Geo-visualisatie/Overige informatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
:* [http://www.bp.com/sectiongenericarticle.do?categoryId=9014401&contentId=7028509 Environmental mapping tool van BP] Goed om te zien hoe hier een simpele, gebruiksvriendelijke GIS, wordt gebruikt om op mondiale schaal aan te tonen richting klanten/aandelenhouders of BP in mileukundig gezien omstreden gebieden opereert of niet. De site toont zeer goede thematische kaarten, communicatief/cartografisch zeer sterk gezien de doelgroep en gezien het mondiale schaalniveau. Wat wel de vraag is of lezers niet verkeerde detailconclusies gaan trekken over individuele locaties.
:* [http://del.icio.us/bartvanbossuyt/kaart 'Delicious kaarten'] Enkele kaartvoorbeelden, zoals meest recente (!) blikseminslagen, verspreiding van Aids, aardbevingen en dergelijke.
:* [http://www.alterra.wur.nl/NL/onderzoek/Werkveld+Geoinformatie/HGN/ Historisch grondgebruikskaarten Nederland] door Alterra / Wageningen Universiteit en Researchcentrum
:* [http://nl.wikibooks.org/wiki/Historische_atlas Historische Atlas op Wikibooks] (Nederlandstalig) en [http://commons.wikimedia.org/wiki/Historical_atlas Historische Atlas op Wikimedia Commons] (Engelstalig). hetHet leuke van deze (steeds groeiende) site met voorbeeld kaarten, is dat er ook kaarten in zitten die - onder de GNU-licentie - gebruikt kunnen worden, omdat dat blanco / topografische / geografische kaarten zijn, dus zonder labels en thema. De weergegeven landen kan je zelf een kleur geven. Zelfs zonder GIS kan je deze rasterformaten gebruiken via tekenprogramma's.
:* [http://www.itc.nl/library/Papers_2004/n_p_art/kraak_geo.pdf Geo-visualisatie] Aan de hand van een kaart van de tocht van Napoleon naar Moskou in de winter van 1813 ('misschien wel de mooiste statistische grafiek ooit') wordt de term geo-visualisatie in al zijn verschijningsvormen uitgelegd.
:* [http://www.geografiek.nl/anderen/geoconomie/ Interactieve (wereld)kaarten] Van het Ministerie van Economische Zaken. Economische gegevens op een wereldkaart, mooi vormgegeven (Flash-techniek), simpele maar doeltreffende functionaliteit. Onder andere is een anamorfose te zien; een cartogram waarbij de vorm van een land behouden blijft, maar de grootte evenredig is met een bepaalde grootte; in dit geval het bruto nationaal product.
:* [http://www.census.gov/population/www/cen2000/atlas.html Mapping Census 2000: The Geography of U.S. Diversity] Prachtige voorbeelden van thematische kaarten uit de Atlas van de volkstelling in de VS van 2000.
:* [http://www.bereikbaarheidskaart.nl/ Nationale Bereikbaarheidskaart] Interactiev Viewer waarmee je onder andere voor elk gewenst verkeerssituatie (zonder files, met files, nu of in 2020) voor elk gewenst punt in Nederland een bereikbaarheidskaart kan samenstellen; je ziet onmiddelijk welke plaatsen jij in Nederland kan bereiken binnen 10, 30, 60 of 120 minuten.
:* [http://www.alterra.wur.nl/NL/onderzoek/Werkveld+Geoinformatie/HGN/ Historisch grondgebruikskaarten Nederland] door Alterra / Wageningen Universiteit en Researchcentrum
:* [http://www.zorgatlas.nl/ Nationale Atlas Volksgezondheid]. Site van het RIVM.
:* [http://oddens.geog.uu.nl/index.php Odden's Bookmaks] De Universiteit Utrecht toont hier inzage in vele oude en nieuwe kaarten
:* [http://www.lib.utexas.edu/maps/ Perry-Castañeda Library Map Collection] Prachtige, uitgebreide en actuele kaartenverzameling op regionale en wereldschaal. De meeste kaarten in deze collectie bevinden zich in het publieke domein; gebruik, kopiëren voor eigen en commercieel gebruik is toegestaan. Wel wordt verzocht de bron te vermelden: "Courtesy of the University of Texas Libraries, The University of Texas at Austin".
:* [http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/index.html Worldmapper] Wereldkaarten met veel 'anamorfoses'; laat je 'mental map' maar op zijn kop zetten met deze kaartvoorbeelden. Hier zie je hoe groot de wereld echt is als je niet naar het oppervlakte van een land kijkt!
:* [http://mapinfoserver.fmg.uva.nl/Documentatie/toepassingen2006.pdf Toepassingen van GIS] Universiteit van Amsterdam, Stedelijke GIS-voorbeelden. Overwegingen worden middels kaarten en GIS-analyses toegelicht op het gebied van cartografie en geo-informatie.
2.383

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu