In mensentaal/Server

Uit Wikibooks
Dit artikel is onderdeel van de serie In mensentaal.

Wat is een server?[bewerken]

In de computerwereld wordt de term "server" op twee manieren gebruikt. Enerzijds op de correctere manier om een programma aan te duiden dat communicatie met andere programma's mogelijk maakt, anderzijds om bepaalde computersystemen aan te duiden die speciaal gemaakt zijn om aan hoge verwerkingseisen te voldoen.

Serverprogramma[bewerken]

In essentie is een "server" niet meer dan een computerprogramma dat wacht op aanvragen van informatie die komen van andere programma's.

Om communicatie mogelijk te maken tussen verschillende programma's (en tussen computers, netwerken, ...) zijn er in de loop van de computergeschiedenis verschillende ontwerpen verzonnen. Een van de meest gebruikte, is het zogenaamde "client-server" model.

Dit model gaat ervan uit dat een computerprogramma, de server, wacht op aanvragen van andere computerprogramma's, de clients. Serverprogramma's zijn bijgevolg niet anders dan alle andere computerprogramma's, zij kunnen op elke computer worden opgestart. Ook clientprogramma's zijn gewone programma's. Elke client is ontworpen om samen te werken met een welbepaald soort server. De taal die onderling wordt gebruikt noemt men het communicatieprotocol. De communicatie kan gebeuren tussen programma's op 1 pc, tussen verschillende pc's in een netwerkje, over het internet, ... Het is niet echt van belang over welk medium wordt gecommuniceerd.

Het bekendste voorbeeld van een client-serverapplicatie is wel het webbrowsen. Hierin is jouw webbrowser (Internet Explorer, Firefox, ...) de client. Een bepaalde uitbater van een website heeft ergens een computer staan waar een server programma op is gestart. Je kan met die computer verbinding krijgen door zijn adres mee te delen aan je client (bv http://nl.wikibooks.org intypen in de adresbalk). Als je dan de pagina ophaalt vraagt jouw webbrowser aan het serverprogramma op die andere computer de gegevens van de bepaalde webpagina op. De server ontvangt deze aanvraag en genereert volgens de aanvraag de nodige gegevens die hij terugstuurt naar het clientprogramma. Het is dan de taak van de client om deze gegevens mooi te presenteren aan de gebruiker.

Ook het bekende MSN-messengerprogramma werkt met het client-servermodel. Het MSN-programma op jouw computer verbindt met het serverprogramma van Microsoft, dat draait op een computer van Microsoft. Als je een berichtje naar iemand stuurt, gaat dat eerst naar de server. Deze kijkt dan voor wie het berichtje is en stuurt dan dat berichtje door naar de client van die bewuste persoon, of meldt jouw client dat de persoon niet bereikbaar is.

Er zijn nog tal van andere voorbeelden: Mailservers en clients, internetradioaanbieders, ...

Een server is dus een programma dat informatie op een gecontroleerde manier ter beschikking stelt aan programma's die dat wensen. Het "bedient" de klanten (clients) dus letterlijk met wat zij wensen.

Serverhardware[bewerken]

Wikimedia server computers

Een serverprogramma kan op elke computer draaien, maar het zal duidelijk zijn dat een populaire website bijvoorbeeld heel veel aanvragen voor informatie krijgt van heel veel verschillende clients. Dit stelt ook hoge eisen aan de computer waarop het programma draait.

Voor professionele informatiebedeling worden er computersystemen ontworpen die aan deze hoge eisen proberen te voldoen. In de regel hebben zij meer geheugen, meer opslagruimte, meer rekenkracht (meer GHz) en duurdere gespecialiseerde hardware die vaak moderner is dan in gewone PC's wordt gevonden. Zo waren de nu veel besproken 64-bit processoren reeds enige tijd in gebruik bij server computers lang voor zij de pc-markt binnen drongen. Daarnaast heeft een server vaak niet meer dan de hardware die echt benodigd is. Zo heeft deze vaak geen geluidskaart of een oude videokaart. Server computers hebben ook vaak een andere behuizing zodat zij in speciale ruimtes (datacentra) in rekken (zogenaamde racks) kunnen worden gestapeld naast tientallen andere servers.

Servers zijn dus gewoon computers ontworpen om serverprogramma's te draaien die hoge eisen aan de hardware stellen. Je zal als particulier gewoonlijk nooit een aankoop van een server moeten overwegen. Wat wel soms wordt gedaan is dat hostingbedrijven beperkt gebruik van servers verhuren, dan is het misschien wel interessant eens te kijken op welke serverhardware de diensten worden aangeboden.


Was dit artikel toch nog niet duidelijk genoeg, klik boven het kader van dit artikel of hier dan op "bewerk" en plaats je opmerkingen of vragen.



 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.