Kookboek/Italiaanse keuken: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Pjetter (overleg | bijdragen)
opmaak en verlinkt
Regel 1: Regel 1:
'''La Cucina Italiana''' oftewel de Italiaanse keuken behoort tot de meest bekende en 'genuttigde' keukens. Wellicht zijn er, zeker in het Westen, geen mensen te vinden die nog nooit Italiaans hebben gegeten of een van de talloze lokale varianten daarvan. Elke 'mamma' heeft wel een eigen 'macaroni' en volgens de statistieken leeft de helft van de Nederlandse studentenpopulatie op 'pasta met rode saus'.
La Cucina Italiana


De keuken wordt gekenmerkt door een simpele mengeling van eerlijke en pure ingrediënten. Juist het simpele zorgt ervoor de dat de smaken goed naar boven komen. Zo ontstaan uit voor ons vreemde combinaties van maar een paar ingrediënten de meest overheerlijke gerechten. Tevens maakt de Italiaanse keuken gebruik van slechts een handvol, maar dan wel verse, [[Kookboek/Kruiden en specerijen|kruiden]], zoals [[Kookboek/Basilicum|basilicum]], [[Kookboek/Tijm|tijm]], [[Kookboek/Rozemarijn|rozemarijn]], [[Kookboek/Salie|salie]] en [[Kookboek/Peterselie|peterselie]] (''basilico, timo, rosmarino, salvia e prezzemolo''). Daarnaast zijn er een aantal basiscombinaties die in vele gerechten worden gebruikt. Zo wordt de basis van elke goede [[Kookboek/Tomatensaus|tomatensaus]] gevormd door een in [[Kookboek/Olijfolie|olijfolie]] gefruit mengsel van [[Kookboek/Ui|ui]], [[Kookboek/Knoflook|knoflook]] en [[Kookboek/Selderij|selderij]] (''cipolla, aglio, sedano'') eventueel aangevuld met stukjes spaanse peper (''pepperoncino'').
oftewel de Italiaanse Keuken behoort tot de meest bekende en 'genuttigde' keukens. Wellicht zijn er, zeker in t westen, geen mensen te vinden die nog nooit Italiaans hebben gegeten of een van de talloze lokale varianten daarvan. Elke 'mamma' heeft wel een eigen 'macaroni' en volgens de statistieken leeft de helft van de Nederlandse studentenpopulatie op 'pasta met rode saus'.


Het simpele van de Italiaanse keuken komt terug in een aantal over bekende gerechten zoals ''[[Kookboek/Pizza|pizza]]'' (stuk gebakken deeg met tomatensaus en wat extra's), ''pasta al pesto'' (deegsliertjes met een basilicum/knoflook/kaassaus), ''insalata caprese'' ([[Kookboek/Tomaat|tomaat]], [[Kookboek/Mozzarella|mozzarella]], basilicum) en ga zo maar door.
De keuken wordt gekenmerkt door een simpele mengeling van eerlijke en pure ingredienten. Juist het simpele zorgt ervoor de dat de smaken goed naar boven komen. Zo ontstaan uit voor ons vreemde combinaties van maar een paar ingredienten de meest overheelijke gerechten. Tevens maakt de Italiaanse keuken gebruik van slechts een handvol, maar dan wel verse, kruiden, zoals basilicum, tijm, rozemarijn, salie en peterselie(basilico, timo, rosmarino, salvia e prezzemolo). Daarnaast zijn er een aantal basiscombinaties die in vele gerechten worden gebruikt. Zo wordt de basis van elke goede tomatensaus gevormd door een in olijfolie gefruit mengsel van ui, knoflook en selderij(Cipolla, aglio, sedano, eventueel aangevuld met stukjes spaanse peper(pepperoncino).


Inmiddels zijn er al duizenden kookboeken verschenen over de Italiaanse keuken en wellicht heeft u er zelf ook een in uw kast staan.
Het simpele van de Italiaanse keuken komt terug in een aantal over bekende gerechten zoals Pizza(stuk gebakken deeg met tomatensaus en wat extra's), Pasta al pesto(deegsliertjes met een basilicum/knoflook/kaassaus), insalata Caprese(tomaat, Mozzarella, basilicum) en ga zo maar door.


Een van de meest aparte combinaties waarbij een Italiaanse 'twist' uw gerechten kan vervolmaken is de ''[[Kookboek/Superbeitjes|Fragole al balsamico]]'' (pond aardbeien, een eetlepel goede balsamico-azijn er door roeren, even laten staan en klaar; de balsamico is een onverwachte smaakversterker).
Inmiddels zijn er al duizende koekboeken verschenen over de Italiaanse keuken en wellicht heeft u er zelf ook een in uw kast staan.


[[Categorie:Italiaanse keuken| ]]
een van de meest aparte combinaties waarbij een italiaanse 'twist' uw gerechten kan vervolmaken is de 'Fragole al balsamico'(pond aardbeien, een eetlepel goede balsamico-azijn er door roeren, even laten staan en klaar( de balsamico is een onverwachte smaakversterker)

Versie van 21 sep 2007 22:09

La Cucina Italiana oftewel de Italiaanse keuken behoort tot de meest bekende en 'genuttigde' keukens. Wellicht zijn er, zeker in het Westen, geen mensen te vinden die nog nooit Italiaans hebben gegeten of een van de talloze lokale varianten daarvan. Elke 'mamma' heeft wel een eigen 'macaroni' en volgens de statistieken leeft de helft van de Nederlandse studentenpopulatie op 'pasta met rode saus'.

De keuken wordt gekenmerkt door een simpele mengeling van eerlijke en pure ingrediënten. Juist het simpele zorgt ervoor de dat de smaken goed naar boven komen. Zo ontstaan uit voor ons vreemde combinaties van maar een paar ingrediënten de meest overheerlijke gerechten. Tevens maakt de Italiaanse keuken gebruik van slechts een handvol, maar dan wel verse, kruiden, zoals basilicum, tijm, rozemarijn, salie en peterselie (basilico, timo, rosmarino, salvia e prezzemolo). Daarnaast zijn er een aantal basiscombinaties die in vele gerechten worden gebruikt. Zo wordt de basis van elke goede tomatensaus gevormd door een in olijfolie gefruit mengsel van ui, knoflook en selderij (cipolla, aglio, sedano) eventueel aangevuld met stukjes spaanse peper (pepperoncino).

Het simpele van de Italiaanse keuken komt terug in een aantal over bekende gerechten zoals pizza (stuk gebakken deeg met tomatensaus en wat extra's), pasta al pesto (deegsliertjes met een basilicum/knoflook/kaassaus), insalata caprese (tomaat, mozzarella, basilicum) en ga zo maar door.

Inmiddels zijn er al duizenden kookboeken verschenen over de Italiaanse keuken en wellicht heeft u er zelf ook een in uw kast staan.

Een van de meest aparte combinaties waarbij een Italiaanse 'twist' uw gerechten kan vervolmaken is de Fragole al balsamico (pond aardbeien, een eetlepel goede balsamico-azijn er door roeren, even laten staan en klaar; de balsamico is een onverwachte smaakversterker).

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.