Save Our Future Today, a SOFT revolution/Afval/Papier

Uit Wikibooks
Save Our Future Today, a SOFT revolution
  1. Groenten-, Fruit- en Tuinresten
  2. Papier en Karton
  3. Glas
  4. Plastic en andere kunststoffen
  5. Textiel
  6. Metaal
  7. Water
  8. (Klein) Chemisch Afval
  9. Gevaarlijk Afval
  10. Huishoudelijke apparaten en overig afval
  11. Afvalverwerking
  12. Naar een Sociaal Ecologische Balans
  13. Toetsopdrachten

Ongeveer een kwart van alle afval bestaat uit papier- en kartonafval.
Gemiddeld gebruikt elke Nederlander tweehonderd kilo papier (waarvan vijfendertig kilo reclamedrukwerk) en karton per jaar (meer dan een halve kilo per dag) volgens gegevens uit 2003.
Wat doe jij met deze enorme hoeveelheid?
In tegenstelling tot de mening dat met de ontwikkeling van de Personal Computer het papier verbruik veel minder zou worden, wordt er steeds meer (print)papier verbruikt.
Men maakt te gemakkelijk even een afdrukje van de E-mail of andere (internet)informatie. Plak bij je standaard handtekening de tekst:

Print E-post alleen als het echt nodig is.

Ongeveer 70% van het nieuwe papier wordt tegenwoordig van ingezameld afvalpapier gemaakt. Nederland is een van de landen waar het meeste hergebruik van oud papier plaatsvindt. In steeds meer gemeenten wordt een rolcontainer aangeboden voor oud papier inzameling.
Gebruik anders een oude kartonnen doos (maximaal verhuisdoos formaat i.v.m. het gewicht (denk om de rug van jezelf en de ophaler*) en prop die vol. Doe het papier niet in een plastic zak want dan moet dat weer gescheiden worden.
Let op dat papier ook echt papier is. Vaak wordt papier of karton geplastificeerd. Je kan dat controleren door even te scheuren, dan merk je het (meestal) wel.
Leg op de ophaaldag geen los papier langs de weg met de kans dat het wegwaait (zwerfvuil).

Wel bij het oud papier Besparing
Kranten.
Dag-/Weekbladen.
Neem samen met je buren een abonnement, of meerdere verschillende en wissel ze na lezing uit. Tijdens vakanties verdwijnt dan je krant niet ongelezen bij het oud papier en je huis wordt ook dagelijks gecontroleerd. Plak een NEE–NEE sticker op je brievenbus als je geen huis-aan-huis kranten wilt.
Tijdschriften. Hetzelfde geldt eventueel voor tijdschriften die je na lezing kan doorgeven.
Reclamedrukwerk.
(zonder plastic)
Plak een NEE-JA sticker op je brievenbus als je geen reclamefolders wilt. Pak niet elk aangeboden foldertje aan (bekend zijn de beelden van beursbezoekers met plastic tassen vol folders).
Verpakkingen.
(zakken/doosjes)
Kies voor producten met zo weinig mogelijk verpakking, het gaat tenslotte om de inhoud. Koop indien mogelijk losse producten. Er bestaan (gelukkig nog steeds) natuurvoedselwinkels waar je zelf kunt uitscheppen in meegebrachte zakken, kies daarvoor.
Eierdozen. Sommige (natuurvoedsel)winkels verkopen losse eieren, zoek een boer in de omgeving of neem zelf kippen en (her)gebruik eierdozen tot ze versleten zijn.
Enveloppen. Gebruik geen envelop met zelfklevende sluiting. Dat geeft extra afval in de vorm van een kunststof stripje. Enveloppen zijn vele malen opnieuw te gebruiken. Plak een stikker over je adres (er bestaan speciale etiketten) of plak er een leuk plaatje op. Vergeet daarbij niet de eventuele code (een rij cijfers waarvan een aantal je postcode en huisnummer zijn) aan de onderrand door te halen anders leest een postrobotje jouw adres en krijg je je post terug. Je kan de envelop ook binnenstebuiten keren.
Kartonnen dozen. Gebruik ze voor opslag, vervoer van je boodschappen, afvoer van oud papier en knutseltjes (bijv. kijkdoos, sinterklaassurprise)
Telefoongidsen. Steeds meer mensen zoeken telefoonnummers digitaal. Zeg de papieren gids op: https://klantenservice.detelefoongids.nl/klantenservice/geen-gids-meer-ontvangen/830/
Boeken Boeken die je hebt gelezen kan je naar de kringloopwinkel brengen. Ook kan je ze 'op reis' sturen. Een leuke (gratis) manier om van de wereld een bibliotheek te maken. Meer daarover lees je op bookcrossing. Soms krijg je een berichtje van je boek vanuit de meest veraf gelegen landen.
Cadeaupapier.
(niet geplastificeerd)
Voorzichtig losmaken en opnieuw gebruiken. Soms is cadeaupapier bedrukt met leuke plaatjes die je ergens op kunt plakken (zie enveloppen).
Computervellen.
Printpapier.
Bewaar papier met een lege achterzijde als klad- of proef printpapier.
WC-rolletjes. Vraag in de laagste groepen van de basisschool of ze ze willen hebben. Kleuters maken de meest creatieve speeltjes van deze rolletjes.
Lege zeeppoederdoos. Van alle zeepverpakkingen is deze het beste. Je kunt ook zeep in een plastic fles kopen, maar dit levert afval op en datzelfde geldt voor een kartonnen navulpak. Daar zit namelijk een plastic binnenkant in. Een lege zeeppoederdoos mag gewoon bij het oude papier.
aanvulling?
NIET bij het oud papier Besparing
Ordners. Sloop het metaal eraf dan is het wel oud papier.
Vetvrij papier. Dit kan je vaak meerdere keren gebruiken.
Melk- en sappakken.
(hebben plastic binnenzijde)
Vouw de lippen open en gooi ze 'plat' in de grijze bak. Nog beter is melk en sappen in (statiegeld) flessen of potten te kopen.
Diepvriesverpakkingen. Soms (pizza's) zijn diepvriesproducten apart in plastic folie verpakt en bestaat de omdoos uit papier/karton, dit kan dan wel bij het oud papier.
Foto's. Wees spaarzaam met het (laten) afdrukken van foto's. Er worden erg veel chemicaliën gebruikt. Als je digitaal fotografeert bekijk ze dan eerst op je computer en maak een kritische keus welke je op 'papier' wilt.
Behang. Gebruik resten voor niet belangrijke ruimtes (kasten) of als kastplank papier. Resten behang zijn ook prachtig teken/verf papier voor de kinderen.
Schuurpapier. Vooral als je verfresten wegschuurt, loopt het schuurvlak snel vol. Vooral met schuurmachines is dat het geval omdat door de wrijvingshitte de verf smelt en een harde, gladde laag vormt waardoor het schuurpapier onbruikbaar wordt. Leg het papier enige tijd in een bodempje terpetijn zodat de verfresten oplossen, dep het droog en het is weer (even) bruikbaar.
Wegwerpluiers. Gebruik wasbare luiers, van katoen, bamboe of hennep die meerdere malen gebruikt kunnen worden.
Gebruikt keuken- en wcpapier. Om rioleringen (en zuiveringen) te ontlasten(!) en verstoppingen te voorkomen is het beter een emmer op het toilet te zetten en het regelmatig te legen in de grijze container. Leg er (oude) plastic zakjes bij voor maandverband of tampons.
Navulpak van bijv. vloeibare zeep. In een navulpak zit een plastic binnenkant.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.