Cascading Style Sheets/Inleiding

Uit Wikibooks

CSS

CSS toepassen
  1. Inline CSS
  2. Embedded CSS
  3. Linked CSS
Opmaak
  1. Tekstopmaak
  2. Alineaopmaak
  3. Kleur
  4. Borders
  5. Nieuw in CSS3
Appendices
  1. Properties
  2. Zie ook

Cascading Style Sheets (afgekort: CSS) zijn bedoeld om de opmaak van een webpagina te definiëren. HTML is oorspronkelijk bedoeld om tekst weer te geven, maar door de ontwikkeling van internet werd de behoefte naar mooiere pagina's groter en werden HTML elementen gebruikt om de tekst ook op te maken. Om de opmaak weer te scheiden van de inhoud, zodat deze onafhankelijk van elkaar eenvoudig aan te passen zijn, heeft W3C (World Wide Web Consortium) CSS geintroduceerd. Ondanks dat W3C enkel aanbevelingen doet, worden deze aanbevelingen toch in acht genomen door ontwikkelaars van browsers en websites.

Inleiding[bewerken]

CSS neemt een steeds belangrijkere plaats in bij het ontwerpen van website's. In de strict-doctypes van HTML 4.01 en XHTML is het gebruik van HTML-elementen voor de opmaak al behoorlijk aan banden gelegd.

Een aantal voordelen van het gebruik van CSS:

  • Minder bandbreedte nodig; de stylesheet wordt namelijk in de cache opgeslagen van de gebruiker. Een pagina laadt dus sneller omdat de pagina zelf ook nog eens minder code bevat.
  • De scheiding van inhoud en opmaak maakt de opbouw en onderhoud van webpagina's makkelijker.
  • CSS biedt meer mogelijkheden dan opmaak in de HTML.
  • User agent-specifiek. CSS biedt de mogelijkheid stijlen aan te bieden per user agent. Zo kun je een speciale opmaak samenstellen voor degenen die uw site bezoeken met een palmtop, of uw site tonen met een projector.
  • Mogelijkheden voor meerdere stijlen. Zo kun je voor mensen één hoofdstijl opgeven, maar daarnaast ook verscheidene alternatieve stijlen aanbieden.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.