Verteltechnieken/De Hollywoodstructuur

Uit Wikibooks

De Hollywood structuur is een kapstok om je verhaal aan op te hangen. De structuur helpt je om de juiste dingen op de juiste plaats te vertellen. Het is ook geen wetmatigheid dat elk goed verhaal deze structuur volgt - verre van - maar het is een handige basis. Gevorderde schrijvers (voor film, theater, boeken, etc) zullen regelmatig afwijken van deze structuur om een speciaal effect te creëren. Maar elke afwijking van de structuur heeft dan ook een specifiek gevolg en gebruik je best slechts occasioneel en voor een specifieke bedoeling.

Kort samengevat ziet de Hollywood structuur er als volgt uit:

  • SCÈNE: een antwoord op WAAR en WANNEER het verhaal zich afspeelt
  • PROTAGONIST: een antwoord op over WIE het verhaal gaat
  • VERANDERING: een antwoord op WAAROM het verhaal zich op deze manier afspeelt
  • PROBLEEM: een antwoord op WAT de protagonist wil veranderen
  • WENS: een antwoord op WAT de protagonist wil bereiken
  • OPLOSSING: een antwoord op HOE de protagonist het probleem zal oplossen om zijn WENS te vervullen

In wat volgt bekijken we de verschillende onderdelen van de Hollywood structuur in meer detail.

DE SCÈNE[bewerken]

Hoe kan je dit nu toepassen op andere domeinen dan film, literatuur of theater? Een aantal voorbeelden.

  • Stel dat je iemand van je kennissenkring wil vertellen over JCI, maar je weet niet goed hoe je nu van start moet gaan. Je wilt de ander duidelijk maken wat JCI juist is en hem eventueel motiveren om deel te nemen. Een mogelijk startpunt voor je verhaal zou zijn dat je een snel beeld schept van waar je verhaal zich ergens bevindt in de maatschappij. Bijvoorbeeld: "Het leven vereist een aantal vaardigheden die op school niet worden aangeleerd." Door deze zin weet je kennis meteen dat je verhaal zich bevindt in de sfeer van persoonlijke ontwikkeling. Je geeft meteen aan waar je verhaal zich zal afspelen en lift al meteen een stukje van de sluier op over het verdere verloop van je verhaal.
  • Stel dat je een sollicitatiebrief wil schrijven die je toekomstige werkgever overtuigt om je aan te nemen. Een mogelijk startpunt voor je brief zou een schets kunnen zijn van de situatie waarin de lezer van je brief zich bevindt. De kans is groot dat hij namelijk veel van deze brieven voor zich krijgt. Je wilt dus 2 dingen tegelijkertijd: zijn aandacht trekken en hem een inleiding geven. En waarom niet het volgende citaat gebruiken: "One machine can do the work of fifty ordinary men. No machine can do the work of one extraordinary man." Het zal zeker en vast zijn aandacht trekken en het vertelt hem tegelijkertijd dat de brief gaat over werk en over een buitengewoon persoon. Je geeft hem een eerste interessante schets van de rest van je sollicitatiebrief.
  • Stel dat je een award dossier moet samenstellen voor je JCI kern. Om de scene een beetje te schetsen voor de lezer van je dossier, zou je kunnen beginnen met iets te zeggen over awards, prijzen, beslissingen nemen, de oscars, de olympische spelen, etc. Bijvoorbeeld: "De oscar voor beste JCI project 2006 gaat naar... (tromgeroffel)". Diegene die je dossier leest weet meteen dat je dossier gaat over de award 'beste JCI project 2006' en hij voelt alsof hij zich reeds in de awardceremonie bevindt. Je hebt je lezer meteen ondergedompeld in je verhaal. Hij weet waar hij zich bevindt: in de awardceremonie.

Pas dit nu zelf eens toe in de volgende domeinen. Hoe schets je een scene in de volgende situaties waar je de waar- en wanneer-vraag beantwoordt?

  • Je moet een presentatie geven aan de pers over een nieuwe pil die je bedrijf ontwikkeld heeft om je IQ te verdubbelen;
  • Je wilt een e-mail schrijven naar een andere JCI kern om hen op de hoogte te brengen van je galabal;
  • Je begint te schrijven aan een technisch specificatiedocument voor nieuwe software die je ontwikkeld hebt.

Hoe breng je je doelpubliek met 1 zin (onderwerp, werkwoord, etc.) op de hoogte van waarover het (heel algemeen) gaat.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.