Wikibooks:Wachtruimte/Computerarchitectuur/Dataweergave: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
==Hexadecimaal stelsel==
Het hexadecimaal stelsel wordt ook wel het zestientallig stelsel genoemd. Dit omdat de basis uit zestien in plaats van tien tekens bestaat. Welk zes zijn er dan aan 0 tot en met 9 toegevoegd vraag je je af. Omdat er geen andere nummerscijfers zijn die voor deze weergave te gebruiken zijn, gebruikt men de letters A tot en met F. De tekens van het hexadecimale stelsel zijn dus als volgt.:<br/>
0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F
 
Hierbij vertegenwoordigen A - F de waarden 10 - 15. We zullen weinig stil staan bij het rekenen met deze getallen,. zeZe worden alleenvoornamelijk vermeld omdat geheugenadressenhexadecimale ingetallen devoor computereen wordenmens weergegevenoverzichtelijker inzijn dan al die nullen en enen van het binaire stelsel, en er een eenvoudige relatie is tussen hexadecimale waardengetallen en binaire.
 
De computer is echter alleen in staat om te werken met binaire waarden, nullen en eenen. De hexadecimaleHexadecimale getallen moetenkunnen dusgemakkelijk worden omgezet naar binaire getallen en omgekeerd. Het eerste wat hierbij opvalt, is dat de waarden die met een positie in een hexadecimaal getal kankunnen worden weergegeven, looptlopen van 0 tot en met 15. Dit komt overeen met de minimale en maximale waarde van een getal van vier posities in het binaire stelsel, te weten 0000 (0) tot 1111 (15). Met andere woorden, iedere positie in een hexadecimaal getal is te vervangen metdoor vier posities in een binair getal, of vier bits.
 
Om nog iets meer nadruk te leggen op deze relatie die vooral bij een computer van belang is. Een byte is 8 bits, of twee hexadecimale getallen. Voor alle vormen van opslag op de computer is de byte de kleinste eenheid. Dit betekent dat je alle waarden op je computer zowel in hexadecimaal als in binair kan weergeven en de enige stap is het vervangen van iedere 0 tot F door vier bits is.
 
 
2.408

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu