Overklokken/Koeling: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ACiDcHaOZ (overleg | bijdragen)
Pagina aangemaakt: "Het is uiterst belangrijk om de pc te voorzien van een goede koeling. Zoals in de inleiding te lezen is ontstaan er bij het overklokken grotere temperaturen dan bij een standaar..."
 
ACiDcHaOZ (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4: Regel 4:


[[Afbeelding:Mobo123.JPG]]
[[Afbeelding:Mobo123.JPG]]

Om nog meer uit uw PC te halen kunt u overwegen om voor een alternatieve koeling te kiezen. De laatste jaren is de warmteontwikkeling gestegen van de processoren door de hogere klokfrequenties. In veel gevallen is het zo dat de hardware wel verder overgeklokt kan worden, maar dat de warmte dat niet toelaat. Daarom is vanuit de tweakerscultuur een aantal alternatieven bedacht die ik u niet wil onthouden.

Waterkoeling
Waterkoeling is een zeer populaire manier van alternatieve koeling in het heden. Wat zorgt dat water een hoge koelingsgraad heeft is te danken aan de hoge soortelijke warmte. Soortelijke warmte is de hoeveelheid energie die er per massa in een bepaalde stof gestopt moet worden, om deze een graad warmer te laten worden. Ook binnen deze categorie zijn weer verschillen te vinden. Zo kan er gekozen worden voor water met een reservoir of zonder, conventionele waterkoeling, of on-die. Bij on-die waterkoeling maakt het water direct contact met de hardware zodat deze in staat is om meer warmte te transporteren. Waterkoeling brengt echter ook het gevaar van lekkage en condensaat met zich mee.

Peltier-Koeling
Peltierkoeling is het koelen van de processor door middel van een thermoelectrisch apparaat, in het engels een TEC genaamd. Door een spanningsverschil en een verschil van weerstand te creeren wordt het plaatje aan de ene kant koel en aan de andere kant erg warm. Door de warmte aan de warme kant te koelen, wordt het plaatje aan de koude kant koeler. Ook hier komt het gevaar van condensaat terug.

Stikstof
Stikstof is de meest extreme en prijzige koeling die toepasbaar is. Hierbij wordt een stroom van koude vloeibare stikstof langs de processor gevoerd die de processor vaak onder het vriespunt brengt. Het opgewarmde stikstof verdwijnt als gas en is niet te hergebruiken dus dient men te werken met stikstofpatronen. Het huidige wereldrecord is gevestigd met behulp van stikstof: Een standaard processorklok van 3,8 Ghz naar een duizelingwekkende 7,1 Ghz.

Versie van 27 nov 2007 12:30

Het is uiterst belangrijk om de pc te voorzien van een goede koeling. Zoals in de inleiding te lezen is ontstaan er bij het overklokken grotere temperaturen dan bij een standaard kloksnelheid. Rt zijn diverse fabrikanten die verschillende soorten en maten koeling maken.

Let bij de aanschaf van een processorkoeling op de luchtverplaatsing als u een luchtgekoelde koeler wilt kopen. Wat ook erg belangrijk is, is het soort materiaal waaruit de koeler is opgebouwd. Over het algemeen worden koelers van twee types gemaakt: Aluminium en Koper. Aluminium is in vergelijking met koper minder goed in staat om warmte te transporteren, maar is daarentegen ook goedkoper.

Om nog meer uit uw PC te halen kunt u overwegen om voor een alternatieve koeling te kiezen. De laatste jaren is de warmteontwikkeling gestegen van de processoren door de hogere klokfrequenties. In veel gevallen is het zo dat de hardware wel verder overgeklokt kan worden, maar dat de warmte dat niet toelaat. Daarom is vanuit de tweakerscultuur een aantal alternatieven bedacht die ik u niet wil onthouden.

Waterkoeling Waterkoeling is een zeer populaire manier van alternatieve koeling in het heden. Wat zorgt dat water een hoge koelingsgraad heeft is te danken aan de hoge soortelijke warmte. Soortelijke warmte is de hoeveelheid energie die er per massa in een bepaalde stof gestopt moet worden, om deze een graad warmer te laten worden. Ook binnen deze categorie zijn weer verschillen te vinden. Zo kan er gekozen worden voor water met een reservoir of zonder, conventionele waterkoeling, of on-die. Bij on-die waterkoeling maakt het water direct contact met de hardware zodat deze in staat is om meer warmte te transporteren. Waterkoeling brengt echter ook het gevaar van lekkage en condensaat met zich mee.

Peltier-Koeling Peltierkoeling is het koelen van de processor door middel van een thermoelectrisch apparaat, in het engels een TEC genaamd. Door een spanningsverschil en een verschil van weerstand te creeren wordt het plaatje aan de ene kant koel en aan de andere kant erg warm. Door de warmte aan de warme kant te koelen, wordt het plaatje aan de koude kant koeler. Ook hier komt het gevaar van condensaat terug.

Stikstof Stikstof is de meest extreme en prijzige koeling die toepasbaar is. Hierbij wordt een stroom van koude vloeibare stikstof langs de processor gevoerd die de processor vaak onder het vriespunt brengt. Het opgewarmde stikstof verdwijnt als gas en is niet te hergebruiken dus dient men te werken met stikstofpatronen. Het huidige wereldrecord is gevestigd met behulp van stikstof: Een standaard processorklok van 3,8 Ghz naar een duizelingwekkende 7,1 Ghz.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.