Wikijunior:Tijdreizen door Apeldoorn

Uit Wikibooks
Ga naar: navigatie, zoek

Crystal 128 trashcan full.png   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Deze pagina of afbeelding past in deze vorm niet binnen Wikibooks. De pagina is daarom aangedragen op de verwijderlijst.

Hier is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor verwijderingsnominatie te vinden. Na plaatsing op de verwijderlijst blijft dit artikel een maand staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Van gehucht tot plaats

Het dorp Apeldoorn is gesticht vlak voor het jaar 800 als een aantal huisjes en boerderijen. Stadsrechten heeft Apeldoorn nooit gekregen, hoewel sommigen misschien denken dat Apeldoorn wel een stad is. Tot de zeventiende eeuw is Apeldoorn een klein dorpje gebleven, totdat stadhouder Willem III paleis het Loo bouwde. Vanaf toen begon Apeldoorn te groeien tot de plaats die het nu is met ruim 150.000 inwoners. Huize Oranje heeft in Apeldoorn gewoond tot de dood van koningin Wilhelmina. Alleen prinses Margriet woont er nu nog.

Apeldoorns kanaal

Om de industrie in Apeldoorn op gang te helpen en de handel te vergroten, besloot de gemeente Apeldoorn een kanaal te graven dat loopt van Dieren door Apeldoorn heen naar Hattem, waar het aan beide kanten in de IJssel uitstroomt. Het kanaal van Apeldoorn naar Dieren deed dienst van 1868 tot 1962, het kanaal van Apeldoorn naar Hattem van 1829 tot 1972. De reden dat het Apeldoorns kanaal gesloten werd kwam doordat de schepen te breed werden om nog door het kanaal te kunnen varen, en deels door de aanleg van een spoorweg in 1876.

Apeldoorn in de jaren 1940

Gedurende de Duitse bezetting van 1940 tot 1945 hadden de Duitsers Apeldoorn als hoofdkwartier gebruikt, waaruit Duitse militaire operaties en politieke beslissingen in het veroverde Nederland werden geleid. In 1943 hebben de Duisters een Joods-Psychiatrisch centrum ontruimd en de cliënten naar Auschwitz gedeporteerd.

Geallieerde troepen, voornamelijk Canadezen, probeerden op 16 april 1945 Apeldoorn te bevrijden. Die avond kwamen de Canadezen niet verder dan het kanaal, en maakten zich gereed voor de verdere bevrijding, de volgende dag. Wat de Canadezen niet wisten was dat de Duitsers die nacht al aan het terugtrekken waren. Om zware beschietingen te voorkomen waarbij ook zeker onschuldige burgers zouden sneuvelen, staken twee verzetsstrijders 's nachts het bewaakte kanaal over om de geallieerde troepen in te lichten over het Duitse vertrek. Op 17 april 1945 was Apeldoorn officieel bevrijd.

In 1946 vloog een stuntvliegtuigje in de gymzaal van een middelbare school. De piloot, gymleraar, en het grootste deel van de klas die op dat moment les had kwamen om het leven. Ook de moeder van de piloot zou door het ongeval aan een hartaanval overleden zijn, hoewel zij niet op de plek van ongeval aanwezig was. Op het kerkhof langs de Soerenseweg in Apeldoorn staat nu een monument dat gewijd is aan deze ramp.

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.