Naar inhoud springen

Ubuntu: Linux voor mensen/Wat is Linux?/Nadelen van Linux

Uit Wikibooks

Er zijn veel te veel verschillende soorten Linux

[bewerken]

De Romeinen hadden al het spreekwoord “quot capites, tot rationes”: zoveel hoofden, zoveel meningen. Op het eerste zicht is het aantal Linuxdistributies beangstigend, of belachelijk, naargelang je standpunt. Maar dat betekent ook dat er voor elk wat wils is. En je hoeft geen expert te zijn om een voor jouzelf geschikte versie te vinden.

Als je aan een Linux gebruiker vraagt welke de beste distributie is, zal je steevast als antwoord krijgen dat het de distributie is die diezelfde gebruiker draait. Welke moet je dan kiezen? Maak je daar niet teveel zorgen over: elke distributie bevat immers min of meer dezelfde basispakketten. Daarbovenop bouwt men dan verder met specifieke pakketten, al dan niet van een derde partij, zodat de ene distributie meer geschikt wordt voor gebruik in het bedrijfsleven en de andere dan weer omgebouwd wordt tot een firewall die een bank moet beschermen tegen inbraken vanaf het Internet. Nog weer andere distributies leggen de focus op gebruiksvriendelijkheid en trachten de beste bureauomgeving aan te bieden. Hoe dan ook, de verschillen zijn meestal slechts oppervlakkig. De beste strategie is misschien wel om een aantal distributies te testen en dan diegene te nemen die jou het beste bevalt. Jammer genoeg heeft niet iedereen daar de tijd voor. Gelukkig is er advies te over beschikbaar als het gaat over het kiezen van een distributie. Als je snel even zoekt op Google bijvoorbeeld vind je gelijk een hoop goede raad. Wij maken je het alvast gemakkelijk met de meegeleverde CD's.

Gebruiksvriendelijkheid

[bewerken]

Linux is niet gebruiksvriendelijk en verwarrend voor beginners. Het moet gezegd dat Linux, op zijn minst toch het hart van het systeem, niet zo gebruiksvriendelijk is als MS Windows en zeker moeilijker om mee te werken dan MacOS, maar...

Gegeven de populariteit van het systeem, werden er enorme inspanningen geleverd om Linux toegankelijker en handelbaarder te maken. Deze inspanningen werden vooral gericht op de ervaring van de nieuwe gebruikers. Als ervoor gezorgd kan worden dat die nieuwelingen een positieve ervaring hebben met een nieuw systeem, is de drempel minder hoog om verder te gaan en ook anderen aan te moedigen het eens te proberen.

Vertrouwen

[bewerken]

Zo'n Open Source product, is dat wel te vertrouwen?

Hoe kan iets dat gratis is, ook betrouwbaar zijn? In tegenstelling tot gebruikers van closed source-programma's en besturingssystemen hebben Linuxgebruikers de keuze. Ze kunnen ervoor kiezen Linux te gebruiken of niet. Dat geeft hun een enorme voorsprong op gebruikers van al dan niet gratis propriëtaire software, die eigenlijk effectief vastzitten aan die software en niet de mogelijkheid hebben om iets anders te kiezen. Na lange periodes van tests komen de meeste Linuxgebruikers tot de conclusie dat Linux niet enkel even goed, maar in vele gevallen zelfs beter en sneller is dat de traditionele oplossingen.

Uitleg

Closed source De term closed source werd in gebruik genomen om het tegengestelde van Open Source aan te duiden en wordt sindsdien gebruikt om alle software, waarvan de broncode niet toegankelijk is, aan te duiden. De gebruiker krijgt enkel een binaire (onveranderbare) versie van het programma.

Linux bestaat al meer dan tien jaar. Als het geen betrouwbaar systeem geweest zou zijn, zou het al lang een stille dood gestorven zijn, terwijl het project nu juist miljoenen gebruikers telt. Die gebruikers kunnen het gedrag van hun systemen beïnvloeden en hun stem laten horen in de Linuxgemeenschap. Het gevolg? Linux wordt ontwikkeld in “bottom-up” stijl: hoe het systeem evolueert wordt in grote mate bepaald door zijn gebruikers. Het is waar dat het een project is dat nooit helemaal af zal zijn. Anderzijds is onze hedendaagse wereld continu onderhevig aan veranderingen, een ideale omgeving om het project levendig te houden en te blijven streven naar perfectie.

Uitleg

Propriëtaire software Propriëtair betekent dat een individu of een bedrijf de exclusieve auteursrechten op de software heeft, en tegelijkertijd anderen toegang tot de broncode van de software weigert, en dus ook het recht om de software te kopiëren, te wijzigen en te bestuderen ontzegt. Het is dus een synoniem voor closed source

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.