Wiskunde/Oppervlakte: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
446 bytes toegevoegd ,  16 jaar geleden
aanpassingen
Geen bewerkingssamenvatting
(aanpassingen)
 
Als je dit hoofdstuk doorgewerkt hebt weet je:
* Hoe je een oppervlakte op kunt schrijvenopschrijven (cm², dm², m², km², hectare)
* Hoe de verhoudingen zijn tussen de verschillende oppervlakte -eenheden
* Hoe je de oppervlakte van een vierhoek moet berekenen
* Hoe je de oppervlakte van een driehoek uit kan rekenen
 
 
== Hoe kun je de oppervlakte van een vierkantrechthoek uitrekenen? ==
Om de oppervlakte van een vierhoek uit te rekenen heb je twee gegevens nodig, namelijk de lengte en de breedte van de vierkanterchthoek. Voorbeeld van een vierkant:
 
[[Afbeelding:vierkant1.JPG|center]]
 
De bovenstaande vierkantrechthoek is 4 cm breed en 10 cm lang. OmDe deopppervlakte oppervlakteis tehet berekenenaantal moetvierkante jecentimeters die in de volgenderechthoek formulepassen. Door om de centimeter lijnen te gebruiken:trekken
verdelen we de lengte in 10 stukken van 1 cm en de breedte in 4 stukken van 1 cm. We tellen nu 10 × 4 = 40 vierkantjes van 1 cm lang en 1 cm breed.
 
Om de oppervlakte te berekenen moet je dus de volgende formule gebruiken:
 
'''lengte x breedte = oppervlakte'''
in dit geval is dat:
 
410 cm x 104 cm = 40 cm²
 
 
JeZoals kanje demisschien vierkantal vanhebt 4gezien cmstaat bijer 10als eenheid cm², dus verdelen in 40 stukjes van 1 cm bij 1 cm. Zoals je misschien al hebt gezien staat ermet een kleine 2 boven achter cm. (cm²), ditDit betekendbetekent dat het een oppervlakte -eenheid is,; cm² wordt uitgesproken als 'vierkante centimeter' en betekent eigenlijk niets anders dan cm×cm.
 
Als je de maten in meters hebt, bijvoorbeeld een vierkantrechthoek van 6 meter bij 3 meter, dan wordt de oppervlakte ook automatisch in 'vierkante meters'. Dus:
 
 
 
 
De lengte en breedte moetenkunnen het best in dezelfde lengte -eenheid zijn,. alsAls je een vierkanterechthoek van 50 cm bij 4 meter hebt dan kun je de oppervlakte op 2 manieren berekenen, namelijk:
 
 
 
 
Zoals je al ziet is de oppervlakte van een vierkantrechthoek van 50 cm bij 4 meter gelijk aan 2 m², oftewelmaar ook aan 20.000 cm². Blijkbaar is 2 m² is dus hetzelfde als 20.000 cm².
 
 
 
Zoals je kunt zien wordt er nu niet vermenigvuldigd met een factor 10 maar met een factor 100. Hier kun je ook aflezen dat 2 m² inderdaad 20.000 cm² is, je moet namelijk twee keer vermenigvuldigen met 100 om van vierkante meters naar vierkante centimeters te gaan. Nu kun je ook bereken dat 25 dm² gelijk is aan (25 x 100) 2.500 cm².
 
Je kunt ook nadenken en gebruiken dat 1 dm gelijk is aan 10 cm. Dan is dus:
: 1 dm² = 1 dm x 1 dm = 10 cm x 10 cm = 100 cm²
en
:25 dm² = 2500 cm²
2.408

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu