Ubuntu: Linux voor mensen/Wat is Linux?/Linux voor gebruikers zonder ervaring

Uit Wikibooks

Bedrijven zoals RedHat?, SuSE/Novell en Mandriva begonnen hun versie van Linux samen te stellen. Die bestond uit een specifieke set van pakketten en tools en werd geschikt gemaakt voor massaconsumptie. Ze integreerden een groot aantal Grafische User Interfaces (GUI's) met de onderliggende op tekstbestanden gebaseerde processen en diensten en maakten zo het beheer makkelijker. Een hedendaagse Linuxgebruiker heeft zo alle mogelijkheid om het systeem van binnen en van buiten te leren kennen, maar een diepgaande kennis is niet langer een noodzaak om met je Linux computer te kunnen werken.

Uitleg

GUI Grafische manier van werken, de muis wordt veel meer gebruikt dan het toetsenbord. MS Windows wordt normaal gezien met GUI's bediend, met andere woorden je hoeft slechts zeer zelden van het toetsenbord gebruik te maken. Het tegengestelde, de tekst interface, is op MS Windows het DOS venster of de command prompt.

Je kan nu grafisch aanmelden en alle benodigde toepassingen starten zonder ook maar een toets op je toetsenbord aan te raken, terwijl je toch nog steeds de mogelijkheid hebt om je in het hart van je systeem te begeven. Door deze structuur is het mogelijk om in je systeem te groeien en is het zowel interessant voor nieuwe als voor ervaren gebruikers. Nieuwe gebruikers worden niet langer gedwongen om een lange leercurve te doorploeteren en moeilijke dingen te doen. Anderzijds ben je als ervaren gebruiker niet verplicht om op dezelfde - tegen dan tijdrovende - manier te werk te gaan als toen je voor het eerst in contact kwam met Linux.

Terwijl de ontwikkeling op het gebied van servers en diensten verder gaat, zijn er ook geweldige doorbraken op het gebied van de desktop user, de gebruiker die werkt met de grafische interface, dat is de groep die algemeen beschouwd wordt als de minst technisch aangelegde. Ontwikkelaars van bureautoepassingen doen grote inspanningen om de mooiste bureaubladen te maken die je ooit gezien hebt, of, als je dat wilt, om je Linux bureaublad er net zo te laten uitzien als je vroegere MS Windows of Apple werkstations. De laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van driedimensionele (3D) toepassingen en ondersteuning voor USB apparaten, single-click updates (met 1 muisklik) van je systeem en van de pakketten en zo verder. Er wordt geprobeerd om al deze aspecten in een voor iedereen begrijpbare vorm voor te stellen. Wat volgt is een lijst van enkele opmerkelijke voorbeelden; de sites hebben een heleboel schermafdrukken die je al een idee geven van wat Linux kan zijn:

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.