Inleiding MediaWiki/Wat zie ik op een wiki-pagina
Op een wiki-pagina staat natuurlijk een artikel. Dat is het grootste deel van de pagina. Daaromheen zie je nog een aantal andere onderdelen:
- het zoekveld (zie afbeelding: a)
- tabbladen bovenaan het tekstvak (b)
- de linkerkolom, die dient om te navigeren door de website (c en d)
- bovenaan rechts je persoonlijke gebruikerspagina's (e)
- helemaal onderaan de pagina een balk waarin wat algemene informatie staat over de wiki.
Het zoekveld
[bewerken]Hier kun je een woord intypen waarover je informatie zoekt. Als je op "Artikel" (of "OK") klikt, krijg je de pagina te zien, maar dat werkt alleen als je precies de goede naam in hebt getikt. Als je het niet zeker weet, kun je op "Zoeken" klikken, dan krijg je een lijst met pagina's waarin jouw zoekterm voorkomt.
Er zijn nog andere manieren van zoeken op een wiki. Zie hiervoor het hoofdstukje Zoeken.
De tabbladen
[bewerken]Bij elk artikel krijg je automatisch een aantal tabbladen te zien. Als je erop klikt, zie je dat de inhoud van het scherm verandert. Er is een verschil in het aantal tabjes dat je ziet wanneer je niet aangemeld bent en wanneer je wel aangemeld bent.
Zonder aan te melden
[bewerken]Artikel
[bewerken]Onder deze tab vind je - de naam zegt het al - het artikel zelf. Maar bij alle wiki's vind je naast het artikeltabje nog een aantal andere tabs, die het artikel tot een echt wiki-artikel maken.
Overleg
[bewerken]Hier horen opmerkingen thuis over de tekst of de inhoud van het artikel. Soms zijn die pagina's leeg, omdat er gewoon niet getwijfeld wordt aan het artikel. Maar bij andere artikelen is de overlegpagina vele malen langer dan bij andere, omdat het bijvoorbeeld een heel omstreden politiek onderwerp is. Maar af en toe wordt er ook heel lang gepraat over de juiste spelling van een paginatitel.
Bewerk (of edit)
[bewerken]Dit is het scherm waar je het artikel kan bewerken. Zie het hoofdstuk "Bewerken". De bewerkingspagina is een essentieel onderdeel van een wiki: als je niet kunt bewerken, is het ook geen wiki! Veel mensen die vaak met wiki werken, gaan die knop enorm missen wanneer ze op een andere website zijn.
Geschiedenis
[bewerken]Dit is een heel belangrijk onderdeel van een wiki. Op de geschiedenispagina van een artikel zie je:
- Alle versies van de tekst, herkenbaar aan een klikbare link met datum en tijd
- Wie een versie heeft veranderd; er staat een klikbare link naar de gebruikersnaam of het IP-nummer van de schrijver
- Een knop "Vergelijk geselecteerde versies". Door de gewenste versies te selecteren en op de knop te klikken, verkrijg je een overzicht van de veranderingen die tussen de twee versies hebben plaatsgehad.
- Een link "huidig", deze vergelijkt in één klik de versie waar de link voor staat, met de huidige (meest recente) versie.
- Een link "vorige", deze vergelijkt in één klik de huidige (meest recente) versie met de voorgaande versie.
In de GNU/FDL-licentie waar Wikipedia onder valt staat dat je de geschiedenis van een artikel altijd moet bewaren. Alle versies en alle auteurs (schrijvers) van een artikel blijven dan ook altijd op Wikipedia staan. Een gewone gebruiker kan daarom niets verwijderen, dat kan alleen een moderator.
Na aanmelden
[bewerken]Wijzig titel
[bewerken]Als je bent aangemeld, kun je de titel van een pagina wijzigen. Dat gaat heel gemakkelijk: je typt de nieuwe naam in, en klik op "Verplaats pagina" en het is klaar. De pagina met de oude titel wordt vanzelf een "redirect" naar de nieuwe pagina, zodat links niet doodlopen, maar worden "doorverbonden".
PAS OP: denk goed na waar je mee bezig bent. Bedenk dat er ook pagina's zijn die naar het artikel verwijzen. Als je de titel van een pagina wijzigt, moet je dus eigenlijk alle links in de verwijzende pagina's ook veranderen. Dat kunnen er soms honderden zijn! Als je niet zelf het artikel bent begonnen, is er een hele grote kans dat iemand anders het niet eens zal zijn met je titelwijziging.
Volg
[bewerken]Een volglijst is heel praktisch als je pagina's in de gaten wilt houden die jou bijzonder interesseren, of waar je aan meegeschreven hebt. Je krijgt hem alleen te zien als je aangemeld bent, en alleen dan kan je ook artikelen toevoegen.
Het enige wat je hoeft te doen is op het tabje "Volg" (of "Watch") te klikken, en de pagina staat op je volglijst. Klik je nu rechtsboven in het scherm op de link "Volglijst", dan krijg je alle laatste wijzigingen te zien van de artikelen op je volglijst. Zo kun je dus altijd zien of er nieuws is, maar ook of er bijvoorbeeld vandalisme is gepleegd op pagina's.
De linkerkolom
[bewerken]In de linkerkolom staat een aantal links, die naar handige pagina's op een wiki verwijzen. Ze kunnen per wiki verschillen, maar hieronder staan een paar speciale links uitgelegd.
Recente wijzigingen
[bewerken]Hier vind je een lijst van alle laatste bewerkingen die hebben plaatsgevonden. Op Wikipedia zijn dat er erg veel, en het kan interessant zijn om te kijken wat er van minuut tot minuut allemaal gebeurt. Ook als je weet dat iemand een tekst gaat plaatsen, kun je de verandering in de Recente Wijzigingen zien verschijnen.
Referenties
[bewerken]De link "Referenties" gebruik je wanneer je wilt zien welke pagina's linken naar het artikel dat je aan het bekijken bent. Dit is een enorm handige functie wanneer je meer wilt weten over een onderwerp. Je ziet als het ware het "verband" waarin het artikel staat.
Ook is het heel handig om erachter te komen welke links je moet veranderen wanneer je de titel van een artikel hebt veranderd (zie Wijzig titel, hieronder).
Volg links/Verwante wijzigingen
[bewerken]Als je op deze link klikt, krijg je een lijst te zien met alle recente wijzigingen van de interne links die er in het artikel zitten. Ze staan in een lijst, op de volgorde waarin de laatste wijziging werd aangebracht. Eigenlijk doet deze link dus precies het omgekeerde van de Referenties-link.
Pagina A --> --> Pagina V Pagina B --> --> Pagina W Pagina C --> verwijzen naar: Pagina M: verwijst naar --> Pagina X Pagina D --> ^ ^ --> Pagina Y Pagina E --> | REFERENTIES VERWANTE WIJZIGINGEN | --> Pagina Z (OF "VOLG LINKS")
Upload
[bewerken]Deze link kun je volgen als je afbeeldingen toe wilt voegen aan de wiki. Zie daarvoor verder hoofdstuk Uploaden.
PAS OP: Op foto's, tekeningen en schilderijen zit vaak auteursrecht. Wees dus heel voorzichtig met het uploaden van afbeeldingen, en lees heel goed wat er op de upload-pagina staat voordat je een afbeelding op wiki zet!
Speciale pagina's
[bewerken]Op de link "Speciale pagina's" vind je alle systeempagina's van de wiki die je bezoekt. Als je net begint op een wiki, snap je misschien nog niet waar ze allemaal voor zijn, maar het is goed om te weten dat dit een plek is waar je ook naar informatie kan zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een lijst krijgen van de kortste artikelen, maar ook een lijst met alle gebruikers van de wiki. Kijk maar eens rond.
Bron(nen): |
|