Elektronica/Passieve componenten/Weerstand: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Wijzigingen door 81.82.235.3 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Nijdam
k (Wijzigingen door 81.82.235.3 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Nijdam)
[[Afbeelding:Resistor_symbol_Europe.svg|Weerstandssymbool]]
 
== De wet van ohmOhm ==
 
Weerstand is een grootheid die meestal met het symbool ''R'' aangeduid wordt. De eenheid waarin weerstand wordt uitgedrukt is de ohm, met als symbool Ω (de Griekse hoofdletter Omega). Weerstand staat rechtstreeks in verband met de spanning en de stroom doorheen een circuit volgens "de wet van Ohm", genoemd naar Georg Ohm. Die wet zegt dat de stroom door een circuit recht evenredig is met de aangelegde spanning. de constante verhouding tussen spanning en stroom is de weerstand:
Om hier wat meer voeling mee te krijgen, is het aangeraden enkele oefeningetjes te maken:
 
{{Vragen|
 
|vragen=
* Hoe groot is de stroom door een schakeling met bronspanning '''U''' van 5V geschakeld met een weerstand '''R''' van 470 Ω?
 
Je kan je eens oefenen met deze vraagjes. Als je niet direct de oplossing vindt teken je best eens een schema van het circuit.
 
{{Vragen|
|vragen=
# Je hebt vier lampjes met elk een weerstand van 1kΩ parallel aangesloten op een 9V bron. Hoeveel is de totale weerstand van de schakeling?
# Hoe groot is de stroom door elk lampje en door de volledige schakeling in de bovenstaande opstelling?
# Verklaar waarom de vier lampjes parallel aangesloten op een bron even fel branden (indien de bron dit aankan) dan één lampje aangesloten op die bron. Waarom is dat bij een serieschakeling niet het geval?
# Je hebt een kleine 5V spanningsbron die maximum 22mA stroom kan aanbieden, indien de stroom hoger is zal de bron kapot gaan. Toen er een elektrisch apparaatje op aangesloten was vloeide er 15 mA doorheen de schakeling. Een roekeloze gebruiker sluit parallel op de ene verbruiker een tweede belasting aan met een weerstand van 1kΩ. Zal de bron blijven werken?
# Een geleider heeft een weerstand van 0,6Ω. Door een onoplettendheid wordt deze parallel op een verbruiker met een weerstand van 10kΩ aangesloten. Hoe groot zal de totale weerstand van de schakeling zijn (de weerstand van de overige geleiders is opgenomen in de weerstand van de verbruiker)? Wat is theoretisch de stroom doorheen de schakeling bij een bronspanning van 12V?
}}
 
== Gemengde schakelingen ==
10.553

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu