Inleiding MediaWiki/Wat betekent wiki?

Uit Wikibooks
Inleidend
Wat betekent wiki? Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Namen Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Wikiquette Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Auteursrecht Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Aanmelden Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Wat zie ik op een wiki-pagina Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Pagina's bewerken
Bewerken Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Links Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Schuin/vetgedrukt Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Tussenkopjes Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Lijsten Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Uploaden Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Afbeeldingen In ontwikkeling. Revisiedatum: onbekend
Tabellen Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Categorieën Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Naamruimten Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Extra info
Zoeken Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Wikimedia Commons In ontwikkeling. Revisiedatum: onbekend
Vandalisme Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Moderator Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Woordenlijst Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Meer info op Wikipedia

'Wiki' komt van het Hawaïaanse woord "wiki wiki" en betekent "snel, vlug, beweeglijk". Als je al bekend bent met wiki's zul je meteen snappen waarom dit een goede naam is. De veranderingen die worden opgeslagen in een wiki, zijn meteen zichtbaar op internet.

De naam 'wiki' wordt gebruikt voor zowel de software als het project waar het voor gebruikt wordt. De computerprogrammatuur is geschreven om het mogelijk te maken om allerlei mensen samen aan een stuk tekst te laten werken. De inhoud van wiki's is meestal vrij te bewerken. Wikipedia is het bekendste voorbeeld van een wiki, maar een wiki hoeft niet per se een encyclopedie te zijn.

Er worden verschillende namen gebruikt met "wiki" erin, wat een beetje verwarrend kan zijn. Zie Namen voor een uitleg van de verschillende betekenissen van "wiki".

Kenmerken van wiki's[bewerken]

Samenwerking[bewerken]

Wiki draait om samenwerken aan een tekstje, via hetzelfde computerprogramma. Het programma staat op een server, en alle tekst wordt centraal opgeslagen. Wiki kan draaien op een internetserver, maar ook op een besloten netwerk.

Er is geen beheerder die vooraf bijdragen moet goedkeuren, en elke deelnemer aan een project kan de tekst plaatsen die hij wil. Op de overlegpagina's bij alle artikelen kun je met mensen overleggen, zodat de artikelen mooi en goed te lezen blijven. Zo kom je samen met anderen tot een werkstuk. Dat betekent soms wel dat je bijdrage aan een artikel weer wordt verwijderd, omdat anderen het er niet mee eens zijn.

Versies[bewerken]

Een wiki houdt van alle pagina's alle versies bij. Dat betekent dat je altijd kan terugzoeken wie welk stukje geschreven heeft. Ook kun je daarom heel gemakkelijk een oude versie terugzetten, en door de verschillende versies heen bladeren om te zien wat er in de loop van de tijd is veranderd.

Wiki-gemeenschap[bewerken]

Op een wiki werk je zelden alleen. Er zijn nog vele anderen die bezig zijn met hetzelfde project. Daarom maak je deel uit van een wiki-gemeenschap (community). Het gemeenschapsgevoel is een van de belangrijkste drijvende krachten achter wiki's. Zonder gemeenschap is een wiki bijna niet op te zetten en te onderhouden.

Alle gebruikers van een wiki zijn samen verantwoordelijk voor de invulling van het project. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen helpt de wiki netjes te houden.

Gebruikersgemak[bewerken]

De bewerkingen die mensen schrijven, worden meteen opgeslagen en kunnen ook direct door anderen bekeken worden. Het kan dus zijn dat iemand anders vlak daarna verder gaat waar jij gebleven was. Bovendien hoef je geen speciale taal te leren, alles wat je wilt doen kan door middel van het intypen van een paar eenvoudige tekens, of door het gebruiken van de werkbalk boven het bewerkscherm.

Hierdoor werkt een wiki heel doorzichtig en gemakkelijk. En de inhoud kan heel snel veranderen, daarom dus de naam Wiki! De beste manier om erachter te komen wat het leuke is aan een wiki, is door er gewoon mee te gaan werken.


==Bronnen==
Bron(nen):
  • De informatie op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is geheel of gedeeltelijk afkomstig uit "Handleiding Websitemaker Beta-tester" op kennisnet.wikia.com, en is samengesteld door Marjon Bakker De handleiding is vrijgegeven onder de GFDL.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.