over de manier waarop je een gitaar kunt stemmen, en kom je te weten wat standaard- en alternatieve stemmingen zijn.

Houding[bewerken]

Een goede houding bij het spelen kan je veel spierpijn besparen!

Aanslaan[bewerken]

In dit hoofdstukje leer je meer over de verschillende manieren en technieken van aanslaan.

Basisakkoorden[bewerken]

Hier steek je de handen uit de mouwen en gaat aan de slag met de I-IV-V- akkoordenreeks. Als je de lessen doorneemt en voldoende oefent, zul je in staat zijn om letterlijk honderden bestaande liedjes te begeleiden!

Eenvoudige melodietjes[bewerken]

Dit hoofdstuk is een apart wikibook geworden: het Songbook, met liedjes, akkoorden en vingerzettingen voor gitaar. Er komen steeds meer lessen bij!

Riffs voor blues- en rockgitaar[bewerken]

Een riff of "loopje" is een kort mo­tief dat als intro wordt gespeeld of herhaald wordt. Beginnende rock-en bluesgitaristen doen er goed aan om stilaan een repertorium uit te bouwen van bekende riffs waar ze kunnen op terugvallen. Vaak zijn riffs voor blues-en rockgitaar gebaseerd op de pentatonische toonladder, bestaande uit slechts vijf to­nen per oc­taaf. De gitarist moet deze toonladder kunnen spelen op verschillende posities langs de hals van de gitaar.

Power chords voor rockgitaar[bewerken]

Power chords zijn akkoorden die bestaan uit een grondtoon en een kwint (vijfde). Ze zijn makkelijk om te spelen en opschuifbaar langs de hals van de gitaar. We beginnen met de power chords F5 (Fa 5) en C5 (Do 5) en schuiven deze op om de andere akkoorden te vinden.

Smoke On The Water - intro met powerchords.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.