Gitaar/Inleiding & inhoud/Waar let ik op bij het kopen?

Uit Wikibooks

Bij de aankoop van je eerste gitaar kun je best vooraf enige keuzes maken.

Akoestisch of elektrisch?[bewerken]

Wil je vooral een instrument dat je overal wil naartoe zeulen om jezelf te begeleiden, dan is een akoestische gitaar de beste keuze. Moet je instrument veel volume hebben, dan kun je best een westerngitaar kiezen, een met stalen snaren dus. Voor klassieke gitaar en voor flamenco is eigenlijk alleen een 'klassieke' gitaar met nylon snaren een optie. Anders maakt het niet veel uit; kinderliedjes, folksongs, blues, rock enz. kun je op gelijk welke gitaar spelen.

Kies je voor een elektrische gitaar, dan moet je minimaal ook een versterker erbij kopen. Voor een oefenversterker betaal je ongeveer 50 à 60 euro (bijvoorbeeld: Fender frontman 10G). Daarnaast is er ook fantastische amp simulator software zoals Guitar Rig, Amplitube, Line 6 of TH3 van Overloud, en dan heb je alleen een computer met een gitaarinterface nodig. De elektrische gitaar hoor je voornamelijk bij pop, blues, rock en metal, maar niemand zal je tegenhouden om er ook bijvoorbeeld Bach op te spelen!

Wat is je budget?[bewerken]

Tegenwoordig zijn er al zeer behoorlijke gitaren, akoestisch of elektrisch, die je voor circa 50 euro kunt kopen. Je kunt ook kiezen voor een tweedehandse gitaar uit een hogere prijsklasse, maar dan riskeer je wel om opgezadeld te raken met een gitaar met een kromgetrokken hals of ander mankement. Vanaf ongeveer 100 euro heb je al kwalitatief goede, massief gebouwde gitaren. Wil je geen risico lopen, kies dan voor bekende merken.

De beste akoestische gitaren hebben een bovenblad uit massief hout. Een bovenblad uit sparrenhout (“spruce”) klinkt helderder dan een exemplaar uit ceder, dat dan weer wat warmer klinkt. Aan jou de keuze. Ga naar de winkel en laat iemand op enkele gitaren spelen, ga gewoon af op je gehoor.

Bespeelbaarheid[bewerken]

Het is belangrijk om de gitaar in de winkel eens beet te nemen. Is de gitaar in balans? (Gibson SG's hebben bijvoorbeeld de neiging om 'kopzwaar' te zijn - sommigen vinden dit vervelend). Is de toets niet te breed, de hals niet te dik voor je linkerhand? Is de (elektrische) gitaar in het algemeen niet te zwaar voor je? Gewichten variëren tussen 3,5 kg en 5 kg, of meer. Hou er rekening mee dat die mooie Gibson Les Paul als een blok aan je nek hangt :) Een lichtere elektrische gitaar is bijvoorbeeld de Fender stratocaster of de Hagstrom ultra swede.

Een belangrijke factor bij de bespeelbaarheid is de actie van de snaren, waarmee de hoogte van de snaren wordt bedoeld. Laat je gitaar afstellen als de snaren te hoog boven de toets liggen en je moeite hebt om ze in te drukken. Wat je ook kunt proberen, is een lichtere set snaren opleggen, die spelen ook lichter en soepeler. Overigens is een hoge actie niet altijd slecht. Sommige gitaristen verkiezen dit boven een lage actie, omdat het veel meer volume oplevert. Chuck Berry, bijvoorbeeld, speelt op elektrische gitaren (vaak op een semi-akoestische Gibson ES-335) met een hoge actie. Metalgitaristen spelen dan weer typisch met een bijzonder lage actie, waarbij de snaren soms bijgeluiden maken doordat ze de frets raken. Bij de akoestische spelers spelen klassieke gitaristen met een hogere actie dan flamencogitaristen.

Als je een gitaar koopt, zou je erop moeten letten of de snaren nergens 'buzzen', ongewenste geluiden maken doordat ze tegen een fret aan trillen. In dat geval zou de actie moeten verhoogd worden. Dit kan door het zadel/ de kam te verhogen, iets dat bij een elektrische gitaar eenvoudiger is; bij een akoestische gitaar moet je het zadel vervangen door een hoger exemplaar. Nog een mogelijkheid om de actie te verlagen of te verhogen, is het bijstellen van de kromming van de hals, maar dat is nogal een riskant zaakje. Laat dat liever over aan iemand die daar verstand van heeft.

Doe aan research![bewerken]

Heb je al enkele knopen doorgehakt, dan kun je het internet op om 'reviews' te lezen over de gitaar die je voor ogen hebt. Probeer ook te weten te komen waar je je gitaar het goedkoopst op de kop kunt tikken.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.